Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zábavní centrum Máj Národní otevřeno!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomáš Němec - vlastní fotka

Obchodní domy v centru Prahy už by se neuživily.

Článek

Dnes 24. červa 2024 se v Praze otevřelo zábavní centrum Máj Národní prvním návštěvníkům.

Ještě před otevřením vyvolaly změny interiéru tohoto domu rozporuplné názory na základě vizualizací, které byly zveřejněny na internetu minulý týden. V jednom fejsbúkovém profilu jsem se dočetl toto

„Obchodní dům Máj, cirkusáků ráj… jen v Česku můžete zprznit chráněnou architekturu a ještě se chlubit svou kulturní odvahou. Money first. Zlatá Matějská a Prater.“

Na internetové televizi DVTV je zajímavý rozhovor s Ondřejem Michálkem, hlavním architektem skupiny, která tvořila vnitřek nového Máje. Z toho rozhovoru jsem se dozvěděl, že ten dům bude otevřen 24. června. Vše, co kolovalo předtím po internetu, byly jen počítačové vizualizace. Architekt řekl, že dojem z osobní přítomnosti je úplně jiný. Drtinová do něj dost drsné šila, ale on to vysvětlil zcela jasně. Památkově je chráněna budova, nikoli interiér. Prostě už to nebude obchodní dům, jak jsme ho znali z dob před vznikem internetu. A já dodávám: už to ani potřeba, když spousta lidí si kupuje věci v e-shopech a nechá si je přivézt až domů nebo do nějakého odběrního místa. Obchodní dům v centru Prahy by se už neuživil.

Mně osobně vadí, že ubývají fyzické obchody. Za to ale nemůžou obchodníci. Za to můžou lidé, kteří se orientovali na e-shopy. A tak firma, která Máj koupila, ho předělala tak, aby tam chodili lidi a tudíž aby se jí zaplatily náklady, které do něj vložila a ještě aby na tom vydělala. Jak jsem pochopil, dům nebude určen pro starší lidí, ale pro pro ty, kteří se už narodili v počítačové a internetové éře. Ti se tam budou chodit bavit. Obchodní dům Máj byl postaven za socialismu z peněz všech. Pokud by stát chtěl, aby zůstal jako skanzen doby, měl si ho ponechat s provozovat sám. Ale to neudělal, takže ho současní majitelé přizpůsobili současné kapitalistické době. Architekt v rozhovoru říkal, že jeho skupina objela zábavní centra v Evropě s inspirovala se tím nejlepším. Doporučoval bych poslech tohoto rozhovoru, ale předpokládám, že málo z vás má předplatné DVTV, tak se k němu nedostanete. Za to byste se tam mohli jít podívat a pak kritizovat, co skutečně uvidíte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz