Hlavní obsah
Sport

Doping se na mně nepodepsal, tvrdí česká kulturistka Mikulcová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomi Forik, AI fotografie pomocí PicsArt

Věra Mikulcová, známá česká kulturistka. Jedněmi obdivovaná pro svoji cílevědomost a píli, jinými zatracovaná pro svoji podporu steroidů a také pro svůj maskulinní vzhled.

Článek

Věra Mikulcová je česká kulturistka narozená v roce 1981 ve znamení štíra. Štíří urputnost ji provází celý její život. Vystudovala střední školu cestovního ruchu a už tehdy měla ráda sport. Věnovala se ale basketbalu, u kterého by nejspíš i zůstala, kdyby nedošlo ke zranění kolene.

V rámci rehabilitace pak navštěvovala posilovnu, protože podle lékaře měla nadváhu a návrat k basketbalu by nebyl při takové váze a prodělaném zranění možný. Při šlapání na rotopedu sledovala ostatní, jak posilují a práce na vlastním těle ji postupně pohltila.

Ve svých dvaceti letech se rozhodla, že se začne naplno věnovat kulturistice. Dnes patří mezi nejznámější české kulturistky a úspěchy sbírá i v zahraničí. V loňském roce se na prestižní soutěži Olympia Masters umístila na 8. příčce. Jejím snem je ale zúčastnit se Ms Olympia.

Už přes dvacet let žije s partnerkou Janou, s níž provozuje vlastní fitko.

Dřina, ale i steroidy

Věře se určitě nedá upřít vytrvalost, cílevědomost a ustavičná dřina v posilovně, kterou vlastní společně se svojí partnerkou Janou. Když trénuje na soutěž, dodržuje potřebnou dietu, ale jinak se snaží v jídle se neomezovat a pouze se vyhýbá tučným a smaženým jídlům.

Její úsilí a úspěchy jsou mezi sportovci a zejména kulturisty známé, ale do povědomí široké veřejnosti se dostala zejména svými prohlášeními o steroidech a také svým mužným zjevem.

Věra se netají tím, že steroidy bere a je toho názoru, že pokud to má člověk pod kontrolou a „zobe“ rozumně, není důvod se steroidům bránit. A co víc, na profesionální úrovni se bez nich prý člověk ani neobejde.

Rozhodně nikomu neupírám svobodné rozhodnutí, jak nakládat se svým tělem a co ne/zobat. Částečně také oceňuji upřímnost, s jakou připouští, že steroidy bere. Asi je to lepší, než je brát a tvrdit opak. Na druhou stranu se často zamýšlím nad tím, jestli se opravdu nelze (alespoň v kulturistice, jak tvrdí) obejít na profesionální úrovni bez anabolik. Kdybych chtěl obdivovat sportovce, čeho svým cvičením a dřinou dosáhli a pak se dozvěděl, že berou steroidy a nejde tedy jen o výsledek dosažený cvičením, tak mě to dost zklame. Raději bych viděl méně vyrýsovaná těla, ale věděl bych, že toho dosáhli vlastními silami.

Její prohlášení ohledně bezpečnosti steroidů při rozumném užívání však považuji za nebezpečné. Co je bezpečné užívání a kde jsou hranice, kde je to ještě v pořádku? Věra se odvolává na to, že braní steroidů se na ní nijak nepodepsalo a že nadměrné ochlupení má i řada žen, které anabolika neberou. To jistě, ale ty ženy mají většinou nějakou hormonální nerovnováhu nebo poruchu.

Když se člověk podívá na Věru a nevěděl by, kdo je, s největší pravděpodobností si ji splete s mužem. A není to její přirozený zjev, ať už tvrdí cokoliv. Její maskulinní vzezření je do velké míry výsledkem právě braní anabolických steroidů. Anabolické steroidy jsou sice tělu přirozené látky, ale v přiměřené míře v závislosti na pohlaví. Průmyslově vyráběné anabolické steroidy jsou látky podobné testosteronu. V určitých případech se používají i v klasické medicíně, převážně u mužů, ale není to podmínkou. Zkušenost s nimi mají i transsexuální muži, kteří se narodili jako ženy a podstupují hormonální léčbu, pomocí které se jejich tělo pozmění a získá mužnější charakteristiky.

Už jen z tohoto principu je jasné, že pokud bude anabolické steroidy užívat žena, dojde v jejím těle ke změnám, které podpoří nejen růst svalů, ale také vizuální proměnu v maskulinní vzhled včetně výraznějšího nárůstu ochlupení, vousů a posunu vlasové linie, která se mezi muži a ženami poněkud liší. A v neposlední řadě také ke zhrubnutí hlasu.

Užívání anabolik u mužů zase může vést k poškození jater a ledvin, k impotenci, agresivitě a poruchám soustředění.

Propagovat užívání anabolik jako něco normálního, co navíc nemá vliv na vzhled, je tedy dost nebezpečné. Zvláště, pokud se takové informace dostanou k mladým lidem, kteří se mohou zhlédnout v daném sportovci a chtějí kráčet v jeho stopách.

Věra Mikulcová je podle svých slov se svým vzhledem a životem spokojená a z narážek ostatních si nic nedělá. Spokojenost s vlastním vzhledem a životem je fajn, takový přístup je v pořádku a měli bychom se to tak naučit všichni. Ale mělo by to navazovat na zdravý životní styl a ne braní dopingu. Tím se celý přístup k vlastnímu tělu dost devalvuje.

Bez porušení některých pravidel se prý vyhrát nedá

Opravdu? To řekne profesionální sportovec? Pokud to tak opravdu je, pak to jsou špatná pravidla. Žádný sport nebo soutěž by neměl vyžadovat něco, čeho není možné dosáhnout vlastními silami. Od toho je zákaz dopingu, aby se sportovci nemohli tímto způsobem vylepšovat a hnát výkony a rekordy někam, kde jich není možné dosáhnout za přirozených podmínek. Že to někteří sportovci i tak zkusí, je do jisté míry pochopitelné, ale nikdy by to nemělo být bráno jako správné a v pořádku.

Věřím, že za jejími úspěchy je opravdu především mnoho let dřiny, pevné vůle a vytrvalosti. Bohužel, tohle všechno však ztrácí na hodnotě, když si člověk uvědomí, že do určité míry k tomu přispěl i doping, který navíc obhajuje.

Anketa

Souhlasíte s Věrou, že rozumné užívání anabolických steroidů je v pořádku?
Ano, když zná člověk svoji hranici, je to v pořádku.
1,7 %
Ano, je to v pořádku a žádné hranice bych ani neřešil.
0 %
Ne, nemyslím, že je to v pořádku, ale souhlasím s tím, že na profesionální úrovni se bez toho nelze obejít.
6,9 %
Ne, není to v pořádku a už vůbec ne na profesionální úrovni.
89,7 %
Ani jedna z výše uvedených možností nevystihuje můj názor.
1,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 58 čtenářů.

Poznámka autora textu: V žádném případě neposuzuji vzhled sportovkyně. Řeším pouze její obhajobu dopingu a tvrzení, že se anabolika na jejím těle negativně neprojevují, dokud jsou braná v rozumných mezích.

http://www.veramikulcova.cz/About_Me.html

https://www.svetzeny.cz/celebrity/kulturistka-vera-mikulcova-se-steroidum-nebrani-zenske-tvary-na-jejim-svalnatem-tele

https://cs.wikipedia.org/wiki/Anabolick%C3%A9_steroidy

https://www.idnes.cz/sport/ostatni/vera-mikulcova-kulturistika.A230330_717253_sporty_ald

https://www.frekvence1.cz/clanky/celebrity-osobnosti/kulturistka-vera-mikulcova-ladi-formu-bez-dopingu-by-to-neslo-rika.shtml

https://www.lifee.cz/na-kafeecko/kulturistka-vera-mikulcova-ukazala-fotky-z-detstvi-byla-jsem-takova-tlustoucka-holcicka-se-strihem-podle-hrnce_364586.html

https://www.super.cz/clanek/celebrity-ceska-kulturistka-vera-mikulcova-si-plni-dalsi-karierni-sen-stale-tomu-nemuzu-uverit-raduje-se-1145284

https://www.top-fight.cz/vera-mikulcova-kdyz-ma-clovek-rozum-tak-muze-v-klidu-sypat-nezastavam-se-toho-jen-rikam-pravdu/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz