Hlavní obsah

Fiala ztrácí dech, neviditelní Piráti a Babiš, který je zase na koni. Měl jsem volit Mimozemšťany…

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: ededchechine, www.freepik.com

Krajské volby se dají pokládat za takové „předkolo“ pro volby do Poslanecké sněmovny. Neměly by, ale realita je jiná. A současné krajské volby jsou vztyčeným prostředníčkem pro vládu.

Článek

Tak to máme za sebou, chtělo by se říct. Akorát, že vůbec. Za námi jsou jenom volby jako takové, ale to hlavní, volební období, máme teprve před sebou. A tentokrát by se chtělo říct - Bůh nás ochraňuj. Ale to si asi nechám až na ty další volby, do Poslanecké sněmovny. Protože jestli dopadnou podobně, pak budou potřeba všechny modlitby, které mě napadnou. Moc jich neznám, protože se většinou nějak srovnám s tím, jak věci jsou. Ale tady by to bylo setsakra těžké…

V posledních sněmovních volbách jsem volil jednu ze současných vládních stran. Vlastně už ani s jistotou nevím kterou. Můj primární zájem byl totiž dát to komukoliv, kdo má nějakou šanci vyhrát nad Babišem. A bylo mi jedno, jestli to bude ODS, Starostové, Piráti… čert to vem. Od nikoho nečekám, že se během jeho vlády budu mít jak to pověstné prasátko v žitě. Jednak to není reálné a jednak i kdyby bylo, zase budou nespokojení jiní. Nikdo se nemůže zavděčit všem, to prostě nejde, protože každý čekáme od života něco jiného. Ale docela bych chtěl, aby tu byla nějaká politická kultura, základní slušnost a aby se nepovažovalo za normální a běžné, že se bude podplácet, krást, odklánět a podobně. Sice to tu také vždycky bude, jsme jenom lidé, a to značně nedokonalí, ale musí to být v mezích a většinovou společností stále vnímáno jako nepřijatelné.

Při Babišově vládě šla politická kultura docela do kopru. Babiš jako chaotický blekota, který za nic nemůže a všechno hází na ostatní, snížil laťku téměř do suterénu. Nutno podotknout, že mu v tom zdatně pomáhal i tehdejší hradní pán, jehož úroveň také patřila do poslední cenové. A my jsme si na to tak nějak zvykli nebo jsme to aspoň tiše trpěli a čekali, až jim skončí volební období. U hradního pána jsme se dočkali, ale Babiš se jen zaparkoval a čeká na svoje další kolo.

Bylo to o fous, ale několik stran se bylo schopno domluvit a vytvořit pětikoalici, kterou dnes někteří zvou s pohrdáním jako pětikolku. Na to, že jde o pětikolku, však fungují vcelku obstojně, dovedu si představit, že najít shodu napříč tolika stranami je těžké asi jako udržet sněhovou kouli na rozpálených kamnech. Takže respekt, že se nerozpadli po prvním víkendu.

Snadné to neměli. Nikdo tehdy nečekal, že se Putin na stará kolena rozvášní a napadne Ukrajinu, což s sebou ponese řadu dalších problémů. Trochu mě mrzí, že Evropa obratem razantně neodpověděla, protože s Ruskem to po dobrém nikdy nešlo a ani nikdy nepůjde. Obyčejní lidé tam nemají pravdivé a objektivní informace, takže vždycky budou kopat za sebe, což jim nikdo nemůže mít za zlé. A ti, kteří je mají nebo mají možnost něco ovlivnit, tak nechtějí, protože drží s Putinem. Nebo to aspoň hrají, aby náhodou nevypadli z okna a podobně.

Takže se to táhne už dva roky a konec zatím v nedohlednu. Možná bychom už byli ve zbrani taky, kdyby Evropa razantně odpověděla, ale to nám hrozí stejně, i když někteří stále naivně volají po míru a někteří, zcela nepochopitelně, sympatizují s Ruskem. Jo jo, kdyby šlo ale o jejich domovy a pohodlí, byli by pravděpodobně první, kdo by křičel a chtěl po ostatních pomoci.

Fialova vláda se tak musela vypořádat s množstvím situací, které předtím nemusel nikdo řešit, nebo aspoň ne v takové míře. A projevilo se to také na zadlužení. Drahé energie daly zabrat nám všem a když už jsme se nadechovali, dorazila nás inflace. Někteří vládě vyčítají, že konala pomalu a pomohla málo, jiní zase, že vydala zbytečně moc. Ono se to snadno říká, ale ať už by vládu vedl kdokoliv, vždycky by se našli tací, co by ji hanili, a tací, kteří by ji chválili. Důležité je, že aspoň nějak konala.

Na počátku jsem byl rád, že premiérem je Fiala. Dobře vypadající, s komunikací na úrovni, slušný, vypadalo to, že by mohl nastavit nový směr v politice a že bude dobrý pojicí prvek mezi jednotlivými vládními stranami. Klidný, bez větších emocí. Při jeho cestě na Ukrajinu, společně se Zuzanou Čaputovou, jsem byl po dlouhé době konečně trochu hrdý na to, koho máme ve vedení země.

Hrdost odvál čas. Nejdříve trpělivý, později otrávený jako jablko pro Sněhurku jsem sledoval jeho výkon jako premiéra. Přijde mi, že úplně ztrácí dech. Jasně, je to zřejmě náročná práce, vyčerpávající a mnohdy je člověk určitě frustrovaný, když vidí, že se mu to nedaří tak, jak by si třeba sám představoval. Ale mám pocit, že Fiala už sám svoji představu tak trochu ztratil a už se jen nechává vláčet okolnostmi. Jeho vzezření a vystupování coby „profesora“, který se nenechá ničím rozhodit a které člověk na počátku celkem kvitoval jako příjemnou změnu, nyní vnímám jako něco, co mi dokonce zvedá trochu tlak. Překvapivě drahou Nutellou počínaje a dnešním konstatováním o tom, že výsledek voleb není vlastně ani úspěch, ani neúspěch, ale jenom odraz reality, konče. Samozřejmě, že je to odraz reality, ale vypovídá mnohé o tom, jak lidé vnímají současnou vládu. A to vnímání je rozhodně neúspěch. Fiala by měl mít na paměti, že lidé rychle zapomínají nebo berou jako samozřejmost vše, co se povedlo, ale pak stačí jedna drobnost, která se nepovedla, a tu lidé jen tak nezapomenou. Tedy pokud to nejsou voliči Babiše, ti mu zapomenou vše.

Jak dobře Fiala začal, tak nejspíš blbě skončí. Má sice ještě rok na změnu, ale jestli má už teď jazyk na vestě, jak na tom bude během dalšího roku?

To Piráti na to zpočátku docela vyzráli - neštěkl by po nich ani pes. Protože by nevěděl, že tu vůbec jsou. Nechci tvrdit, že se Piráti o nic nezasloužili, předpokládám, že aspoň něco dělají. Průšvih je, že o tom nejsou schopni dobře referovat, a tak jejich případné úspěchy zcela zapadnou a nikdo o nich neví. Možná to je úmysl pro případ, že by se něco nepovedlo - také o tom nikdo nebude vědět. Pokud nepůjde o něco fakt zásadního. Třeba digitalizaci stavebního řízení.

Mohl to být pirátský majstrštyk. Ale Piráti si řekli ne. Nebude to funkční systém, na to tady v Čechách nejsme zvyklí. A tak se to záplatuje, opravuje, dodává se nedodané a všichni by si přáli, aby to vzala velká voda. Bohužel, vzala kdeco a lidé se z ní budou ještě dlouho vzpamatovávat, ale nový rádobydigitalizovaný systém tu nechala. I když i z něj se budeme vzpamatovávat taky dlouho.

Neúspěch Bartoše jako lídra Pirátů se bohužel podepsal na výsledku krajských voleb. Bohužel, když to jediné, co je vidět, je neúspěch, nedá se čekat ani jiný výsledek. Další strana, která se zvládla odpravit sama. A je to vskutku škoda, protože potenciál mají.

Lidovci jsou nemastní neslaní, taková dieta pro ty, co si nemůžou dovolit vyhodit si z kopýtka, protože by jinak strávili noc na toaletě. Jediná věc, na kterou si člověk ve spojitosti s nimi vzpomene, je tyjátr kolem zdanění tichého vína. Tak moc chtěli prospět vinařům, až si proti sobě poštvali nejen ostatní, ale i vinaře samotné. Spotřební daň na tiché víno neprošla, což logicky všichni nesli nelibě. Proč by někteří měli mít výhody, zatímco ostatní se skládají na zlepšení příjmů státu? Lidovci a poslanci z jižní části Moravy, kteří pro to horovali také, se rázem octli na černé listině. Jenže paradoxně jim nepoděkovali ani vinaři, neboť na druhou stranu došlo ke zrušení daňové uznatelnosti tichých vín a to je pro ně pravděpodobně větší rána než by bylo spotřební daň.

Ve STAN je nejvýraznější osobností zřejmě ministr vnitra Vít Rakušan. Někteří mu nemohou přijít na jméno, jiní ho, alespoň po určitou dobu, vnímali jako někoho, kdo by mohl konkurovat Fialovi. Při jeho výjezdech do severních odloučených končin mu člověk nemohl upřít kus odvahy. Teď se pro změnu ukázal jako schopný člověk při povodních, to mu budiž k dobru. Skeptik by položil otázku - „A bude to stačit, myslíš?“

Na TOP09 si nyní vzpomenu skoro každý večer. Ne, že bych je měl tak rád, ale jak se soumrakem u nás začne klesat teplota, vybaví se mi dobrá rada nad zlato od Markéty Pekarové a holt si vezmu další svetr. Ale jako fakt… sice kvůli tomu sklidila dost výsměchu, ale pravdou je, že jsme neskutečně zpohodlněli a někteří budou skuhrat, že jim je doma zima, ale chodí tam v tričku…

Nu, a tak asi není divu, že moc pochvaly a ocenění strany z pětikoalice v krajských volbách nezískaly, i když by tyto volby měly být o lidech z krajů a ne o vládě. Když se však kouknu směrem k jihu, kde vyhrál Kuba z ODS, pak musím konstatovat, že to asi nebylo jenom o vládě a je dost možné, že ani v krajích se tyto strany dosud nijak nepředvedly. S výjimkou Kuby, lidovce Grolicha a „Starosty“ Půty na severu.

Neúspěch těchto stran by mi až tolik nevadil, kdyby… kdyby je nepřeválcovalo ANO se svým majitelem Blábolišem Ublekotaným I. A to vnímám jako největší průšvih vládních stran. Že svojí neschopností dopustily, aby měl tento člověk možnost se vrátit, zatím aspoň do krajů. A pokud jejich neschopnost bude pokračovat dál, může se vrátit i do čela země.

Celé čtyři roky nad námi visí, teda tři a rok ještě bude, tahle možnost jako pověstný Damoklův meč. Sektáři ANO získávají na síle a jejich vůdce si brousí zuby na pozici nejvyšší. Za zády mu cupitá Alenka z říše divů, která sice víc rozumí fotkám než počtům, ale na ministerstvu financí se korunka sem a korunka tam ztratí. Hned v závěsu kráčí „božský Kája“ Havlíček, který by tentokrát zvládnul všechna ministerstva a tím bychom ušetřili.

Trochu nechápu, že jim ty sliby ještě někdo žere, ale lidská paměť je záludná a čas mnohé odvane. Lidé jsou frustrovaní, a tak jim stačí málo, aby měli pocit, že jim konečně někdo pomůže. Že to bude člověk, kterému jsou další generace ukradené, to je asi jedno. Že to bude (bývalý) agent StB, to mu budiž odpuštěno. Že bude slibovat lidem hory doly, ale primárně bude chtít pomoci sobě a svému byznysu, to taky čert vem. Lidé ho zase budou volit, tak jako mu dali šanci při současných krajských volbách. Dostane se zase k moci?

Asi jsem měl jít k volbám. Mohl jsem zvolit Mimozemšťany. Sice neměli moc šancí, ale třeba by mě za moji podporu vzali s sebou, až to tu zase převezme Bláboliš.

Anketa

Máte v plánu volit při volbách do Poslanecké sněmovny hnutí ANO?
Rozhodně ano.
0 %
Spíše ano.
0 %
Nevím.
0 %
Spíše ne.
0 %
Rozhodně ne.
100 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Zdroje:

autorský text

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-ano-v-krajskych-volbach-valcuje-ostatni-40489825

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz