Hlavní obsah

Nadýchaný jogurtový koláč: s tímhle extrémně jednoduchým dezertem uděláte dojem

Foto: Sara Cervera/Unsplash.com

Jemný jako obláček, vláčný a s nádechem citronu. Ideální ke kávě i jako sladká tečka po obědě.

Článek

Co je na něm tak výjimečného?

Jogurtový koláč má tu výhodu, že ho zvládne upéct i začátečník, ale výsledek vypadá a chutná jako z dobré kavárny. Díky jogurtu je těsto krásně vláčné a lehké, a když se upeče správně, má téměř piškotovou konzistenci. Navíc si ho můžete upravit podle chuti – přidat ovoce, čokoládu nebo ho potřít marmeládou. My jsme zvolili citronovo-vanilkovou variantu, která je svěží, jemná a neuvěřitelně univerzální.

Ingredience na koláč (forma 24–26 cm)

  • 3 vejce
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 g bílého jogurtu (nejlépe řeckého nebo plnotučného)
  • 80 ml slunečnicového oleje
  • kůra z 1 bio citronu
  • 200 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

Na ozdobu (volitelné):

  • moučkový cukr
  • plátky mandlí nebo čerstvé ovoce

Postup krok za krokem

1. Předehřejte troubu a připravte formu

Troubu zapněte na 175 °C (horní a dolní ohřev). Formu na koláč vymažte máslem a vysypte moukou, nebo vyložte pečicím papírem. Pokud máte silikonovou, stačí lehce potřít tukem.

2. Vejce a cukr vyšlehejte do pěny

Do větší mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a vanilkový extrakt. Elektrickým šlehačem šlehejte alespoň 5 minut, dokud nevznikne světle žlutá, nadýchaná pěna. Právě v tomto kroku se tvoří vzdušnost těsta.

3. Přidejte jogurt, olej a citron

Do pěny vmíchejte jogurt, olej a najemno nastrouhanou citronovou kůru. Už jen krátce promíchejte, aby se vše spojilo – ideálně stěrkou nebo na nejnižší stupeň mixéru.

4. Vsypte mouku se solí a práškem do pečiva

Smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli, a postupně ji prosejte do mokré směsi. Zlehka vmíchávejte, aby těsto zůstalo nadýchané. Není třeba dlouze šlehat – stačí, aby nezůstaly suché hrudky.

5. Pečte dozlatova

Těsto nalijte do připravené formy a uhlaďte povrch. Vložte do rozehřáté trouby a pečte přibližně 35–40 minut. Po 30 minutách začněte kontrolovat špejlí – měla by vyjít suchá. Každá trouba peče jinak, tak raději hlídejte.

6. Nechte vychladnout a ozdobte

Po upečení nechte koláč ve formě asi 10 minut, pak ho vyjměte a nechte úplně vychladnout na mřížce. Před podáváním ho můžete posypat moučkovým cukrem, přidat plátky mandlí nebo doplnit čerstvými malinami, borůvkami nebo rybízem.

Tipy na obměnu

  • Ovocná verze: Do těsta vmíchejte hrst borůvek nebo na povrch poklaďte půlky meruněk.
  • Čokoládová varianta: Přidejte do těsta 2 lžíce kvalitního kakaa a hrst nasekané hořké čokolády.
  • S marmeládou: Po vychladnutí potřete povrch koláče meruňkovou nebo malinovou marmeládou a zasypte kokosem.

Proč ho musíte vyzkoušet?

Nadýchaný jogurtový koláč je jeden z těch dezertů, které se okamžitě zařadí mezi rodinné stálice. Je rychlý, nenáročný a výsledek je pokaždé lehký a lahodný. Skvěle se hodí jak ke kávě s přáteli, tak i na nedělní stůl. A pokud ho zabalíte do ubrousku, potěší i jako domácí sladkost do práce nebo na výlet. Ať už ho uděláte jakkoliv, jedno je jisté, dojem rozhodně uděláte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz