Hlavní obsah
Internet a technologie

Souhlasím s tím, aby Facebook byl v Evropě plně zpoplatněn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay / https://pixabay.com/cs/illustrations/facebook-logo-sociálni-síť-síť-76534/

ilustrační obrázek

Na Novinkách.cz jsem si přečetl, že Meta chce v Evropě zpoplatnit Facebook a Instagram.

Článek

Já myslím, že by to bylo jedině správné. S Metou totiž nejde udělat žádnou seriózní smlouvu, nemá tady provozovny, kam by se dalo dojít a osobně něco domluvit. Nejde si také účinně stěžovat. U zpoplatněného Facebooku by bylo zase všechno jenom po internetu. Ze strany provozovatele žádná zodpovědnost. Nebylo by se kam dovolat.

S něčím podobným mám zkušenost. Když jsem ještě měl blog na Seznamu, dával jsem tam různé fotky. Jenže blog měl jen malé fotoalbum. Jeden můj přítel mi tehdy poradil, abych si tehdy dával fotky na bezplatné americké album Photobucket. Což jsem dělal do té doby, než Seznam blogy na konci roku 2011 zrušil. Články jsem si tehdy zkopíroval podle přítelovy rady do nového blogu na blogovacím sytému od Google. Pak už jsem si do článků začal dávat fotky také na Google. Ten blog mám dodnes.

Ve starých článcích však byly fotky uložené v tom americkém fotoalbu. Asi před čtyřmi lety oznámilo americké fotoalbum, že službu zpoplatní. Chtělo za rok v přepočtu asi deset tisíc korun. Tak jsem se na to vykašlal. Fotky sice zůstaly na svém místě, ale přes ně byl obrovský vodoznak. Co se dá dělat.

Později americké fotoalbum oznámilo, že službu zlevní zhruba na pět dolarů měsíčně, což je něco přes sto korun českých. To už celkem šlo, tak jsem si to začal platit do USA přes platební kartu. Vodoznak z fotek zmizel. Fotoalbum za tu dobu zdražilo měsíční službu o dolar. Strhává si částku z karty automaticky už tři roky. Komunikovat s ním nelze. Přemýšlel jsem, jak to zrušit. Je to nějaký složitý postup, ale jde to. V upozornění je však napsáno, že jakmile se platba zruší, nejenom že se fotky přestanou zobrazovat, ale že autorovi bude zamezen i přístup do fotoalba. Prostě o něj přijdu. Tak jsem to zatím tak nechal. Nyní platnost mojí platební karty po třech letech vypršela a měl bych tam zadat tu novou. Nezadám a uvidím, co to udělá. Asi o ty fotky přijdu a přestanou se zobrazovat v článcích a skončí můj přístup do fotoalba. Co se dá dělat. Přemísťovat je jinam by bylo pracné a nemám na to sílu.

A nyní zpět k fejsbúku. Pokud by byl fejsbúk plně zpoplatněn, zmizely by z něj profily všech lidí, co už umřeli. A kdo by si ho platil tak, jako já jsem si platil to fotoalbum Photobucket, je otázka. Spousta profilů by zmizelo. Ale třeba by to vedlo nějakou firmu k tomu, aby vytvořila českou placenou sociální síť. Seriózně. Tak jako je to u telefonních operátorů a poskytovatelů připojení k internetu. Zřejmě vytvořit sociální síť by nebylo dnes technicky tak složité. Když jsem o tom někde psal, několik komentátorů, kteří vědí všechno nejlíp, mě napsalo, že dělat sociální síť pro desetimilionové Česko by se žádné firmě nevyplatilo. Jistě. Firmy tohoto typu chtějí hned vydělávat stamiliony. Ale já si říkám, že nějaká paní na venkově si také otevře obchůdek s potravinami nebo s něčím jiným a přitom je jí jasné, že nikdy nebude vydělávat jako supermarket ve velkém městě. Ale třeba by při plném zpoplatnění sociálních sítí někomu v České republice došlo, že nemusí vydělávat jako Mark Zuckerbeg.

Nejlépe by bylo, kdyby za určitý poplatek nabízely takovou síť přímo poskytovatelé internetu. Podstatná věc by byla, že uživatelé by nesměli být anonymní a firmy, které by síť tvořily, by nemusely být zodpovědné za publikovaný obsah. Tak jako dnes telefonní firmy nejsou zodpovědné za obsah hovorů, které po jejich připojeních probíhají.

V současné době je hlavní sociální síť americká. Nevím, jestli státům, na jejichž území síť provozuje, něco platí. Je nesporné, že peníze z reklam, kterými tu síť zahlcuje, jdou do jejích kapes. A hlavně ta americká firma určuje nadnárodní, nadkontinentální a možná i světová pravidla komunikace. Závislost na USA na sociálních sítích mě opravdu dost štve.

Myslím, že podstatné řešení by bylo, kdyby firma Meta své sítě PLNĚ zpoplatnila. Za ta léta, co je provozuje, už mnohokrát dokázala, že jí nejde o lidskou komunikaci, ale pouze o maximální zisk. To by snad vedlo lokální firmy k tomu, aby se také začaly zabývat myšlenkami na vytvoření neanonymních placených sociálních sítích, které by mohly být propojeny tak jako jsou dnes propojeny sítě různých telefonních operátorů. Ovšem takové firmy by musely přijít i s tím, že jejich zisk nebude maximální, ale pouze přiměřený.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz