Hlavní obsah
Umění a zábava

Rádio Prostor se stalo podcastovým rádiem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Němec vlastní fotografie

4. března změnilo Rádio Prostor svou charakteristiku. Stalo se prvním podcastovým rádiem v Čechách a na Moravě.

Článek

Rádio Prostor začalo vysílat v červenci 2023.

Rádio Prostor vysílá na vlnách bývalého rádia Zet, ale pouze v pásmu FM. Na rozdíl od rádia Zet nevysílá dosud v pásmu DAB+. Rádio Z ukončilo vysílání v červnu 2023. Rádio Zet. koupila společnost SPM. Do jejího portfolia patří skupina Echo Media (názorový týdeník Echo, web echo24.cz a knižní vydavatelství), Hrot Media (byznysově zaměřený týdeník Hrot a web tydenikhrot.cz) a nové celoplošně vysílající Rádio Prostor (dříve Rádio Zet)..

Rádio Prostor původně koncipoval dlouholetý ředitel Rádia Evropa 2 Petr Vladyka.

Od července 2023 vysílalo Rádio Prostoru vlastní program od 6:00 od rána do 18:00 do večera. Od zahájení vysílání mělo Rádio Prostor pouze dva pevné pořady, kterými byly hodinové rozhovory pořady. Pořad O všem a pořad Prostor pro dva. Zbytek programu tvořilo proudové vysílání s hudbou a zprávy v celou hodinu Potom, tak jak tomu bylo za Rádia Zet, přepojilo na anglické vysílání BBC World Service ( od 18:00 do 06:00 hodin).

V pondělí 4 března bylo oznámeno, že z Rádia Prostor se stane podcastové rádio. Oba hlavní pořady, tedy Ovšem a Prostor pro dva, a zůstaly zachovány. V pořadu Ovšem 4. března Markéta Rachmanová mluvila s novým programovým ředitelem Rádia Prostor Petrem Lutonským. Ten vysvětlil, že nově bude koncipováno rádio tak, že bude vysílat pouze podcasty, a to buď podcasty připojeného serveru Echo24, anebo podcasty nezávislých provozovatelů.

Považuji to za zajímavý nápad, protože v posledních dvou letech se na několika platformách vynořila řada audio i videopodcastů, které jsou skryty za platební branou, takže běžný posluchač se s nimi může seznámit jen výjimečně, pokud náhodou narazí na volnou část (většinou na YouTube), kterou autor láká zájemce k poslechu celého rozhovoru v placené zóně. Nevýhodou placených zón j e to, že si zájemce nemůže koupit poslech jednotlivého rozhovoru, ale musí si pořídit předplatné minimálně na celý měsíc. Cena za měsíční možnost přístupu k rozhovorům jednotlivých autorů se pohybuje v rozmezí zhruba 5 a 10 Euro. Pokud by tedy člověk chtěl sledovat trvale víc autorů, může to být dost nákladné.
Taková ochutnávka podcastů na rozhlasové stanici může být dost užitečná. Otázkou pro mě zústává, zda by mělo rádio platit tvůrci podcastu za jeho zvěřejnění anebo by měl platit autor podcastu rádiu, protože se mi to zdá svým tpůsobem jako reklama.

Za necelé dva týdny, které uplynuly od převedení Rádia Prostor z rádia s celodenním vlastním programem na rádio podcastové, jsem slyšel několik zajímavých rozhovorů.
Byl to například rozhovor Bohumila Pečínky s Laco Bittnerem o umělé inteligenci.
To je rozhovor z podcastu Kecy a politika, kde diskutují Bohumil Pečínka a Petros Michopulos.
Dalším rozhovorem, který mě zaujal byl rozhovor Ondřeje Austa s ředitelem Rádia Impuls Jiřím Hrabákem o vývoji a budoucnosti mediální scény českých rádií.

Z vlastních pořadů Rádia Prostor se mi líbily opět rozhovory o rádiích, a to rozhovory Markéty Rachmanové s Michelem Fleischmannem, současným českým velvyslancem ve Francii a dlouholetým prezidentem rádií Evropa 2 a Frekvence 1 a s Milošem Pokorným, současným moderátorem Rádia Expres FM, který stejně tak jako Markéta Rachmanová vysílal v devadesátých letech na Rádiu Evropa 2 a později i na Rádiu Frekvence 1 a je možná známější široké veřejnosti jako polovina pěveckého dua Těžkej Pokondr.

Sympatické je, že v programu Rádia Prostor jsou proklikávací odkazy na vysílané podcasty. Někde je to jen onen volně přístupný kus, jinde se dozvíme, že audio či video obsaj je přístupný pouze pro předplatitele média či autora.

Uvítal jsem i to, že i když Rádio Prostor má dlouhé úseky mluveného slova, nevzdalo se hudby, či vlastně hudební výplně, jako třeba Český rozhlas Plus. Přestože se Rádio Prostor identifikuje jako první podcastové rádio v Čechách a na Moravě, je možné ho také nazvat rádiem mluveného slova.

Zatím jsem neslyšel na Rádiu prostor žádné reklamy. To je mi také sympatické.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz