Hlavní obsah
Lidé a společnost

Měli bychom se lépe, kdyby se nerozpadlo Rakousko-Uhersko?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia.commons.org, CC BY-SA 3.0

Země Rakouska-Uherska

Alternativní historie jsou vždy spekulace. Je ale zajímavé popřemýšlet nad tím, zda bychom se měli lépe pokud bychom stále byli součástí Rakouska-Uherska.

Článek

Přežití monarchie po první světové válce by mohlo zadržet rozmach nacistického Německa a následnému rozšíření vlivu Sovětského svazu do Evropy. Velká říše dokáže na politickém a hospodářském poli více než malý stát. Aby ale měla monarchie v čele s Rakouskem šanci, muselo by jít o monarchii typu Británie s rovnými právy pro všechny národy. Ty by stejně měly své parlamenty a vysokou míru autonomie. Centrální vláda ve Vídni v čele s premiérem by byla vůdcem federativní monarchie. A císařská rodina a císař by byl jen symbol jako je tomu dnes ve Velké Británii.

Zavražděný následník trůnu František Ferdinand d'Este byl pro liberální přístup k národům nacházejícím se pod habsburskou korunou.

Rozlohou 676 615 km2 by se jednalo o největší stát v Evropě. Počtem obyvatel 57 152 000 bychom byli na páté příčce za Německem, Francií, Velkou Británií a Itálií.

V českých zemích by byly úředními jazyky čeština a němčina. Na federální úrovni by byla němčina. Ve školách by byl velký důraz na jazykovou vybavenost, aby se státy v monarchii domluvily. V posledních letech by se vyučovala samozřejmě i angličtina jako globální jazyk, jak tomu je dnes.

Ekonomika císařství: HDP na hlavu by bylo asi 42 000 dolarů, průměrný obyvatel Rakouského císařství by byl bohatý jako průměrný Francouz. Je však důležité slovo průměrný, jednotlivé státy monarchie by se lišily. České země by ale díky průmyslu patřily snad k těm šťastnějším. Tak bychom mohli být na úrovni Rakouska nebo Německa.

Vše je to jen otázka „co by kdyby“. Jisté je jen to, že bychom nenadávali na Brusel, ale jako za starých časů na Vídeň.

Zdroje:

https://www.stream.cz/kdyby/co-kdyby-se-rakousko-uhersko-nerozpadlo-64660477

https://www.stream.cz/kdyby/co-kdyby-dnes-stale-existovalo-rakousko-uhersko-64799293

https://zoom.iprima.cz/historie/alternativni-historie-co-kdyby-se-rakousko-uhersko-nikdy-nerozpadlo

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz