Hlavní obsah
Názory a úvahy

Bendigovi v AZ kvízu? Ostudné selhání především České televize

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: freepik, AI, www.freepik.com

Společnost žije pořadem AZ kvíz a výsměchem nevědomosti bratří Bendigů. Skutečný průšvih ale vnímám někde jinde, nikoliv v jejich nevědomosti.

Článek

Bratry Bendigovi nijak nesleduji, Jana jsem zaznamenal asi jen kvůli trapné aféře s moukou. O jejich intelektu, rozhledu a znalostech nemám nejmenší tušení a - upřímně - je mi to úplně jedno.

AZ kvíz jsem sledoval jako malý, vím, že existuje, je to dobrý pořad, ale na sledování nemám čas a ani chuť. Ale nemohla mě minout současná „monster aféra“ o tom, jak se bratři Bendigovi ztrapnili vlastní neznalostí.

Po přečtení už několikátého titulku na Seznamu ohledně Bendigů mi to nedalo a jejich vzájemný souboj, stejně jako pozdější souboj Marsella s Leošem Marešem, jsem si našel na Youtube kanálu.

Zprávy ohledně jejich mizerných znalostí překvapivě vůbec nelhaly. Proložené ještě trapnou rádoby vtipností a snahou vše odlehčit, působil celý díl minimálně rozpačitě. A za svůj výkon to nyní bratři Bendigovi schytávají na celé čáře. Marsell, který se nechtěl dostat do finále, se tam bohužel dostal. Jeho soupeřem byl Leoš Mareš, který se narozdíl od Bendiga choval jako normální dospělý člověk, který nemá zapotřebí předvádět skopičiny a radši se soustředí na zadaný úkol.

Na druhou stranu mě více než výkon Bendigů zaráží fakt, že většina názorů a článků se stáčí na jejich neznalost a opomíjí cokoliv jiného. Bratři Bendigovi sice evidentně nemají moc rozhled, ale člověk nemůže znát všechno a nepochybuju, že na řadu otázek by odpověď neznala značná část populace. Vysmívat se jim tak kvůli jejich neznalosti mi přijde až trochu přemrštěné. I v dalším díle, kde Marsell bojoval proti Leoši Marešovi, byly otázky, které nevěděl ani Mareš, a ten má rozhled poměrně značný.

Vysmívat se bratřím Bendigům mi tedy přijde stejně ubohé jako jejich výkon. Není ničí povinnost mít všeobecný rozhled a pokud se bratři Bendigovi o dění kolem sebe a v širém světě nestarají, je to jen a jejich problém.

Zaráží mě však skutečnost, že i přesto přijali pozvání do AZ kvízu. Buď jsou přesvědčeni o tom, že znalostí mají dost, nebo jim je jedno, že se shodí před národem. Ale stejně tak si myslím, že i Česká televize mohla mít nějakou představu o tom, jaký bude jejich výkon. A i přesto se rozhodli je pozvat a díl nakonec i odvysílat.

Jedno nelze bratřím Bendigům upřít - mají poměrně velkou základnu mladých lidí, kteří je mají rádi a sledují je. Dokázali úspěšně proniknout do světa veřejně známých osobností, což s jejich etnickým původem nebylo určitě nic snadného. Pro romskou minoritu a zejména její mládež tak jsou ukázkou toho, že nic není nemožné. Jenže oba asi trochu zapomněli na to, že taková viditelnost a sláva (byť pro někoho pochybná) s sebou prostě nese i nějakou zodpovědnost vůči fanouškům. Mají možnost využít svého postavení a jít mladým lidem vzorem. Nemusejí být jako Mirek Dušín, to po nich nikdo nechce, ale držet se určitých zásad a mít nějaké vychování.

I když tmavé brýle k image Marsella zřejmě patří, jejich přítomnost při natáčení byla krajně nevhodná. Asi podobně, jako kdyby tam byl člověk a měl na hlavě čepici nebo klobouk. Jeho chování pubertálního výrostka a přehnaná gestikulace tomu rovněž nepřidala. Bratr Jan byl alespoň v tomhle ohledu zdrženlivější. To vše podle mě zanechalo mnohem větší dopad než samotná neznalost odpovědí na otázky, které ne vždy byly jednoduché.

Co si z jejich výkonu odnesou mladí lidé, kteří k nim vzhlížejí? Že je v pořádku se chovat jako nevychovanec? Vystupovat před diváky a mít tmavé brýle, aby mi nikdo neviděl do očí? Smát se vlastní neznalosti a ještě to přiblble komentovat? Tohle se klukům tedy moc nepovedlo.

Jenže když už neměli dostatek sebereflexe kluci, měla to mít Česká televize. Nejen, že za peníze diváků vytváří takovéhle díly (pevně doufám, že se nepodaří prosadit platba koncesionářských poplatků pro všechny, kteří vlastní i telefon nebo počítač), ale ještě je vyšle do světa, ať se všichni podívají.

Kde byl ve studiu člověk, který by Marsellovi vysvětlil, že si má brýle sundat? Kde byl někdo, kdo by jim řekl, že image je fajn, ale ať projednou vystupují rozumně? Ať si dělají opičky na svých představeních, ale že AZ kvíz by měl mít trochu úroveň? Vždyť je to podobné, jako kdyby někdo pozval člověka z ulice na královskou hostinu a nedal mu žádné informace. Takový člověk tam bude za neslušného burana, protože nezná královskou etiketu, neví, co se jak patří, protože to nikdy nepotřeboval a nikdo mu o tom nikdy neřekl. Ale nebude to chyba toho člověka, ale toho, kdo ho tam přivedl a nechal ho v tom vykoupat.

Vysmívat se jiným pro jejich neznalost nebo hloupost je spíše projevem vlastního pocitu nadřazenosti. Zajímalo by mě, jak vysokou úroveň znalostí mají ti, kteří se jim vysmívají.

Na obou dílech neshledávám nic vtipného, je to jen smutný úkaz toho, jak znalosti ztrácejí na ceně, jak někteří lidé nejsou schopni sebereflexe a svoji neznalost aspoň vyrovnat slušným vystupováním. A také smutný úkaz toho, jak hluboko klesá úroveň České televize, která si navzdory tomu chce vydupat poplatky od většiny obyvatel. Za co?

Ale národ bude spokojen. Může si namasírovat vlastní ego nad neschopností bratří Bendigů, někteří se uklidní, že na tom naštěstí nejsou tak špatně jako oni, jiní se utvrdí v tom, že si dobře mysleli, že tihle lidé jsou přirozeně hloupí, jejich příznivci se možná ještě víc semknou s pocitem „my všichni proti nechápavé společnosti“ a až uplyne trocha času, vše upadne do zapomnění a bude se čekat zase na to, až se nějaká trapnost přihodí někomu jinému.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz