Hlavní obsah
Lidé a společnost

Amy Winehouse. Talentovaná a úspěšná umělkyně, kterou zničily deprese, drogy a alkohol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: By Rama - cropped version from, CC BY-SA 2.0 fr, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9542840

Amy Winehouse, talentovaná mladá zpěvačka a skladatelka, která měla před sebou ještě celý život a úspěšnou kariéru. Osud tomu však chtěl jinak a Amy v 27 letech opustila tento svět.

Článek

Její tvorba nemusí být zrovna váš šálek čaje, ale jedno se jí rozhodně upřít nedá - měla obrovský talent, který by se dal ještě dál rozvíjet a mohla hudební scénu ještě velmi obohatit. Přesto se zařadila po bok dalších slavných osobností, které tvoří Klub 27 - skupinu umělců, kteří tento svět opustili v 27 letech, např. Kurt Cobain, Jimi Hendrix, Brian Jones, Janis Joplin nebo Jim Morrison.

Dětství a dospívání

Amy se narodila v září roku 1983 v porodnici v Gordon Hill v londýnské čtvrti Enfield. Její rodiče byli Židé, otec se živil jako taxikář a technik montáže okenních panelů, její matka pracovala jako lékárnice. Měla o čtyři roky staršího bratra Alexe.

Rodina žila v londýnské čtvrti Southgate, kde Amy chodila na základní i střední školu. Jako malá navštěvovala židovskou nedělní školu, ale i když byla Židovkou, neměla k víře žádný vztah, do této školy chodit nechtěla a do synagogy chodila podle svých slov v jednom z pozdějších rozhovorů jenom jednou ročně na Jom Kippur jako výraz respektu. Přestože nebyla věřící, na své židovství však byla hrdá.

Hudbu měla v krvi už od svých předků. Příbuzní z matčiny strany byli profesionální jazzoví hudebníci, babička z otcovy strany byla zpěvačkou a její partner jazzový saxofonista. Ona a rodiče měli největší zásluhu na Amyině zájmu o jazz. Otec jí také často zpíval písně Franka Sinatry.

Když bylo Amy devět let, její rodiče se rozešli, což nesla dost těžce a tehdy se nejspíš projevily první příznaky deprese, neboť se pokusila o sebevraždu. Žila převážně s matkou a o víkendech trávila čas s otcem. V roce 1992 na návrh své babičky Cynthie začala navštěvovat divadelní školu, kde studovala čtyři roky a kde si prohloubila hlasové schopnosti a naučila se stepovat.

S kamarádkou založila v deseti letech rapovou skupinu, která však měla krátkého trvání, neboť Amy začala na plný úvazek studovat uměleckou školu Sylvia Young.

Její studium obecně nebylo však jednoduché, vystřídala několik škol, protože byla temperamentní povahy, v hodinách vyrušovala a ráda si zpívala nebo jen notovala, což ale ostatní rušilo a pochopitelně to špatně přijímali její učitelé.

Už ve 14 letech si koupila kytaru a začala psát svoji první vlastní hudbu. Protože byla i nadanou pisatelkou, živila se jako zábavní novinářka a k tomu zpívala s jednou místní skupinou. Doma se zatím učila a trénovala zpěv pomocí písní Franka Sinatry, Sarah Vaughan nebo Minnie Ripperton. V pouhých 16 letech začala profesionálně zpívat a podepsala svoji první smlouvu.

Mnozí jí předpovídali zářnou budoucnost, protože takový talent se jen tak nevidí. A pokud jej člověk ještě brousí studiem a tréninkem, úspěch je téměř zaručen. Nikdo tehdy netušil, že tento dar bude „zahozen“ tragickými událostmi v soukromém životě.

Vztahy a začátek konce

Nebyl sice jejím prvním partnerem, ale byl tím nejdůležitějším. Blake Fielder-Civil. 18. května 2007 se vzali v Miami na Floridě. Jejich vztah byl však už od počátku velmi divoký a rozhodně ne zdravý. Amy se nechala slyšet, že když je opilá, chová se k němu hrubě.

„Pokud řekne jedinou věc, která se mi nebude líbit, podvedu ho.“ Amy W.

Už o tři měsíce později byla Amy spatřena v ulicích Londýna, když údajně uprchla z hotelu, kde byla se svým manželem. Měla zakrvácené boty, rozmazaný make-up, obvazy, šrámy a modřiny. O několik hodin později však už byla i se svým manželem, který měl na obličeji a krku řadu škrábanců. Evidentní spor oznámil náhodný kolemjdoucí, ale policie později zveřejnila, že nebudou vznesena žádná obvinění.

Rodiče obou manželů měli o své potomky obrovské obavy, neboť je podezírali z užívání drog a též se obávali, že by oba mohli spáchat sebevraždu.

V únoru 2013 Blake přiznal, že to byl on, kdo Amy přivedl k tvrdším drogám, mj. heroinu. Jejich manželství lze bez jakékoliv nadsázky označit za toxické, přesto se nebyli schopni od sebe odloučit a vzájemně se současně týrali, a přitom společně užívali drogy.

Přesto, po mnoha peripetiích, se nakonec v létě roku 2009 rozvedli. Od nového roku až do své smrti pak Amy tvořila pár se spisovatelem a režisérem Regem Travissem. Podle jejího otce spolu plánovali budoucnost, chtěli se vzít a mít děti.

Těžké duševní problémy kombinované s drogami a alkoholem

Těžko říct, jestli by Amy sklouzla k užívání drog, pokud by na tom byla psychicky dobře. Její duševní stav by však nevystihlo ani slovo „rozervanost“. První problémy nastaly už po rozvodu rodičů, ale stále to nějak zvládala, mj. i s pomocí babičky, která na ni měla uklidňující vliv. Když však babička v polovině roku 2006 zemřela, Amy ztratila potřebnou oporu. Už předtím měla problémy s užíváním alkoholu, nezdravě hubla a stejně tak už měla přístup k některým drogám, a to díky svému, tehdy ještě jenom kamarádovi, Blakeovi Fielder-Civilovi, kterého si později vzala.

V létě 2007 musela zrušit řadu koncertů, údajně kvůli vyčerpání a špatnému zdraví. Všem bylo jasné, o co jde. Amy byla hospitalizována kvůli předávkování heroinem, extází, kokainem, ketaminem a alkoholem. Pro kohokoliv jiného naprosto smrtící koktejl.

Sama Amy přiznala, že má psychické problémy, trpí sebepoškozováním, depresemi a poruchami příjmu potravy. Později soudní lékař vyslovil domněnku, že mohla trpět i hraniční poruchou osobnosti. Před smrtí ji vyšetřoval psycholog i psychiatr a doporučili jí terapii.

V průběhu celého období se její otec snažil, aby se začala léčit. Nahrávací společnost rušila její propagaci, aby měla klid na zotavenou. Amy údajně podstoupila i dvoutýdenní léčebný program. Už to vypadalo, že snaha bude korunována úspěchem, ale její následné nevyzpytatelné chování vzbudilo ve všech nové podezření, že je opět v problémech.

Její lékař uvedl, že v roce 2008 přestala užívat návykové látky. Sama Amy o dva roky později uvedla, že se prostě jednoho dne probudila a řekla si:

„Už to nechci dál brát.“

Velkým problémem však byl alkohol. Střídavě se snažila abstinovat, aby mu znovu propadla. Brala léky, které měly zmírnit abstinenční příznaky a úzkost.

Kromě zdravotních problémů se Amy ještě potýkala s několika obviněními z násilí. Už v roce 2006 měla uhodit do obličeje fanynku, pravděpodobně byla násilná i vůči svému manželovi (což ale bylo nejspíš oboustranné), v roce 2008 měla uhodit do obličeje muže a v roce 2009 napadla údajně tanečnici, nicméně zde byla osvobozena soudem, neboť všichni svědci byli opilí a lékař uvedl, že podle nálezu nebylo způsobeno oběti takové zranění, které uváděla ve svém obvinění.

Sama Amy přiznala, že je výbušná a že často ubližuje lidem, které miluje.

Smrt si přišla pro svoji oběť

Amy byla nalezena mrtvá v posteli ve svém domě svým bodyguardem. Ten podle svých slov přišel za Amy už tři dny před smrtí a bylo znát, že byla poněkud opilá. Pila i v následujících dnech, ale jinak působila v pohodě, poslouchala hudbu a sledovala televizi hluboko do noci. Když se za ní zastavil 23. července 2011 v 10 hodin ráno, spala v posteli, což mu nepřišlo nijak divné, vzhledem k tomu, jak ponocovala. Podruhé ji zkontroloval po 15. hodině odpoledne, a protože byla ve stále stejné poloze jako ráno, zkontroloval její životní funkce. Když zjistil, že nedýchá a nemá puls, zavolal záchranku. Amy byla na místě prohlášena za mrtvou. Její slabé tělo nevydrželo další přísun alkoholu. V krvi měla 4,16 promile.

Pro někoho je Amy Winehouse jednou z mnoha osob, které se „ufetovaly“ k smrti a mohou si za svůj konec samy. Pro jiné byla múzou, nadanou hudebnicí i módní návrhářkou. Karl Lagerfeldt ji označil za stylovou ikonu s unikátním stylem. Pro její blízké a fanoušky však byla člověkem, který měl ohromný talent a nadání, ale současně byla její duše zatěžkána nesmírným břemenem psychickým problémů, které se užíváním alkoholu a drog ještě prohloubily a sevřely do svých spárů, odkud už nebylo úniku.

Na podzim 2023 o Amy vyšla kniha, jejíž součástí jsou i zápisky z jejích deníků a dávají tak nahlédnout do její mysli.

Na tomto odkazu naleznete fotogalerii, kde je vidět její proměna v průběhu let. Upozorňuji, že jde o drsné a odstrašující fotografie, které mohou být pro někoho příliš silné. Dokumentují však „vražedný“ vliv návykových látek, které ve spojení s psychickými problémy vytvářejí smrtící duo. Pokud máte ve svém okolí někoho, kdo trpí podobnými problémy, pokuste se ho nasměrovat k vyhledání odborné pomoci. Žádné psychické onemocnění by nemělo být podceňováno.

Anketa

Líbí se vám hudba Amy Winehouse?
Ano, patří mezi mé oblíbené umělkyně.
63,7 %
Ano, řadu jejích písniček mám rád, ale nutně je nevyhledávám.
21,9 %
Ne, její tvorba mi nic neříká.
7,5 %
Nevím, neznám její tvorbu.
6,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 160 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://en.wikipedia.org/wiki/Amy_Winehouse

https://web.archive.org/web/20110721091805/http://stylenews.peoplestylewatch.com/2010/10/05/amy-winehouse-unveils-her-fred-perry-designs/?xid=rss-topheadlines

https://www.idnes.cz/onadnes/moda/amy-winehouse-ovlivnila-styl-ulice-i-svet-mody.A110726_075308_modni-trendy_ves

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-uryvky-z-deniku-amy-winehouse-davaji-nahlednout-do-mysli-slavne-zpevacky-235703

https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-svetove-celebrity/685475/smutne-vyroci-amy-winehouseove-27-sokujici-posledni-snimky-potom-prisla-smrt.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Klub_27

https://www.theguardian.com/music/2007/aug/24/amywinehouse

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz