Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jeffrey Epstein - filantrop a sexuální predátor zároveň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomi Forik, AI PicsArt

Médii už znovu vře kauza zesnulého Jeffreyho Epsteina. V současnosti dochází ke zveřejňování dokumentů, které provázely kauzu u soudu. Řada světoznámých jmen z toho rozhodně nebude mít radost.

Článek

Pro běžného smrtelníka by to byl úplně jiný svět. Svět newyorské smetánky, bohatých a známých lidí, svět, kde peníze znamenají všechno a zároveň je nikdo neřeší, protože jich mají všichni dost. Lidé zvyklí si za peníze koupit cokoliv. Mocní lidé.

I takový byl svět Jeffreyho Epsteina. Do zlaté kolébky se ale nenarodil…

Jeffrey se narodil roku 1953 do středostavovské rodiny v dělnické čtvrti. Jeho matka, Pauline, pracovala jako pomocnice ve škole a jinak byla v domácnosti. Otec Seymour pracoval jako zahradník a správce pro New York City Department of Parks and Recreation. Jeffrey měl mladšího bratra Marka.

Jeffrey navštěvoval místní školy a často si přivydělával doučováním méně nadaných spolužáků. Ze všeho nejvíce mu šla matematika, v ostatních předmětech byl spíše průměrným žákem, celkově byl nenápadný a spíše jemnější chlapec. Kromě matematiky byl i dobrým klavíristou, na klavír začal hrát už v pěti letech.

V roce 1969, ve svých 16 letech, promoval na Lafayette High School, přičemž vynechal dva ročníky. Později navštěvoval pokročilé kurzy matematiky na Cooper Union. Poté navštěvoval i Courantův institut matematických věd na New York University, kde studoval matematickou filozofii, ale v roce 1974 odešel, aniž by získal titul.

V září 1974 začal vyučovat matematiku a fyziku pro dospívající v Dalton School na Manhattanu, a to i přesto, že neměl atestaci. Ke svým žákům se choval spíše jako kamarád než vyučující a už tehdy kolovaly řeči o tom, že má velmi blízko k mladým studentkám, se kterými flirtoval, věnoval jim nepřiměřenou pozornost a celkově projevoval nevhodné chování neodpovídající jeho pozici a vztahu učitel-studentka.

Když byl ze školy propuštěn pro nevyhovující výsledky, dostal nabídku pracovat pro Bear Stearns. Nabídku dostal od Greenberga, jehož děti chodily na školu, kde učil Epstein a kde se společně seznámili. V bance se velmi rychle vypracoval z nízkých pozic až na vrchol. V roce 1981 však musel odejít, ale zůstal klientem až do kolapsu banky v roce 2008.

V srpnu 1981 si zároveň založil vlastní poradenskou firmu, která svým klientům pomáhala získat zpět peníze ztracené kvůli podvodům, zpronevěrám apod. Během této práce měl možnost seznámit se se světově vlivnými a mocnými lidmi a vytvořit si tak řadu kontaktů a vazeb.

V Londýně pak měl možnost seznámit se se Stevenem Hoffenbergem, který ho v roce 1987 najal jako konzultanta pro Towers Financial Corporation. V roce 1993 se tato společnost zhroutila, když byla odhalena jako jedno z největších Ponziho schémat (tzv. letadlo) v americké historii. Podle soudních dokumentů Hoffenberg tvrdil, že byl do strategie Epstein zasvěcen, nicméně Epstein ze společnosti odešel už v roce 1989 a tak se mu podařilo vyhnout se obvinění z účasti na podvodu.

Zatímco pracoval pro Hoffenberga, založil si další společnost, J. Epstein & Company. Jeho velmi movitým klientem byl miliardář Leslie Wexner, mj. předseda představenstva a generální ředitel L Brands a Victoria´s Secret. Epstein se stal Wexnerovým finančním poradcem a během roku dokázal vyřešit jeho zamotané finance. Epstein se stal Wernerovou pravou rukou, spravoval veškeré jeho bohatství a byl zplnomocněn k čemukoliv jménem Wexnera.

V letech 2000 až 2007 byl ředitelem společnosti Liquid Funding Ltd, která vytvořila nový druh cenných papírů, který nebyl založen na akciích a dluhopisech, ale komerčních hypotékách a komerčních úvěrech investičního stupně sdružené do komplexních cenných papírů. S pomocí ratingových agentur dosáhnul ratingu AAA. Bohužel imploze takto složitých cenných papírů kvůli jejich nepřesnému hodnocení vedla v březnu 2008 ke kolapsu Bear Stearns (který vlastní 40 % Liquid Funding) a to vedlo k odstartování finanční krize v letech 2007-2008 a následně Velké recese.

Kromě těchto zásadních aktivit se věnoval dalším vedlejším finančním činnostem, které se leckdy pohybovaly na hraně zákona, ale nikdy nebyl obviněn z toho, že by ji překročil. V oboru finančnictví se však stal „velkým zvířetem“ a to možná rozhodlo i o jeho dalším osudu v souvislosti s obviněním ze zneužívání dívek.

Finančník se zálibou v mladých děvčatech. Někdy až příliš mladých.

V době, kdy krachoval Bear Stearns, vyjednával Jeffrey dohodu o vině a trestu s americkým státním zastupitelstvím kvůli obvinění ze sexu s nezletilými. Dohoda pro něj dopadla dobře, mj. se říká, že i proto, že byl jednak vysokými vládními úředníky považovaný za důležitého člověka, a jednak pomohl v trestním řízení proti dvěma managerům zkrachovalého hedgeového fondu Bear Stearns.

I vrabci na střeše si šuškali o jeho nezletilých děvčatech, které využíval a nabízel mocným lidem. Ve svých nemovitostech měl tajné kamerové systémy, které měly tyto aktivity monitorovat. Epstein půjčoval mladé dívky mocným lidem, aby se jim zavděčil, ale zároveň získával tímto způsobem kompromitující informace a důkazy, kterými je pak mohl v případě potřeby i vydírat.

Celá kauza byla velmi složitá a nepřehledná. Na jejím počátku byla 14letá dívka, jejíž nevlastní matka se obrátila na policii s tím, že její dceru vzala starší dívka do Epsteinova sídla, kde jí bylo zaplaceno za svléknutí a masáž Epsteina. Tehdy policie zahájila 13měsíční tajné vyšetřování, do kterého se vložila i FBI. Vycházelo najevo, že Epstein platil mladým dívkám za to, že s ním měly sex. Nejmladší dívce mělo být 14 let, řadě bylo pod 16 let. Během vyšetřování objevil detektiv v jeho bydlišti i účtenku s Amazonu na knihy o sadomasochismu a sexuálním otroctví.

Počet zúčastněných dívek postupně narůstal, ale Epsteinovi se povedlo nevídané. Jeho obhájci dokázali dosáhnout dohody o nestíhání, která v podstatě zabránila FBI dál hledat poškozené dívky. Navzdory federálnímu zákonu došlo i k utajení dohody před oběťmi, které tak neměly možnost reagovat.

Trest jako výsměch obětem

V červnu 2008 se Jeffrey přiznal k obstarávání prostituce nezletilé slečny a byl odsouzen k 18 měsícům vězení. Vězení, které však s tím státním nemělo nic společného. Byl umístěn v soukromém křídle Palm Beach County Stockade a mohl 6 dní v týdnu odcházet na „pracovní povolení“ až na 12 hodin denně. O dalších privilegiích, které měl, ani nemluvě.

Propuštěn byl po 13 měsících na roční zkušební dobu v domácím vězení, kdy se měl ale co 90 dnů hlásit na newyorské policejní stanici, což nikdy nedodržel. I když je to trestný čin, nikdy za to nebyl obviněn. Jediné, co mohlo jeho obětem dát trochu pocit satisfakce, bylo jeho zapsání do registru sexuálních delikventů 3. úrovně, což je doživotní označení.

V reakci na jeho obvinění se od něj distancovala řada lidí a některé organizace vrátily jeho dary. Jiné, jako např. Harvardská univerzita, se rozhodly nic nevracet.

Obvinění podruhé

V roce 2019 zatkla FBI Epsteina znovu na základě obvinění z obchodování se sexem. Během prohlídky jeho domu byly nalezeny tisíce fotografií mladých nezletilých dívek. Zatímco soudce Kenneth Marra rozhodoval o tom, zda by dohoda o nestíhání měla stále platit, Epstein požádal o propuštění na kauci. Okresní soudce Berman žádost zamítl s tím, že Epstein představuje nebezpečí pro veřejnost a hrozí jeho snaha o útěk.

6. července 2019 se Jeffrey dostal do dnes již zrušeného Metropolitního nápravného centra, kde ho však už po 22 hodinách museli přesunout z běžné sekce do speciální ubytovací jednotky kvůli nadměrnému zájmu o jeho osobu.

S vězením se Jeffrey jen těžko sžíval a když byla zamítnuta jeho žádost o propuštění na kauci, psychický stav se ještě více zhoršil. Prostředí, ve kterém trávil čas a do toho vidina, že může být odsouzen až na 45 let, mu rozhodně nepřidala.

O čtyři dny později byl nalezen na podlaze s pruhem látky z prostěradla kolem krku. Byl přemístěn na pozorování, aby se o sebevraždu nemohl pokusit znova. Bohužel, vlivem nedbalosti zaměstnanců věznice došlo k druhému pokusu, který se mu tentokrát povedl. Jeho smrt pak později vedla ke zvýšené kontrole a v roce 2021 i k uzavření Metropolitní nápravné jednotky, která se do té doby potýkala i s nedostatkem zaměstnanců.

Nebyl v tom sám…

V souvislosti s Epsteinem a jeho nezletilými oběťmi vyplouvají na povrch i další známá a mocná jména. V dnešních dnech dochází k odtajnění první várky dokumentů z jeho kauzy a řadě lidem to přinese hluboké vrásky na čele. Jedním z takových je třeba i princ Andrew, který před třemi lety musel odstoupit z královských povinností kvůli tomu, že čelil obvinění ze sexuálního napadení.

Z dalších známých jmen bylo zmíněno jméno bývalých amerických prezidentů Donalda Trumpa a Billa Clintona. Dále Michael Jackson, Stephen Hawking či David Copperfield. Zveřejnění těchto jmen ale nutně neznamená, že se ve všech případech jedná o lidi, kteří by s Jeffreym spolupracovali a zneužívali dívky. Může se jednat i o lidi, kteří byli v pozici potenciálních svědků nebo jsou těmi, kdo vznášejí obvinění.

Kauza však přináší otázku, proč mají mocní a bohatí muži, kteří žijí v přesvědčení nedotknutelnosti, potřebu využívat k sexuálním aktivitám o tolik mladší, a v mnoha případech dokonce nezletilé, dívky.

Jeffrey však nebyl jen sexuální predátor, ale i filantrop

Jakkoliv divně to může znít a jakkoliv sexuální využívání nezletilých snižuje význam jeho filantropických aktivit, zůstává faktem, že přispíval na řadu užitečných a potřebných věcí. Kromě financování některých politických uskupení podporoval ve velkém i vědecké výzkumy a vzdělávání. I nad tím se však trochu vznáší šedý mrak, neboť podle různých zdrojů se Jeffrey Epstein velmi zajímal o eugeniku a transhumanismus a podpora výzkumů mohla mít toto pozadí.

Postupně bude docházet k odkrývání dalších dokumentů, nicméně mnoho otázek možná nebude nikdy zodpovězeno a řadu tajemství si možná vzal s sebou do hrobu. I tak o něm ale určitě ještě uslyšíme.

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://forbes.cz/pribeh-financnika-epsteina-miliardari-politici-nahe-fotky-v-trezoru-hrozba-dozivoti/

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/epstein-princ-andrew-soudni-dokumenty_2401041206_elev

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-byl-zoufaly-novinari-odhalili-detaily-poslednich-chvil-jeffreyho-epsteina-231963

https://www.denik.cz/ze_sveta/epstein-dokumenty-odtajneni.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Jeffrey_Epstein

https://www.lidovky.cz/svet/epsteina-jsme-v-noc-jeho-sebevrazdy-radne-nehlidali-priznali-vezensti-dozorci-misto-toho-spali-nebo.A210522_071050_ln_zahranici_liam

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Jeffrey Epstein

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz