Článek
Co je na něm tak výjimečného?
Jogurtový koláč má tu výhodu, že ho zvládne upéct i začátečník, ale výsledek vypadá a chutná jako z dobré kavárny. Díky jogurtu je těsto krásně vláčné a lehké, a když se upeče správně, má téměř piškotovou konzistenci. Navíc si ho můžete upravit podle chuti – přidat ovoce, čokoládu nebo ho potřít marmeládou. My jsme zvolili citronovo-vanilkovou variantu, která je svěží, jemná a neuvěřitelně univerzální.
Ingredience na koláč (forma 24–26 cm)
- 3 vejce
- 150 g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 250 g bílého jogurtu (nejlépe řeckého nebo plnotučného)
- 80 ml slunečnicového oleje
- kůra z 1 bio citronu
- 200 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
Na ozdobu (volitelné):
- moučkový cukr
- plátky mandlí nebo čerstvé ovoce
Postup krok za krokem
1. Předehřejte troubu a připravte formu
Troubu zapněte na 175 °C (horní a dolní ohřev). Formu na koláč vymažte máslem a vysypte moukou, nebo vyložte pečicím papírem. Pokud máte silikonovou, stačí lehce potřít tukem.
2. Vejce a cukr vyšlehejte do pěny
Do větší mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a vanilkový extrakt. Elektrickým šlehačem šlehejte alespoň 5 minut, dokud nevznikne světle žlutá, nadýchaná pěna. Právě v tomto kroku se tvoří vzdušnost těsta.
3. Přidejte jogurt, olej a citron
Do pěny vmíchejte jogurt, olej a najemno nastrouhanou citronovou kůru. Už jen krátce promíchejte, aby se vše spojilo – ideálně stěrkou nebo na nejnižší stupeň mixéru.
4. Vsypte mouku se solí a práškem do pečiva
Smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli, a postupně ji prosejte do mokré směsi. Zlehka vmíchávejte, aby těsto zůstalo nadýchané. Není třeba dlouze šlehat – stačí, aby nezůstaly suché hrudky.
5. Pečte dozlatova
Těsto nalijte do připravené formy a uhlaďte povrch. Vložte do rozehřáté trouby a pečte přibližně 35–40 minut. Po 30 minutách začněte kontrolovat špejlí – měla by vyjít suchá. Každá trouba peče jinak, tak raději hlídejte.
6. Nechte vychladnout a ozdobte
Po upečení nechte koláč ve formě asi 10 minut, pak ho vyjměte a nechte úplně vychladnout na mřížce. Před podáváním ho můžete posypat moučkovým cukrem, přidat plátky mandlí nebo doplnit čerstvými malinami, borůvkami nebo rybízem.
Tipy na obměnu
- Ovocná verze: Do těsta vmíchejte hrst borůvek nebo na povrch poklaďte půlky meruněk.
- Čokoládová varianta: Přidejte do těsta 2 lžíce kvalitního kakaa a hrst nasekané hořké čokolády.
- S marmeládou: Po vychladnutí potřete povrch koláče meruňkovou nebo malinovou marmeládou a zasypte kokosem.
Proč ho musíte vyzkoušet?
Nadýchaný jogurtový koláč je jeden z těch dezertů, které se okamžitě zařadí mezi rodinné stálice. Je rychlý, nenáročný a výsledek je pokaždé lehký a lahodný. Skvěle se hodí jak ke kávě s přáteli, tak i na nedělní stůl. A pokud ho zabalíte do ubrousku, potěší i jako domácí sladkost do práce nebo na výlet. Ať už ho uděláte jakkoliv, jedno je jisté, dojem rozhodně uděláte.