Hlavní obsah
Názory a úvahy

„Fiala lže,“ vykřikuje jeden z největších lhářů v politice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomi Forik s pomocí AI PicsArt

Trochu to připomíná okřídlené – zloděj křičí: „Chyťte zloděje!“ Opomenuté nebo zatajené podílnictví premiéra v záložně bylo opět vodou na mlýn pana Babiše a jeho fanoušků.

Článek

Když se moci ujal nový premiér Petr Fiala, řada lidí věřila, že nastanou v politice zase lepší časy. Distingovaný profesor, který si nepotrpěl na divadýlka, klidnější povahy, preferující klidnou diskusi před hlasitým rykem rozvášněných politiků. Pravý opak předchozího premiéra Andreje Babiše.

Jeho voliči očekávali nejen zlepšení kultury v politice, ale celkově i méně afér a větší soustředěnost na problémy celého státu, ne jen jednotlivých politiků. Fiala působí jako důvěryhodný člověk a dlouhou dobu se mu také problémy vyhýbaly. Hned na začátku, když vyrazil na Ukrajinu po jejím napadení Ruskem, si získal body za svoji kuráž. Poměrně dobrý start se ale postupem času „rozplizával“ a premiér Fiala se stával trochu neviditelným. Hlavním úkolem jeho vlády bylo a stále je konsolidovat veřejné rozpočty, protože zadlužená země nebude mít brzy kde brát.

Více či méně drastická opatření by byla možná společností brána lépe, kdyby je vláda a premiér dostatečně vysvětlili. Chabá komunikace ale byla jedním z prvních problémů, které se ve vládě objevily. Na jednu stranu obdivuhodně fungující koalice mnoha stran, která se dokázala domluvit na řešení jednotlivých témat bez větších scén, na straně druhé neschopnost vysvětlovat jednotlivé kroky, nepodléhat populismu a jednotlivým lobby. Premiér Fiala začal být čím dál tím více vnímán spíše jako slabý premiér, kterého zastíní i jeho vlastní ministři a ministryně.

Přes veškeré potíže se však on sám dlouhou dobu vyhýbal osobnějším problémům. Až doteď. V majetkovém přiznání zapomněl přiznat podíl v Podnikatelské družstevní záložně. Podle svých vlastních slov tam měl jenom běžný účet a neuvědomil si, že tím mu vzniknul i podíl.

Je otázkou, zda tuto informaci opravdu jen neúmyslně opomenul, což se může stát, nebo úmyslně nepřiznal. Pokud to byl úmysl, nabízí se další otázka - chtěl tak zatajit majetek, nebo nechtěl být s kampeličkou vůbec spojován?

Podnikatelská družstevní záložna totiž nemá zrovna nejlepší historii. S jejím fungováním se pojí jména lidí, kteří byli namočení do různých skandálů, taktéž staří členové ODS a sama záložna dostala v minulosti pokutu kvůli praní špinavých peněz. V té době tam však premiér ještě účet neměl. Záložna byla také spojena s kontroverzním podnikatelem Kamilem Bahbouhem.

Popravdě nevím, co mi vadí víc. Jestli myšlenka, že premiér Fiala má něco společného s takto podezřelým podnikem a lidmi kolem něj, nebo jestli o těchto vazbách nevěděl a opravdu si tam založil účet jen kvůli údajné diverzifikaci majetku. Protože pak mě docela děsí představa, že takto neopatrný člověk vede naši zemi.

Národu se omluvil a já osobně jeho omluvu přijímám, ale na jazyku zůstává bohužel hořká pachuť a zklamání.

Svým neopatrným jednáním poskytl premiér Fiala munici opozici, která ji ihned využila k útoku. Na jednání Sněmovny se do něj pustil nejen Babiš, ale i Havlíček, Schillerová nebo šéf SPD Okamura.

Kromě toho, že mu vyčetli opomenutí tohoto podílu v majetkovém přiznání, tak jej obviňují z toho, že se paktoval s podezřelými lidmi. Fiala jakékoliv spolčení odmítá s tím, že si nezjišťoval informace o ostatních členech záložny a opozici připomněl, že v roce 2018, kdy bylo ANO u moci, tak kontroverzní podnikatel Bahbouh od nich dostával zakázky.

Ve čtvrtek 8. 2. 2024, na mimořádném zasedání sněmovny kvůli aféře premiéra, se expremiér Babiš ve svém proslovu rozčiloval a premiéra Fialu označil za lháře:

„Je to nejprolhanější vláda, nejprolhanější premiér. Oni lžou. Lhali před volbami. Dneska bude pan premiér vystupovat a bude zase lhát.“

I když je aféra premiéra přinejmenším podivná, nepovažuji to za nic tak zásadního, aby se to muselo neustále řešit. Od politiků bych čekal, že to prodiskutují jednou a pak nechají případně konat policii. Od politiků očekávám, že se budou věnovat celonárodním problémům a řešit naši budoucnost, ne se věčně překřikovat v Poslanecké sněmovně.

A velmi mě zvedá ze židle, když někdo, kdo sám prokazatelně mnohokrát lhal a stále lže, obviňuje jiné ze lhaní. Babiš je skvělý manipulátor a demagog bez špetky sebereflexe, jinak si to nedovedu vysvětlit. Fascinuje mě, že se nestydí obviňovat jiné, zatímco je v tom sám namočen až po uši.

Jednou z nejzásadnějších lží pana Babiše bylo jeho prohlášení, že s StB nikdy nespolupracoval, nic nepodepsal a nebyl jejím agentem. Toto tvrzení bylo vyvráceno, když slovenští historici nalezli v archivech jeho kartu jako agenta s krycím jménem Bureš. Podle odborníka se jedná o pravý záznam.

Další jeho velmi dobře známou aférou je Čapí hnízdo. Kauza se bude znovu projednávat hned příští týden. Na začátku byla lež, kdy Andrej Babiš vůbec nepřipouštěl nějakou spojitost své osoby s Čapím hnízdem, aby pak později připustil, že vlastníkem byli jeho děti a bratr jeho manželky. Dále se řeší možný dotační podvod.

Holedbal se tím, že pokud by mu ve firmě někdo představil byznysplán se ztrátou, tak by ho vyhodil. Za jeho vlády ovšem docházelo ke schvalování deficitních rozpočtů. Šlo tedy jen o silná slova, nebo by vyhodil i sám sebe?

Když nakoupil vydavatelství Mafra, prohlašoval (dokonce na zdraví svých dětí), že nebude do práce novinářů nijak zasahovat a ovlivňovat je. Pořízený tajný záznam však toto prohlášení rozmetal, když na něm bylo slyšet, jak Babiš probírá s redaktorem kompromitující texty především na členy ČSSD a jejich publikaci.

Lživých prohlášení pana Babiše by se našlo ještě mnoho. Existují i weby, které se specializují na zveřejňování jeho prohlášení a vyvrací je pomocí podložených argumentů. To však panu expremiérovi nebrání v tom, aby ze lži vinil ostatní.

Dočkáme se někdy, že se zlepší politická kultura a že se politici začnou chovat jako státotvorní jedinci, kteří by nám měli jít vzorem? A když selžou, tak čestně odstoupí, aby nekazili pověst ostatním?

Anketa

Jste spokojeni s politickou kulturou u nás?
Ano, je v pořádku.
0,7 %
Ano, ale zlepšila se až za poslední vlády.
36,4 %
Ano, až na občasné výjimky.
0,6 %
Ne, naprosto selhávají.
62,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6503 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-je-to-nejprolhanejsi-vlada-a-nejprolhanejsi-premier-hrmi-babis-ve-snemovne-40459991

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-pribeh-zalozny-ktera-zavarila-fialovi-klub-s-mizivymi-vydelky-jen-pro-zvane-244803

https://echo24.cz/a/Hq9Xa/zpravy-domaci-premier-oznacil-rozrucch-kolem-sveho-vkladu-v-zalozne-za-umele-vyvolanou-kauzu

https://cnn.iprima.cz/davni-clenove-ods-i-akce-zpravodaju-kdo-figuruje-v-zalozne-do-niz-fiala-ulozil-penize-424132

https://reportermagazin.cz/73580/fialova-neproziravost-v-zalozne-kde-mel-penize-byly-mezi-podilniky-i-velmi-pochybne-existence/

https://babisjelhar.cz/

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-nove-hlavni-liceni-v-kauze-capi-hnizdo-bude-rychle-40459805

https://100lzi.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz