Hlavní obsah
Finance

Ropné společnosti Exxon Mobil a další by v roce 2024 mohly růst až o 20%. Jaké jsou důvody?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Rohlena / Depositphotos

V roce 2024 by měli ropné společnosti růst.

Velké ropné společnosti zažívaly v posledních měsících útlum, protože ceny ropy klesaly a strhávaly s sebou i cenu akcií. Nicméně v roce 2024 by mohlo dojít k jejich oživení a to by znamenalo nárůst cen akcií o 20 % nebo více.

Článek

Peter Low z Redburn Atlantic si myslí, že Shell, BPExxon Mobil jsou dobře připraveny na úspěch v tomto roce. Už dříve hodnotil Shell jako vhodnou pro nákup, ale nyní zvýšil i hodnocení akcií firem Exxon a BP z neutrálních na vhodné k nákupu.

Ačkoliv ceny ropy v poslední době klesají kvůli slabé globální poptávce a silné produkci mimo OPEC a jeho spojence (OPEC+), Low očekává oživení spotřeby, která překoná produkci ropy v první polovině roku. To by mohlo zvýšit ceny za barel na 80 dolarů z dnešních 70 dolarů.

Takové oživení by mělo zvýšit ceny akcií některých ropných společností, jejichž ocenění klesla pod normální úroveň. Celkově jsou hlavní ropné společnosti obchodovány se slevou 30 % oproti jejich dlouhodobému ocenění.

Největší tahoun Exxon Mobile

„Kombinace nízkého ocenění a potenciálu růstu cen komodit nás vede k pozitivnějšímu pohledu na sektor,“ napsal Low. Podle něj by Exxon, Shell a BP měly překonávat ostatní, ale z různých důvodů.

Ačkoliv akcie Exxonu klesly v roce 2023 o 9 % po velkých ziscích v letech 2021 a 2022, Low si myslí, že má společnost nejlepší vyhlídky na růst ze všech dominantů v oboru. Všiml si jeho rostoucího podílu v Permské pánvi po rozhodnutí koupit konkurenta Pioneer Natural Resources v loňském roce, a také toho, že investuje do hlubinného vrtání, včetně velkého projektu u pobřeží Guyany.

Exxon má rezervy na produkci ropy na cca 12 let, což je více než průměr hlavních ropných společností, který je cca 10 let. Exxon má velké množství hotovosti a je na cestě odkoupit akcie za 20 miliard dolarů ročně, jakmile dokončí akvizici Pioneer, řekl Low. Očekává, že se tento počet bude v následujících letech zvyšovat.

Low si myslí, že akcie mohou vzrůst na 119 dolarů z nedávných 99,50 dolarů. Dividendový výnos 3,8 % akcie zvyšuje atraktivitu potenciálního 20% nárůstu ceny akcií, řekl.

Evropská trojka má velký prostor pro růst

Velké evropské ropné společnosti, včetně Shellu, jsou obchodovány s nižším oceněním než americké na základě cenového poměru k zisku. Hlavním důvodem je, že Shell, BP a TotalEnergies investovaly více do obnovitelné energie než jejich američtí protějšci, a investoři obnovitelnou energii hodnotí nižšími násobky než ropný byznys.

V roce 2023 se posun od tohoto přístupu zpět k ropě projevil v na cenách evropských akciích, které předčily americké. Zatímco Shell byl loni největším vítězem, Low si myslí, že má stále kam růst.

„I když rok 2024 nepřináší tolik zřejmých katalyzátorů jako minulý rok, ocenění zůstává nízké a vidíme společnost dobře připravenou na vrácení hotovosti akcionářům,“ napsal. Myslí si, že akcie mohou vzrůst na 31 liber (39,36 dolarů) z dnešních 24,81 liber. Dividendový výnos je 4,2 %.

Co se týče BP, společnost fungovala bez stálého generálního ředitele od doby, kdy Bernard Looney v loňském roce odstoupil v důsledku vyšetřování jeho vztahů se zaměstnanci. Nový generální ředitel by mohl být jak rizikem, tak potenciálním spouštěčem zisků na cenách akcií.

„Vzhledem k podpoře představenstva současné strategii bychom neočekávali, že nový jmenovaný generální ředitel bude usilovat o radikálně odlišný přístup,“ napsal Low. „Rozhodnutí bychom očekávali na začátku roku 2024 a vidíme to jako potenciálně pozitivní katalyzátor, protože odstraní nejistotu a spekulace.“

Myslí si, že akcie BP mohou stoupnout na 5,90 liber z dnešních 4,59 liber při dividendovém výnosu 4,8 %.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám