Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jiří Krampol opět v nemocnici, ale nevzdává se a chce si užívat život dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Skvělý bavič, moderátor, herec a dabér Jiří Krampol. Ani ve vyšším věku nezahálí a snaží se být aktivní. Jaký je jeho život a kariéra?

Článek

Jiří Krampol je známý především mezi střední a starší generací, ale společensky aktivní je i dnes v pokročilém věku. Je to člověk mnoha zájmů, aktivit, s úspěšnou kariérou. Jaký byl jeho život a s čím vším se musel poprat?

Těžké dětství

Při jeho narození měla jeho rodina veškeré předpoklady ke spokojenému a vcelku blahobytnému životu, ale to netrvalo dlouho a vše se zcela změnilo.

Přestože rodiče bydleli na Vinohradech, Jiří se narodil roku 1938 v Buštěhradě, kde byli rodiče na návštěvě u příbuzných.

Jeho tatínek byl velmi schopný a nadaný člověk, který se už ve velmi mladém věku vypracoval na šéfa aranžérů pro celou Evropu ve firmě Baťa. Díky tomu rodina netrpěla nouzí a mohla si dovolit bydlení na prestižní adrese. Vztah s rodinou Baťových vydržel i do další generace, Jiří hrával se synem Tomáše Bati tenis.

Netrvalo však dlouho a tatínek vážně onemocněl roztroušenou sklerózou, což pro rodinu znamenalo ztrátu významného příjmu. Další setrvání v současném bydlišti si tak nemohli z finančních příčin dovolit.

V Jirkových čtyřech letech se tak přestěhovali na Žižkov, který byl úplným opakem Vinohrad. Bydleli zde lidé z nejnižších vrstev, lidé s pochybným způsobem života, lidé ulice. Jejich nový domov byl tvořený jednou místností, do které se musela celá jejich rodina, tedy rodiče, Jiří a jeho bratr, vměstnat. Později se jim podařilo sehnat dvoupokojový byt, který jim umožnil aspoň trochu soukromí.

Dva bratři, těžce nemocný otec a maminka. Uživit takovou rodinu a ještě se o všechny postarat. Tento těžký úděl padl na maminku, která musela chodit do práce, aby vydělala na základní potřeby pro celou rodinu a ještě se k tomu o všechny postarat. Nelehká situace rodiny a prostředí, ve kterém žila, to vše se odrazilo na povaze mladého kluka, který téměř bez nadsázky žil převážně na ulici. Přestože ve škole zpočátku prosperoval, v době dospívání skončil krátce v polepšovně. Nutno podotknout, že jeho rané dětství se odehrávalo v době 2. světové války, což mělo vliv na život celé společnosti.

Vyučil se soustružníkem kovů, později pracoval jako údržbář v nakladatelství. Později však absolvoval studium na DAMU a objevil svět herectví.

Ve svém volném čase se odmlada aktivně věnoval sportu, především boxu a plavání. Amatérsky se věnuje malování.

Období stěhování a nevydařená manželství

V bytě se svojí maminkou žil Jiří až do 30 let. Se svojí první manželkou, kterou byla hlasatelka Jana Fořtová, se přestěhoval na Letnou do malého bytu a posléze se přestěhoval do vily v Roztokách u Prahy. S Janou měl syna Tomáše. Vilu postupně rekonstruoval a renovoval, ale další plány bohužel přetrhal rozvod, při kterém o dům přišel. Jeho manželka se později odstěhovala i se synem Tomášem do Austrálie, kde se i vdala, a Jiří tak kromě domu přišel v podstatě i o syna, se kterým téměř ztratil kontakt. Později se však několikrát vzájemně navštívili a na stará kolena s ním Jiří vedl i videohovor.

S druhou manželkou, která pracovala jako právnička, má syna Jiřího, ale bohužel ani s ním se moc nevídá. Při rozvodu opět přišel o bydlení.

Ani třetí manželství nebylo to pravé. Narodil se sice další syn, Jan, ale bohužel zemřel už v sedmi měsících. Jiří později přijal syna své manželky z jejího předchozího manželství, Martina, za vlastního.

Partnerské neúspěchy nevzdal a oženil se počtvrté. Z Okoře se stěhoval do Pařížské ulice. Jeho ženou se stala Hana a jejich manželství trvalo nejdéle, až do její smrti v roce 2020. Společně čekali holčičku, ale když byla Hana v 7. měsíci těhotenství a lékaři chtěli z plodové vody otestovat zdraví děťátka, došlo k tragédii. Po zákroku ji poslali domů, kde ale po několika hodinách zkolabovala. Přes rychlou lékařskou pomoc a vyvolání porodu se však holčička narodila už mrtvá. Pro oba rodiče to byla těžká ztráta, se kterou se Hanka ale nikdy nedokázala vyrovnat. Kromě holčičky, o kterou tragicky přišla, však měla ještě syna Petra, kterého si Jiří také osvojil. Tragédie se však podepsala na jejím psychickém stavu, kdy začala ve velkém množství požívat alkohol a k tomu užívat léky na spaní a po zranění ramene i na bolest. S psychickými problémy se léčila i na klinice, ale marně. Kromě této velké ztráty se však potýkala i se ztrátou své vlastní maminky, která pro ni hodně znamenala. Špatný psychický stav, zdravotní problémy, alkohol i množství léků, to vše znamenalo obrovskou zátěž pro její tělo, které to nevydrželo a Hana ve svých 59 letech zemřela, když jí praskl vřed na jícnu a vykrvácela. Pro Jiřího to byla těžká rána, protože Hanu miloval, ale zároveň to pro něj znamenalo svým způsobem osvobození, protože život s Hanou nebyl vzhledem k jejím fyzickým i psychickým problémům jednoduchý.

Po ovdovění se už nikdy neoženil, nicméně s předchozími manželkami stále udržoval dobré vztahy a první manželka, Jana Fořtová, mu i nabídla řadu vystoupení v Austrálii pro tamní krajany. To však odmítnul, neboť se na tak dlouhou cestu už necítil. S třetí manželkou zase občas vyrazil třeba do restaurace. Kromě těchto přátelských vztahů se však znovu zamiloval, ale nový vztah držel dál od médií na přání své přítelkyně, která o publicitu nestála.

V březnu letošního roku byl tři týdny hospitalizován se zápalem plic v Nemocnici Na Františku, následně byl propuštěn, ale po dvou dnech zkolaboval a byl převezen do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Se zdravotními problémy se potýká už dlouho, nejvíce ho trápí astma a průdušky, na které trpí už od svých mladých let. Přesto, jak sám říká, nehodlá sedět s lahváčem u televize a chce trávit čas mezi lidmi a dále pracovat, co mu síly a zdraví dovolí.

(Nejen) herecká kariéra byla úspěšná

Jiří Krampol se věnoval profesně mnoha aktivitám. Po studiu na DAMU se poprvé objevil v Divadle Na Fidlovačce, ale ještě téhož roku přesídlil do Divadla Na zábradlí, kde strávil téměř deset let. Poté hostoval na několika scénách, pět let hrál v Divadle Ateliér. Po osmi letech od svého odchodu z Divadla Na zábradlí se sem opět vrátil.

Velké popularity dosáhl, když nastoupil do Semaforu a spojil se s Miloslavem Šimkem. Společně vytvářeli dodnes oblíbené povídky a scénky. Později oba společně založili Divadlo Jiřího Grossmanna, kde se k nim přidala i Uršula Kluková. Zhruba po pěti letech se však profesně rozešli, neboť Šimek tíhnul více k politické satiře, což Jiřímu nevyhovovalo.

Kromě hraní v divadlech si zahrál také v řadě filmů. Často zobrazoval statné a výrazné muže, k čemuž přispívala jeho obliba sportu. Objevil se i v televizních snímcích a seriálech, např. v sérii Malý pitaval z velkého města, v seriálu Synové a dcery Jakuba skláře a také se objevil v pohádce O princezně, která ráčkovala.

Kromě účinkování ve filmech či seriálech vedl svůj vlastní pořad Nikdo není dokonalý. Ten se těšil dlouhou dobu obrovské popularitě. Jak se ale říká, někdy je lepší skončit v tom nejlepším, což se nestalo. Pořad běžel dlouhých deset let a ke konci už ztrácel na popularitě i kvalitě. I přesto se však jednalo o velký úspěch. Formát jeho pořadu pak převzala TV Barrandov a pod názvem Nikdo není perfektní pokračovala v natáčení, ale již s novou moderátorskou dvojicí.

Svůj hlas propůjčil také některým postavám. Nejznámější je jeho dabování Jean Paula Belmonda, díky čemuž se Jiřímu často přezdívá český Belmondo. Stal se jeho hlasem v téměř 30 snímcích. Paradoxem je, že se s ním nikdy naživo nesetkal. Nadaboval i několik snímků L. Funése, ale později sám přiznal, že to byla chyba, protože převzal štafetu po brilantním Františku Filipovském, který zesnul. A Filipovského laťka byla nasazena příliš vysoko.

Vrcholem a oceněním jeho kariéry bylo obdržení Medaile Za zásluhy 1. stupně z rukou tehdejšího prezidenta Miloše Zemana.

Sledovali jste Krampolův pořad Nikdo není dokonalý? Máte rádi jeho dabing Belmonda? Napište do diskuse.

-----------------

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://www.idnes.cz/bydleni/na-navsteve/jiri-krampol-vinohrady-zizkov-roztoky-praha-staromestske-namesti.A210714_152241_dum_osobnosti_web

https://zeny.iprima.cz/smutne-tajemstvi-herce-jiriho-krampola-dve-jeho-deti-syn-a-dcera-zemrely-predcasne-372038

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/vztahy-a-sex/hana-krampolova-umrti-jiri-krampol-herec.A200804_071418_sex_bur

https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/670147/spatne-zpravy-pro-jiriho-krampola-syn-mel-vaznou-autonehodu.html

http://www.kultura.cz/profile/24305-jiri-krampol

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Krampol

https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/krampol-vzpominka-belmondo.A210906_174144_filmvideo_ts

https://cnn.iprima.cz/show-time/jiri-krampol-promluvil-o-honorarich-za-dabing-jean-paula-belmonda-kolik-si-vydelal-209176

https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/743852/jiri-krampol-po-smrti-hanky-59-oprasil-vztah-s-treti-exmanzelkou.html

https://cnn.iprima.cz/show-time/jiri-krampol-o-smrti-manzelky-hany-zmenila-se-ji-osobnost-uz-to-nebyla-holka-co-jsem-znal-114581

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost/jiri-krampol-herec-nemocnice-hospitalizace-kolaps-jipka.A240323_114810_lidicky_sub

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz