Hlavní obsah
Umění a zábava

Dolly rozhodně nebude sedět v koutě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Dolly Parton Rockstar

Pokud jste nadšeným fandou a posluchačem country hudby, určitě znáte americkou country legendu - Dolly Parton. Textařka, zpěvačka, všestranně nadaná hudebnice, herečka a filantropka.

Článek

Dolly se narodila v roce 1946 do velké rodiny (měla dalších 11 sourozenců), ale nesmírně chudé. Žili všichni pohromadě v malém domku s jednou místností, což si v dnešní době jen málokdo z nás dokáže představit. Na motivy jejího dětství v chudé rodině vznikla i jedna z jejích nejznámějších písniček - Coat of many colors, která byla přezpívána i do češtiny.

Její rodina byla členem letničního hnutí a Dolly tak již odmala měla blízko k hudbě a zpěvu, tenkrát především modlitebních písní a spirituálů, ale velmi brzy vystupovala i v televizních a rozhlasových programech. Svoje první album nahrála již ve 13 letech.

Nějakou dobu se pak prosazovala především jako autorka hitů pro jiné zpěváky, ale i během tohoto období měla svá vlastní vystoupení. Největším přelomem bylo navázání spolupráce s Porterem Wagonerem v jeho televizní show věnované country hudbě. Jejich spolupráce byla natolik perfektní a tak dobře se doplňovali, že vydržela následujících dvacet let. Po tuto dobu nazpívali nespočet duetů, ale též sólových písní. Její sólo singl I Will Always Love You trhal žebříčky hitparád.

Mezi její další známé písničky patří např. Jolene, 9 to 5, The Bargain Store, Here You Come Again a další.

Přestože by člověk tipoval, že ve svém věku má již to nejlepší za sebou a bude především odpočívat, Dolly nepřestává překvapovat a pro své posluchače si připravila horkou novinku, jejíž vydání je naplánováno na 17. listopadu 2023.

Odtrhla se od své milované country hudby a nové album míří do vod hudby rock and rollu - album nese název Rockstar. Jde o 30 skladeb, z nichž devět je původních a 21 skladeb jsou přezpívané světoznámé pecky, které zpívá v duetech s dalšími top zpěváky a zpěvačkami - Every Breath You Take (Sting), Wrecking Ball (Miley Cyrus), (I Can´t Get No) Satisfaction (P!nk), Don´t Let The Sun Goes Down On Me (Elton John), Stairway To Heaven (Lizzo, Sasha Flute) a mnoho dalších.

Jako ochutnávku si můžete poslechnout její sólovku - World On Fire, např. na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=MLIGxNZeW78. Dolly Parton zde dokazuje, že není úzce zaměřená jen na country styl, ale že se vší parádou zvládne být i rockerkou a rozhodně se nehodlá krčit někde v koutě.

V článku bylo čerpáno z následujících zdrojů:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dolly_Parton

https://dollyparton.com/life-and-career/music/dolly-partons-first-ever-rock-album-rockstar-set-for-global-release-november-17

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz