Hlavní obsah
Lidé a společnost

Harry Potter dospěl. Jeho představitel Daniel Radcliffe hraní miluje, je filantrop a podporuje LGBTQ

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomi Forik, AI PicsArt

Svět ho zná jako čarodějnického učně Harryho Pottera. Nechce ale být spojován s jednou rolí a vybírá si další. Také se vymezil proti „stvořitelce“ J. K. Rowlingové a podpořil komunitu LGBTQ+. Jaký je herec, který v těchto dnech slaví 35. narozeniny?

Článek

Jako malý kluk se stal představitelem jedné z nejznámějších pohádkových postav - zahrál si čarodějnického učně Harryho Pottera ve stejnojmenné úspěšné sérii. Mnozí mu prorokovali, že tuto roli už nikdy nepřekoná a zařadí se tak mezi zástup herců tzv. jedné role. Jiní zase varovali předtím, aby mu v tak mladém věku nestoupla sláva a hromada peněz do hlavy. Nic z toho se však nenaplnilo. Daniel Radcliffe si vybírá zajímavé role, peníze ho nezkazily, naopak se věnuje i charitě a také se vymezil proti J. K. Rowlingové a podpořil LGBTQ+ komunitu.

Začátky malého čaroděje

Celým jménem Daniel Jacob Radcliffe se narodil v létě roku 1989 v Londýně ve Spojeném království. Jeho tatínek byl literárním agentem a maminka castingovou agentkou, takže k umění měl alespoň z tohoto pohledu celkem blízko. Otec byl irský protestant, zatímco maminka byla židovka z Jižní Afriky, vyrůstala ve Westcliff-on-Sea, ale předky měla z Německa, Polska, Ruska a Litvy.

Školy vystřídal postupně tři, přičemž už v 11 letech ztvárnil Harryho Pottera v prvním díle série zvaném Harry Potter a Kámen mudrců. Nebyla to však jeho první filmová zkušenost, debutoval už o rok dříve ve filmu od BBC David Copperfield, kde si zahrál po boku herečky Maggie Smith, se kterou se pak setkal i v sérii o Harrym. Rodiče ho původně na konkurz na Harryho Pottera pustit nechtěli, učinili tak až po naléhání producenta Davida Heymana. Po několika kolech konkurzů se na Daniela usmálo štěstí a režisér Chris Columbus měl jasno, kdo postavu malého čaroděje zahraje. Jeho volbu posvětila i autorka knižní předlohy J. K. Rowlingová.

Tak brzké začátky v herecké kariéře se však pochopitelně promítly i do školní docházky. Účast ve výuce nebyla pro malého herce jednoduchá, ze strany svých spolužáků čelil někdy až šikanóznímu chování, i když po mnoha letech to spíše zlehčuje jako snahu spolužáků si z něj jen utahovat. Kromě toho nebylo snadné skloubit školní docházku a práci na dalších dílech, takže do školy postupně přestal docházet a místo toho měl individuální plán a vyučující měl přímo na place. V roce 2006 složil tři zkoušky se stupněm A, přestože se sám nikdy neoznačoval za dobrého studenta a školu považoval za celkem zbytečnou. Práce ho plně zaměstnávala, už věděl, že se chce herectví věnovat i nadále a tak ani neplánoval, že by pokračoval na vysoké škole, protože to by skloubit nejspíš už nedokázal.

Deset let s postavou Harryho Pottera

Daniel s postavou Harryho vyrůstal a strávil s ním celé období dospívání a rané dospělosti. Deset let je dlouhá doba a Daniel během této doby natočil všech sedm filmových adaptací, přičemž poslední sedmá kniha byla filmově rozdělena do dvou dílů. Celkem tak bylo natočeno osm filmů o Harrym Potterovi:

  • Harry Potter a Kámen mudrců
  • Harry Potter a Tajemná komnata
  • Harry Potter a Vězeň z Azkabanu
  • Harry Potter a Ohnivý pohár
  • Harry Potter a Fénixův řád
  • Harry Potter a Princ dvojí krve
  • Harry Potter a Relikvie smrti (1. a 2. díl)

Už za první díl dostal sedmimístný plat a po natočení všech dílů by už nemusel nikdy pracovat, ale herectví Daniela baví a peníze v tomto směru pro něj nebyly prvořadé. Jeho výkon byl většinou hodnocen velmi pozitivně a roku 2008 dokonce dostal ocenění National Movie Award za nejlepší mužský výkon.

Na rozdíl od mnoha jiných herců, kteří se od své nejslavnější role často snaží distancovat, aby s ní nebyli trvale spojováni a leckdy ztvárněnou postavu vyloženě nesnáší, Daniel má sérii rád a ani ho netrápí skutečnost, že pro některé diváky doslova splynul se svojí rolí. Na druhou stranu však nechtěl, aby to byl jeho jediný herecký výkon.

Nebyla to tak jenom série o Harrym Potterovi, čemu se za těch deset let věnoval. Zahrál si i v dalších filmech, např. December Boys nebo My Boy Jack. Aby toho nebylo málo, zkusil si i literární tvorbu a pod pseudonymem Jacob Gershon publikoval několik básní.

V 17 letech se dostal do hledáčku médií kvůli své roli v divadelní hře Equus, kde si zahrál stájníka posedlého koňmi, které zohaví. Kromě skvělého výkonu byla tato hra a jeho role v ní pozoruhodná ještě kvůli něčemu jinému - Daniel zde zahrál scénu zcela nahý. Pro některé fanoušky, kteří v něm stále viděli malého čarodějnického učně to byl docela šok, řada fanynek ale šílela. Fotografie z divadelní scény otiskla všechna bulvární média, ale i některá zpravodajská. Své postavě vtiskl reálné emoce, což ocenili i divadelní kritici. Jeho výkon byl nominován na cenu Drama Desk Award.

I jeho další divadelní role mu často vynesly alespoň nominaci na různá ocenění, zejména během jeho působení na Broadwayi. To vše zvládal současně se svým působením v sérii o Potterovi.

Další kroky po skončení série o Potterovi

Přestože by nemusel už hnout ani prstem, i poté, co byl dokončen poslední díl o Harrym, Daniel pokračoval ve své herecké kariéře. V roce 2012 si například zahrál v hororu The Woman in Black. O rok později zase ztvárnil básníka Allena Ginsberga ve filmu Kill Your Darlings a v divadelní hře The Cripple of Inishmaan se předvedl v hlavní roli Billyho Clavena, za kterou získal cenu WhatsOnStage za nejlepšího herce.

V roce 2015 si zahrál v adaptaci Victor Frankenstein, o rok později si střihnul roli v dobrodružném akčním snímku Now You See Me 2. Velmi zvláštní roli ztvárnil v nezávislém filmu Swiss Army Man, kde hrál „upovídanou mrtvolu“. Zajímavým počinem byla i jeho role Jossiho Ghinsberga v thrilleru Džungle, kde fanynky mohly obdivovat jeho svaly, tedy než kvůli svému nechtěnému pobytu v džungli začal vypadat doslova zbídačeně.

Daniel se objevoval v dalších filmech nebo divadelních představeních a aktivní je stále.

Daniel Radcliffe jako filantrop

Zatímco mnoha lidem by sláva a peníze stouply do hlavy, Daniel nikdy nezpychnul a peníze nevnímá jako cíl, ale jako něco, co mu umožňuje další vývoj a čím může přispět potřebným. Podporuje řadu charitativních organizací, například dětský hospic Demelza House v Sittingbourne. Na Broadwayi pro změnu během hry Equus vydražil džíny a další předměty použité ve hře a výtěžek věnoval americké neziskové organizaci Broadway Cares/Equity Fights AIDS. Podpořil také Get Connected UK, bezplatnou linku pomoci pro problémovou mládež.

Harry Potter se vzepřel své stvořitelce J.K. Rowlingové

Zatímco autorka knih o Harrym Potterovi není LGBTQ+ komunitě příliš nakloněná, za což schytala mnoho kritiky, Daniel Radcliffe razí jiný názor a snaží se být nápomocný i lidem z této menšiny. Odsoudil homofobii a angažoval se i v americké neziskové organizaci The Trevor Project, která se zaměřuje na prevenci sebevražd mladých lidí z komunity LGBTQ+. V jednom z rozhovorů zdůraznil, že je potřeba, aby všichni lidé měli stejná práva.

V létě 2020, když se kolem Rowlingové strhla vlna největší kritiky kvůli jejím výrokům na adresu transgender osob, které byly považovány za transfobní (přestože to spisovatelka důrazně odmítla), napsal Daniel esej pro The Trevor Project, ve kterém vyjádřil svoji podporu těmto lidem. Zároveň uvedl, že je mu líto, že řada fanoušků Harryho Pottera, která je součástí LGBTQ+ komunity, se může cítit po vyjádřeních autorky série strašně.

Jaký je Daniel ve svém osobním životě?

Daniel svůj čas dělí mezi dva domovy, jeden v Londýně a jeden v New Yorku, podle toho, kde má zrovna větší pracovní zátěž.

Potrpí si na udržování dobrých rodinných vztahů, protože rodina je podle něj to, co mu během jeho dospívání pomohlo nejvíce a také co ho udrželo i přes všechnu slávu při zemi. Podpory si váží a zejména za ni byl vděčný v době, kdy konzumoval poměrně vysoké množství alkoholu a neměl daleko k tomu, aby z něj byl alkoholik. V roce 2010 se ale rozhodl s alkoholem skoncovat a dnes je z něj abstinent.

Na svůj částečně židovský původ je hrdý, ale zároveň prohlašuje, že je ateistou. I když ostatní lidi a jejich víru respektuje, odmítá, aby jakékoliv náboženství ovlivňovalo legislativu, která má zůstat objektivní. Zároveň se považuje za patriota, ale není přívržencem monarchie.

Rád poslouchá hip hop, punk rockovou hudbu, sám hraje na baskytaru a miluje komplikované, textově složité písně.

Žije s americkou herečkou Erin Darke, se kterou se poprvé potkal na natáčení filmu Zbav se svých miláčků v roce 2012. Už ve filmu měli hrát vzájemnou přitažlivost, což nakonec „hrát“ nemuseli, protože se jednalo o skutečné city. Vzájemně se podporují a oba jsou toho názoru, že je lepší se držet v ústraní, než plnit přední stránky bulvárních plátků. V tomto úsilí se jim daří, o jejich společném soukromém životě toho veřejnost ví jen málo. Na jaře 2023 se jim narodil syn.

Anketa

Pokud jste sledovali sérii o Harrym Potterovi, který díl se vám líbil nejvíce?
Harry Potter a Kámen mudrců
24,2 %
Harry Potter a Tajemná komnata
6,1 %
Harry Potter a Vězeň z Azkabanu
24,2 %
Harry Potter a Ohnivý pohár
18,2 %
Harry Potter a Fénixův řád
6,1 %
Harry Potter a Princ dvojí krve
6,1 %
Harry Potter a Relikvie smrti
15,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 33 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Radcliffe

https://cs.wikipedia.org/wiki/Daniel_Radcliffe

https://www.prozeny.cz/clanek/zdravi-a-zivotni-styl-zaujalo-nas-daniel-radcliffe-slavi-narozeniny-95532

https://rokycansky.denik.cz/spolecnost/daniel-radcliffe-manzelka-deti.html

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost/daniel-radcliffe-j-k-rowling-harry-potter-transgender-kritika.A240509_193037_lidicky_vohr

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz