Hlavní obsah
Umění a zábava

Addamsova rodina a Jenna Ortega jako fenomenální Wednesday

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ThankYouFantasyPicture, generováno UI, Pixabay

Wednesday Addams, ilustrační foto

Stěží by se našel někdo, kdo nikdy neviděl, nebo alespoň neslyšel o Addamsově rodině. Současnou generaci oslovila zejména díky novému zpracování a perfektnímu výkonu Wednesday v podání Jenny Ortegy.

Článek

Addamsova rodina je stará pomalu jak lidstvo samo. Tedy, ne tak úplně, ale její počátky sahají až do roku 1938. Tehdy Charles Addams, duchovní otec Addamsovy rodiny, poprvé vytvořil kreslený komiks pro časopis The New Yorker.

Během následujících let se tato rodinka objevila v řadě dalších komiksových stripů a svému tvůrci zajistila poměrně pohodlné živobytí.

Ač by se mohlo zdát, že svoji morbidní rodinku vytvořil na základě špatných zkušeností z dětství, skutečnost byla jiná. Jeho dětství bylo standardní a šťastné.

Sám autor, Charles Addams, byl celkem třikrát ženatý a říká se, že jeho první manželka byla předobrazem pro vytvoření Morticie. Manželství s druhou ženou netrvalo příliš dlouho a v tomto případě byla Addamsova fiktivní rodina tou, která do určité míry zapříčinila zánik manželství - vztah skončil kvůli tahanicím o filmová práva na Addamsovu rodinu. Teprve se třetí manželkou našel Charles potřebný klid a láskyplné soužití.

Křestní jména členů Addamsovy rodiny byla vymyšlena až později, při psaní scénářů k hranému seriálu. Každé jméno má svůj důvod a dotváří morbidní nádech celé rodinky.

Morticia by mohla být volně přeložena jako Hrobařka. Gomez se měl původně jmenovat Repelli (Repelent), jejich syn Pugsley měl být Pubert, což se ani nemusí překládat. A dcera Wednesday (Středa)? Ta byla pojmenována na základě dětské říkanky, podle které jsou děti narozené ve středu plné žalu.

Příběhy této rodiny byly mnohokrát zpracované, ať už herecky, nebo jako kreslené adaptace. Jedním z nejznámějších zpracování byl televizní sitcom v roce 1964, později pak i dva celovečerní filmy, v nichž v roli Morticie zazářila herečka Anjelica Huston a v roli Wednesday excelovala Christina Ricci. Jedním z posledních zpracování je pak seriál Wednesday od Netflixu (režie Tim Burton), kde Morticii ztvárnila Catherine Zeta-Jones a Wednesday, která dostává v tomto zpracování nejvíce prostoru, ztvárnila, dle mého názoru, fenomenální Jenna Ortega.

Základ příběhu byl vždy podobný a ztvárnění postava a jejich charaktery vcelku neměnné.

Otec, domnělá hlava rodiny, bývá tradičně ztvárňován jako uhlazený muž v pruhovaném saku, s knírkem a doutníkem. Morticia, jeho manželka, jako vysoká, štíhlá, sebevědomá žena v černých šatech a s kousavým humorem. Oba se velmi milují, a stejně tak milují i svoji rodinu. Jejich dcera Wednesday, milovnice smrti a všeho, co se smrtí souvisí, s minimem projevovaných emocí, má typické dva copy a oblečená bývá v černých šatech s bílým límečkem. Její bratr Pugsley je pubertální grázlík v kraťasech a pruhovaném tričku.

Širší část rodiny pak tvoří strýček Fester, holohlavý podivín, jehož tělo dokáže produkovat elektřinu. Fester je zobrazován jako bratr Gomeze, ale úplně původně byl strýcem Morticie. Babička Addamsová je trochu méně výraznou postavou, ale proslula svými nechutnými pokrmy. Původně měla být Gomezovou matkou, ale je zobrazována jako jeho tchyně. Rodinu dotváří vysoký komorník Lurch, který mně osobně vždy připomínal Frankensteinovo monstrum. A nemůžu zapomenout na Věc - ruka bez těla, která slouží rodině.

Poslední zpracování od Tima Burtona, které nám přinesl Netflix, se soustřeďuje zejména na postavu Wednesday, ztvárněné Jennou Ortegou. Svoji hereckou kariéru začala poměrně brzy, už v 9 letech a od té doby hrála v několika seriálech a filmech. Za určitý průlom v kariéře se považuje její role v dramatu The Fallout od HBO (2021), ale nejvíce se proslavila svojí rolí Wednesday, za kterou získala nominaci na Zlatý glóbus za nejlepší ženský herecký výkon v muzikálním nebo komediálním seriálu. Sama Ortega považuje natáčení první série za svoji nejtěžší práci, kterou kdy měla.

Kromě herectví se Ortega věnuje i psaní (v roce 2021 vydala knihu), módě a kosmetice, spolupracuje se značkou Neutrogena a nejnověji i se značkou Adidas.

Článek byl napsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://www.kinobox.cz/clanky/serialy/22511-addamsova-rodina-toma-burtona-se-konecne-blizi-bohuzel-v-dobe-dky-je-kdysi-milovany-reziser-davno-za-zenitem

https://art.ceskatelevize.cz/inside/esej-zvonili-jste-addamsova-rodina-od-pocatku-po-soucasnost-nUxdV

https://www.csfd.cz/tvurce/216682-jenna-ortega/biografie/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Film Addamsova rodina

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz