Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hotově, nebo kartou? A co takhle kryptoměnou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miloslav Hamřík z Pixabay

V poslední době jsme byli svědky zajímavé diskuze ve společnosti. Je lepší platit takzvaně „cash“, nebo kartou? A co když máme dokonce třetí možnost - kryptoměny?

Článek

Hotově: Klasický způsob platby

Hotovost je z vyjmenovaných platebních možností tou nejstarší. Mezi její výhody patří určitě to, že si na ní můžete sáhnout, a musí ji brát každý obchodník. Nemůže vás zaskočit žádný technický problém, a k tomu jsou transakce i anonymní.

Na druhou stranu má své nevýhody. Je velmi jednoduché ji ztratit, nemůžete ji spořit pod polštářem, a navíc používání může být nepraktické. Musíte mít v peněžence bankovky, mince, obchodník musí mít na vrácení.

Kartou: Moderní způsob placení

Oproti hotovosti vám stačí v peněžence karta jedna. A nemusíte mít v peněžence ani tu, může vám stačit v mobilu. Čtvrtina bezkontaktních plateb tvoří platby „pípnutím mobilu“.

Největší problém s kartou je ze strany obchodníků. Za platbu kartou se musí platit poplatky, mnohdy se může jednat nikoliv o fixní částku, ale o procento z částky. Nebo dokonce obojí.

Za pohodlí zákazníka tak doplácí obchodník. Ovšem na druhou stranu tento poplatek umožňuje jednodušší transakci jak obchodníkovi – nemusí se starat o hotovost, tak i zákazníkovi – nemusí mít u sebe hotovost.

Kryptoměnou: Budoucnost?

Nejdříve byla hotovost, pak karty a myslím si, že se jako společnost dostaneme i k používání kryptoměn.

Kryptoměny dokážou kombinovat to nejlepší z hotovosti i z karet. Transakce dokážou být anonymní, existuje například kryptoměna Monero (XMR) k tomu přímo určená. Poplatky u transakcí oproti kartám platí odesílatel a průměrný poplatek u Bitcoinové (BTC) sítě v době psaní článku činí zhruba 12 Kč. Což může být méně než u větších transakcí s kartou.

Kryptoměnové transakce podporují také jako karty mezinárodní transakce a můžete je provádět v mobilu.

Nevýhody kryptoměn, jako je volatilita, se již v komunitě také řeší. Dnes existují takzvané stablecoiny, což je například Tether (USDT), kde jeden Tether je navázaný na hodnotu jednoho dolaru. Takže se vám nestane jako s Bitcoinem, že jeden den máte 200 Kč a druhý den třeba 100 Kč. Bohužel, aktuálně nemáme žádný stablecoin pro Českou korunu.

Ještě to ale bude nějakou dobu trvat

Ačkoliv tu s námi kryptoměny jsou už 14 let, obchodníků, kteří je přijímají, je stále málo. Sám osobně používám k placení kartu, kryptoměny jsem nepoužil ani jednou, i když je podporuje i jeden z největších online obchodů v Česku, a tím myslím Alzu. Mnoho lidí si navíc pod kryptoměnami představuje především podvody, a neví o jejich výhodách.

Takže jak budete příště platit? Hotově, kartou, nebo kryptoměnou?

Anketa

Jak budete příště platit?
Hotově
30 %
Kartou
60 %
Kryptoměnou
10 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám