Hlavní obsah

Evoluce Demokracie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: autor: garten-gg link:https://pixabay.com/photos/school-to-learn-books-book-stack-3198500/

Od roku 1989 je to v České republice prý už přes 34 let svobody a demokracie. Otázkou je kam se ta naše demokracie za takovou poměrně dlouhou dobu posunula a jak se vyvinula.

Článek

Stále je tu totiž u nás parlamentní demokracie, neboli zastupitelská demokracie, která je tvořená zástupci zvolenými z lidu. Otázkou je, proč za tu dlouhou dobu se u nás demokracie nevyvinula v přímou a nebyla tedy dána přímá moc lidu. Demokracie je přeci doslovně vláda lidu a ne jejich zástupců. Kde je tedy problém?

Zastupitelská demokracie dává smysl jako přechodový stupeň od komunistického totalitního režimu, ale za nějaký čas by logicky měla přejít v další stupeň a to je demokracie přímá. Dle mého názoru už zbytečně dlouho žijeme v přežité a zdegenerované formě demokracie, která nese svoje ovoce, ale bohužel ne lidu. Zastupitelé, poslanci v parlamentu, senátoři, ale i zastupitelé v krajích a obcích, všichni by měli hájit veřejný zájem a zájmy svých voličů. Pravda je ale taková, že už od zastupitelů obcí, dochází ke střetu zájmů, kde se střetává zájem veřejný se zájmem osobním. Je to vlastně taková schizofrenie, ve které je politik rozpolcen mezi své vlastní ekonomické zájmy, osobní prospěch a zájmy ve prospěch veřejnosti, kterou navenek zastupuje. Zastupitelé lidu tedy často zneužívají politiku a své postavení k vlastnímu obohacení.  Politické strany a jejich velkorysé kampaně sponzorované firmami, které tak investují do své budoucnosti a získání konkurenční výhody. Jde pouze o politické soutěžení o vliv a moc, soukromé zájmy a zpeněžení politiky. Toto je degenerace demokracie a ne její evoluce.

Současná zastupitelská demokracie, stále přímou moc lidu obchází. Jsou snad občané jen nesvéprávné děti, kteří za sebe nemůžou rozhodovat a musí k tomu mít zvolené zástupce, kteří své pozice zneužívají ke svému prospěchu a obohacení? Nejsou už lidé dospělí a připraveni s přímou demokracií za sebe plně rozhodovat a vzít plnou zodpovědnost za tyto rozhodnutí? Občané jsou přeci dospělí lidé, mají svou zodpovědnost, své svobody a dokáží za sebe už rozhodovat sami. Nastal už čas na evoluci demokracie a toto je přímá cesta k přímé demokracii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám