Hlavní obsah
Aktuální dění

Čaputovou jsem jim záviděl. Nechápu, proč tak otočili a zvolili nejdřív Fica a teď i Pellegriniho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: © European Union, 2024, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=144514465

Úplně zblbnuli. Jiné vysvětlení toho, proč se k moci opět dostal Fico a nyní zvolili za prezidenta Pellegriniho, mě nenapadá. A děsí mě, jak snadno se tito dva a jim podobní dostali k moci.

Článek

Když Slováci v roce 2019 zvolili jako prezidentku Zuzanu Čaputovou, byl jsem mile překvapen. Do nejvyššího úřadu se u našich sousedů dostala poprvé žena, a ještě k tomu poměrně mladá. Příjemná změna oproti dosavadním prezidentům. Zvláště ve srovnání s naším tehdejším prezidentem Zemanem mi to přišlo jako z jiného světa a přál jsem si, abychom také měli za prezidenta někoho, za koho se nebudu muset stydět.

Slovensko je pěkná země, i když je plná protikladů. Poměrně bohatá města na západě a chudé osady na východě. Otevření a tolerantní lidé versus konzervativní milovníci starých pořádků. Asi tak jako na mnoha jiných místech. I tak jsem vždycky považoval Slovensko a jeho obyvatele za „trochu pozadu“, co se společnosti týče, a byl jsem rád, že žiju v Čechách. To nemyslím nijak urážlivě vůči Slovensku, každý národ si volí svoji vlastní cestu, ale Slováci mi přijdou v mnoha ohledech zpátečničtí, zejména v přístupu k lidem z různých minorit, ve vztahu k životnímu prostředí, trochu víc prolezlí korupcí (i když ani my nejsme v tomhle směru neviňátka) apod. Když však zvolili za prezidentku Čaputovou, mladou ženu, která se aktivně zasazovala o spravedlivější přístup vůči všem, zajímala se o environmentální problematiku a byla pozitivně nakloněna i stejnopohlavním párům včetně adopce dětí, byl jsem velmi příjemně překvapen. Tehdy jsem si říkal, že jsem se asi nesmírně spletl a vytvořil si chybný názor na základě známosti lidí, kteří spíše patřili k opačnému konci pestrého spektra společnosti. A že nás Slováci předběhli ve vývoji společnosti. Záviděl jsem jim, že mají prezidentku, kterou můžou mít v úctě a respektu a za kterou se nemusí stydět.

Uplynulo pár let a Slováci udělali přemet vzad. Když v loňském roce získala strana Roberta Fica dostatek hlasů na to, aby s dalšími dvěma stranami dokázala utvořit koalici a vytvořit tak vládu v čele s Ficem, byl jsem Slováky překvapen podruhé, a tentokrát nepříjemně. Dosud jsem nepochopil, jak mohlo tolik lidí opět dát důvěru někomu, kdo byl zapleten do tolika afér, kdo potáhne Slovensko zase směrem vzad a směrem z Evropy, bohužel na východ.

Také hned poté, co se dostal k moci, začal Fico úřadovat a neztrácí ani minutu. Velmi podstatný je jeho až nepřátelský postoj vůči Ukrajině a naopak poměrně pozitivní postoj vůči Rusku. Aby toho nebylo málo, snaží se ovládnout i celou slovenskou justici, aby se pojistil proti vyšetřování některých kauz, v nichž figuruje nebo by mohl figurovat. Jeho snaha zrušit Úřad speciální prokuratury, který dohlíží na vyšetřování závažných kriminálních kauz a též korupčních afér, je do očí bijící, a přesto to Slovákům zřejmě nevadí.

Jak jinak si totiž vysvětlit výsledek prezidentských voleb, kdy Slováci zvolili za prezidenta Petera Pellegriniho, kterému se přezdívá Ficova (popř. Putinova) podržtaška.

Už jenom jeho samotná kampaň, kterou provázely lži a dezinformace, byla dostatečně výmluvná a nečekal bych, že takový kandidát bude mít šanci nasbírat tolik hlasů. Stejně tak jsem si říkal, že když Fico začal tak razantně a bez skrupulí svoji čistku, že Slováci procitnou a pokusí se aspoň v osobě prezidenta zvolit někoho, kdo bude Ficovi oponentem a nikoliv někoho, kdo s ním nejspíše utvoří tandem. Je pravdou, že volby byly poměrně těsné a stále je na Slovensku mnoho lidí, kteří volili opačně, ale už jenom fakt, že Pellegrini vůbec mohl vyhrát, mě naplňuje nevěřícným úžasem. Vážně chce polovina slovenských voličů ve vedení země tyhle dva muže? A opravdu se tolik lidí kloní na stranu Ruska, že zvolili muže, kteří zastávají spíše proruské postoje?

Mohl bych si říkat, že je to dění sousedního státu a ne u nás. Že se nás nemusí nijak týkat, nebo aspoň ne příliš významně. Ale týká. Jednak je to náš nejbližší stát, se kterým jsme kdysi byli spojeni a stále máme významné vazby, které však po vítězství Fica poněkud ochladly. A jednak je to další posílení ruského vlivu v Evropě a to se týká úplně nás všech.

Děsí mě, jak snadno udělalo Slovensko otočku. Jak se mohl opět dostat k moci korupcí a skandály prolezlý Fico. Jak snadno dokázal Pellegrini zmobilizovat tolik voličů a ještě na základě lží a šíření strachu, že byl zvolen novým prezidentem. Jak snadno obyvatelé Slovenska naletěli populistickým řečím obou pánů, jak podlehli jejich strašení a jak snadno přijali jejich proruské postoje.

Děsí mě, že i nás zanedlouho čekají volby a že i u nás je favorizována strana, která nemá k Ficovi ani Pellegrinimu daleko. Která také, byť ne tak očividně, ustupuje od podpory Ukrajině a jejíž šéf Babiš prohlásil (i když později svůj výrok zkoušel upravit a doplnit), že by v případě napadení Polska nebo pobaltských států neposlal vojáky a nesplnil by tak článek 5 smlouvy NATO o společné obraně. Strana, jejíž místopředseda o vítězství Pellegriniho prohlásil, že:

„Byl to tvrdý a důstojný souboj. Zvítězil zkušený politik, který upřednostňuje pragmatismus před aktivismem.“ Karel Havlíček, hnutí ANO

Stejně tak blahopřání šéfa hnutí ANO Babiše, který pro změnu gratuloval se slovy, že:

„Slováci si vybrali dobře, budou mít hrdého prezidenta, který vždy bude ve světě hájit jejich zájmy a bude stát za všemi občany.“

Jestliže to místopředsedovi opravdu přišlo jako důstojný souboj a vítězství zkušeného politika upřednostňujícího pragmatismus, a šéfovi hnutí přijde Peter Pellegrini jako dobrá volba, pak pán bůh s námi a zlé pryč, pokud se tato strana dostane po volbách k moci.

Doufám, že až nadejde čas voleb i u nás, že se lidi nenechají vystrašit řečmi Babiše a jemu podobných. Že i přes nespokojenost se současnou vládní koalicí, od které si mnoho lidí slibovalo mnohem více a která velmi pokulhává, zejména co se komunikace s národem týče, se nenechají zviklat k volbě populistických stran a hnutí, které klidně slíbí hory i doly bez ohledu na budoucnost. Peníze totiž nerostou na stromech a i když všichni chceme mír, nikdy jej nedosáhneme tím, že necháme agresora, aby si dělal, co chtěl a postupně ukusoval kousek po kousku z našich zemí. Dnes je to Ukrajina, zítra to můžeme být klidně my.

Anketa

Koho byste volili vy, kdybyste měli vybrat mezi Korčokem a Pellegrinim?
Jednoznačně Korčoka.
67,1 %
Jednoznačně Pellegriniho.
29,6 %
Byl bych na vážkách, nesedí mi ani jeden, ale spíš Korčoka.
1,3 %
Byl bych na vážkách, nesedí mi ani jeden, ale spíš Pellegriniho.
0,5 %
K volbám bych nešel.
0,5 %
Vůbec nevím.
1 %
Celkem hlasovalo 7158 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě vlastního názoru a informací z následujících zdrojů:

https://www.novinky.cz/clanek/volby-fico-volici-odmitli-bezbrehou-podporu-valky-na-ukrajine-40466937

https://www.novinky.cz/clanek/volby-az-bude-fico-smerovat-k-protipravnimu-statu-pellegrini-bude-tise-sedet-v-palaci-rika-sefredaktor-aktualit-40466885

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-trojsky-kun-putina-pellegriniho-vitezstvi-budi-u-ceskych-politiku-velke-emoce-40466868

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-destrukce-demokracie-rika-po-pellegriniho-vitezstvi-slovensky-novinar-249322

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zuzana_%C4%8Caputov%C3%A1

https://cs.wikipedia.org/wiki/Robert_Fico

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/babis-nato-polsko-obrana-debata-ct-volby-prezident_2301231230_har

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz