Hlavní obsah
Lidé a společnost

Alena Schillerová, politička, která se proslavila pózováním s pávy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Yevgen Buzuk, www.pexels.com

Páv

Alena Schillerová, výrazná česká politička z hnutí ANO, která vyvolává emoce na všech stranách. Kdo vlastně je a jaká je její role v politice?

Článek

JUDr. Alena Schillerová, Ph.D., rozená Dupalová, se narodila v malebné moravské obci Malhostovice poblíž Brna. Vystudovala gymnázium a následně univerzitu, kde úspěšně absolvovala obor právo a později ještě doktorský obor správní a zemědělsko-družstevní právo.

Ve svých 27 letech začala kariéru jako právnička na Finančním úřadu Brno-venkov, kde se o tři roky později stala vedoucí právního a exekučního oddělení. V následujících letech byla zástupkyní ředitele a od roku 2006 byla sama ředitelkou.

Od ledna 2016 byla jmenována odbornou náměstkyní ministra financí ČR pro daně a cla. Na starosti měla i legislativní a technickou přípravu EET.

Od prosince 2017 byla první ministryní financí v ČR, v dubnu 2019 se zároveň stala místopředsedkyní druhé vlády Andreje Babiše pro ekonomiku a finance.

Dosud externě spolupracuje s Masarykovou univerzitou, dále je členkou vědecké rady Fakulty podnikatelské VUT v Brně. Pořádá přednášky pro odbornou veřejnost a Komoru daňových poradců ČR.

Od října 2021 je členkou hnutí ANO (předtím byla nestranička), v únoru 2022 se stala jeho místopředsedkyní a o rok později společně s Karlem Havlíčkem hlavní tváří hnutí ANO.

V roce 2020 ji časopis Forbes označil za nejvlivnější ženu Česka.

Ve veřejném prostoru je však kvůli svému vystupování a zadlužení státní kasy označována také jako „tetka“ nebo „Dlužena“.

----------

Až potud poměrně zajímavý životopis, vzdělání i praxe. Jako člověk se ráda prezentuje jako „obyčejná ženská z Brna, hrdá matka a šťastná babička“, čímž dokáže oslovit řadu běžných lidí, kteří tak mají pocit, že jim je někdo blízký.

Co se týče sebeprezentace, v tom je Alena velmi dobrá (nebo má dobré marketéry). Velmi ráda se fotí, prezentuje na sociálních sítích a staví se do role té, která zastupuje „chudý lid“.

V dotovaném bydlení

V roce 2018 se musela po tlaku veřejnosti vystěhovat z pražského bytu, který dotoval stát a kde platila 5 000 Kč měsíčně. Veřejnost byla uspokojena natolik, že jí uniklo, že v novém bydlení se má ještě mnohem lépe. I přes svůj vysoký plat využívala možnosti bydlení v rozlehlém apartmánu placeném ze státního a obhajovala se slovy, že na to má nárok. Proti tomu asi nelze po právní stránce nic namítat, ale z pohledu morálky, v době, kdy je stát zadlužený a bylo by potřeba šetřit, to už v pořádku rozhodně není.

S pávem

Její obliba v sebeprezentaci jí způsobila nejednu aférku. Asi nejznámější je její fotografie v parku na lavičce s opodál stojícím pávem. Tuto aféru vyšetřovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), protože vyšlo najevo, že videa a fotky, respektive práce fotografa a kameramana, které za tímto účelem najala jako pracovníky na ministerstvu, vyšly na necelé dva miliony korun, které se zaplatily ze státního. Obhajovala se tím, že pořízené materiály měly zvednout zájem veřejnosti o resort financí. Na tom by jistě nebylo nic špatného, až na fakt, že videa a fotky neměly s resortem financí nic společného kromě její osoby a toho, že byly zaplacené z veřejných prostředků. Do dnešního dne nebyla Alena Schillerová schopná uspokojivě vysvětlit, za co konkrétně byli oba placeni ze státních peněz, když jediný viditelný výkon byla videa a fotografie použité na jejím soukromém účtu. Na konci se snažila výdaje obhájit tím, že je neplatilo ministerstvo, ale přímo hnutí ANO.

Žádná domácí pálenka

Další situací, při které se „proslavila“, bylo její pochlubení se, že společně s Bulharskem vetovala návrh na legalizaci domácí pálenky do objemu 50 litrů (r. 2019). Svoji volbu obhajovala starostí o zdraví občanů, aby se neopakovala kauza s přimícháváním metanolu, po kterém zemřelo 47 lidí a řada dalších oslepla. Tato kauza však s domácím pálením neměla nic společného a Schillerové tak byla vyčítána snaha z lidí vytáhnout peníze na daních.

Angličtinu zvládá bez problémů

Neméně slavnou aférkou byla její obhajoba vůči novinářům, kteří ji kritizovali, že se neúčastní videokonferencí unijních ministrů financí, a to z důvodu její chabé znalosti angličtiny. Na Twitteru uvedla, že se anglicky domluví a služeb tlumočníka nevyužívá. Na to konto ji s žádostí o rozhovor oslovila novinářka ze CNN Prima News, která rozhovor započala v češtině, aby následně položila otázku již v anglickém jazyce. Sotva vyslovila několik prvních anglických slov, Alena Schillerová se otočila a odešla.

Upřímně, když to člověk nečeká, nepochybuji, že ho to může zaskočit a může cítit rozmrzelost. Na druhou stranu, pokud by angličtinu opravdu ovládala tak bez problému, po počátečním překvapení měla možnost všem zavřít ústa odpovědí v perfektní (nebo alespoň průměrné) angličtině. Takhle jenom podpořila despekt vůči jejím znalostem, ukázala zkratovité jednání a tvrzení o její neznalosti jenom získalo na důvěryhodnosti.

--------------

Různých více či méně vtipných (nebo leckdy spíše smutných) aférek má za sebou „teta“ Alena mnohem více. Pro mnoho lidí je spíše političkou, která se ráda předvádí, fotí, snaží se navodit dojem, že je „jednou z lidu“, ale za vším tím pozlátkem je absolutní nekompetentnost (vysokému vzdělání navzdory) a výběr jiných priorit, než jaké by člověk od někoho v pozici ministryně financí čekal. Někdy si protiřečí i sama - prohlásí, že nemá ráda rozhazovačnost (vzpomeňme na páva), aby následně připustila, že se za jejího působení stát rekordně zadlužil. V tomto kontextu dokonce vznikla i její druhá přezdívka - Dlužena.

Dnes je v opozici a na svoji další příležitost trpělivě čeká. I přesto, že sama nepředvedla žádný zářný výkon, ráda tepe politiky vládních stran a vyčítá jim jejich chyby. Nebudu popírat, že jich mají hodně. Ale od kvalitního politika bych v prvé řadě očekával, že sám půjde vzorem, že si respekt a důvěru zaslouží svojí prací a místo neustálé kritiky přijde s opravdu konstruktivními nápady na zlepšení. Protože politika není o jednotlivcích. Je to o nás o všech, o celé zemi se všemi jejími obyvateli. A nejde jen o dnešek, ale především o naši budoucnost.

Anketa

Jak vnímáte Alenu Schillerovou vy?
Vnímám ji jako dobrou političku.
4,3 %
Vnímám ji jako průměrnou političku, nevadí mi, ale ani mě nenadchne.
0,6 %
Vnímám ji jako podprůměrnou až špatnou političku.
2,2 %
Vnímám ji jako někoho, kdo by si v politice už neměl ani škrtnout.
92,1 %
Je mi to jedno, nezajímá mě to.
0,4 %
Ani jedna z možných odpovědí mě neuspokojuje, mám zcela jiný názor.
0,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1394 čtenářů.

V článku bylo čerpáno z následujících zdrojů:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz