Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč postříkali klimaaktivisté Stonehenge?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Just stop oil

Musím říct, že klimaaktivisté volí pro své vlastní zviditelnění v rámci boje se změnou klimatu skutečně zvláštní způsoby. Pozornost svými bizarními počiny ale přitáhnout rozhodně dovedou.

Článek

Třeba přilepováním na silnice či několika incidenty v obrazárnách muzeí, kde se pokoušeli zanechat stopu na vystavovaných dílech slavných světových malířů.

Jen pro připomenutí zde zmíním pár dosud nejslavnějších počinů bojovníků se změnou klimatu: Polití obrazu Smrt a Život od Gustava Klimta v Leopoldově muzeu ve Vídni olejem. Dále např. Monetův obraz z cyklu Kupky sena v Bamberiniho muzeu v Postupimi, který aktivisté polili bramborovou kaši a poté se přilepili ke zdi.

A když už byla řeč o přilepování, neméně oblíbené to kratochvíli klimaaktivistů, nesmíme zapomenout ani na člověka, který si v budově obrazárny národního muzea v Haagu přilepil svoji hlavu ke světoznámému dílu barokního malíře Johannese Vermeera Dívka s perlou. Poté na něho další aktivista vylil rajčatovou omáčku.

Vina lidí z neolitu

Nedávno o sobě dali zelení aktivisté opět vědět, a to na nečekaném místě. Obrazárny a silnice už zřejmě omrzely, stejně jako např. Braniborská brána v Berlíně. V hledáčku aktivistů se tentokrát octlo mnohem větší dílo.

Tajemná megalitická stavba Stonehenge v jižní Anglii, kterou aktivisté ze skupiny Just Stop Oil nedávno nastříkali na oranžovo.

Prý tím chtěli vyjádřit svůj nesouhlas s vydáváním nových licencí k těžbě fosilních paliv. Reakce byly vcelku pochopitelné a očekávané. Mnozí se samozřejmě podivovali nad tím, jak se někdo mohl dopustit takového vandalství na několik tisíc let staré stavbě? Zvláště když její tvůrci neměli se změnou klimatu nic společného?

Já si naopak myslím, že sdělení aktivistů bylo více než jasné: Chtěli nám ukázat, že vinu za změnu klimatu nesou už neolitičtí zemědělci, kteří začali s budováním této kamenné stavby.

Pokud chceme opravdu zvrátit současný trend a zastavit probíhající změnu klimatu, jediným možným řešením je návrat do doby před neolitickou revoluci, tedy návrat ke společnosti lovců a sběračů.

Rozhodně bych ale uvítal, kdyby příště, až zase budou stříkat nějakou podobnou stavbu, použili zelení aktivisté přírodní barviva, která se mohla užívat již v prehistorické době.

Varování: Článek obsahuje prvky ironie a nadsázky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz