Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jsou tu lékaři pro nás, nebo my pro ně?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tima Miroshnichenko, www.pexels.com

Lékařka

Taky to znáte? Potřebujete od lékaře „jen“ nějaké potvrzení, ale musíte se o to pomalu prosit, draze zaplatit a ještě doufat, že nebudete muset splnit x dalších podmínek, aby vám ho vydal?

Článek

V žádném případě nechci devalvovat profesi lékařů, jejich přínos, mnohdy obětování části soukromého života. A i oni jsou často zahlcení zbytečnou byrokracií, místo aby se mohli věnovat pacientům a tomu, co vystudovali.

Sám jsem jim za mnohé vděčný, většina z nich se ke mně chovala korektně a rozhodně si nemohu na jejich přístup stěžovat. Přesto jsou situace, kdy mi přijde, že i oni jsou lehce odtržení od reality, popř. je jejich přístup stylem - já jsem pán a ty se podřiď a poslouchej.

První příklad

Můj otec pracuje ve fabrice, nebudu jmenovat. Jednalo se o nepřetržitý provoz (nyní v pokročilém věku sestoupil na příjemnější režim pravidelných směn), kdy se směny střídaly - ranní, odpolední, noční, osmičky, dvanáctky. A to v takovém sledu, že než si organismus zvyknul na jednu směnu, už byla jiná. Rozhodně nic zdraví přínosného, ale práci člověk potřebuje (a někdo ji dělat musí), tak se přizpůsobí a dělá, co může. S věkem se trochu zhoršil tlak a cholesterol. Nic tragického, ale zároveň nic pozitivního. A doporučení lékaře? Musíte si nastavit pravidelný režim, vstávat v podobnou dobu, snídat v podobnou dobu atd. Na protiotázku mého otce, jak to má při nepravidelném směnném režimu provést, již lékař mlčel. Ano, rada byla jistě dobrá, pravidelný režim je nepochybně zdraví přínosný. Ale v realitě života, kdy se každý musí nějak uživit a troufám si říct, že velmi velké množství osob dělá na směny, je to doporučení tak trochu k ničemu. Jak se asi cítil, když ho při další návštěvě lékař „sjel“, že si stále nenastavil pravidelnost.

Druhý příklad

Do práce k nám měla nastoupit nová kolegyně. Zoufale jsme potřebovali v předvánočním čase doplnit kolektiv, a i ona zoufale potřebovala co nejrychleji práci, aby byla schopná poplatit své závazky. Pro nástup však bylo potřeba splnit podmínku zdravotní prohlídky. Poněkud zbytečné, nejsme žádný těžký nebo rizikový provoz, ale zákon je zákon. Protože byla krátce po přestěhování, neměla zatím v okolí domluveného lékaře a její dosavadní byl na druhé straně republiky.

Obvolala řadu praktických lékařů s prosbou o zdravotní prohlídku. Naprosto bezúspěšně. Pokud byli ochotní (což v řadě případů byli, nemohu říct, že ne), objednací lhůta trvala déle jak měsíc. Měsíc! Chápu, že ani jejich den není nafukovací, ale pro řadu lidí je rychlý nástup do práce i otázkou bytí/nebytí. Složenky prostě nepočkají.

Nakonec uprosila svoji dosavadní praktickou, za kterou se vydala přes celou republiku, ale i tak to zabralo poměrně dost dlouho. Že jsme museli my vydržet delší dobu bez pomoci chybějící kolegyně, to čert vem. Ale pro ni to znamenalo ztrátu výdělku, který mohla za tu dobu mít a který byl pro ni dost zásadní.

Třetí příklad

Třetí příklad se týká mé kamarádky. Je matkou samoživitelkou, má stálou práci, která není placená úplně špatně, ale není to ani žádná topka. Děcko už chodí do školy a náklady se oproti předchozím letům razantně zvedly. Nutné výdaje tak nepokryje ze stávajícího výdělku, takže si ještě k práci přivydělává. Její zaměstnavatel, u něhož vykonává práci na DPČ, však celkem nečekaně ukončil svoji činnost a kamarádka se tak ocitla bez předchozího varování bez potřebného druhého příjmu. Nelenila a hned se poohlédla po jiném, aby mezeru mezi příjmy co nejrychleji zacelila. Nestojí o žádné sociální dávky, nechce pomoc od okolí, chce být samostatná a postarat se sama. I toho by si měl stát vážit, že ho nechce zatěžovat. Našla si brigádu, kdy většina směn probíhá v noci - díky nočnímu příplatku se jí vyplatí víc než jiná dostupná denní brigáda a přes den bude mít víc času na péči o dceru.

Protože se však jedná o práci v noci, nový zaměstnavatel požaduje zdravotní prohlídku. Od svého lékaře si měla vyžádat výpis ze zdravotní karty a absolvovat prohlídku u závodního lékaře.

Chtěla se tedy objednat u svého praktického lékaře (ano, objednat, protože od doby covidu lékař nepřijímá neobjednané pacienty), aby jí dal výpis, za který si účtuje 500 Kč.

Odpovědí lékaře jí bylo, ať se staví následující týden v konkrétní den a čas a že pro výpis ze zdravotní karty bude potřeba podstoupit preventivní prohlídku, o čemž se domluví při její návštěvě.

Ano, čtete dobře. Kamarádka se má k lékaři dostavit za týden od objednání, aby se domluvila na preventivní prohlídce, po které jí teprve bude lékař ochotný poskytnout za 500 Kč výpis ze zdravotní dokumentace. Celý proces tak může trvat i mnohem déle než jen týden, přestože z hlediska financí bylo pro kamarádku už včera pozdě a výpadek příjmů pro ni bude poměrně zásadní. Stres z představy, že nebude mít z čeho zaplatit všechny účty a potřebné výdaje, rozhodně jejímu zdraví neprospěje.

Je to opravdu potřeba takhle protahovat? Zvláště pokud za to ještě člověk (někdy to proplatí firma, ale to je jedno, vždycky to někdo musí uhradit) platí nemalý poplatek…

K dobru lékařů musím ještě napsat, že pokud u něj člověk delší dobu nebyl, mají právo podmínit výpis preventivní kontrolou, aby údaje byly aktuální a správné. To naprosto chápu a souhlasím, protože i lékař vydává všanc svoji zodpovědnost za uvedení aktuálních a správných údajů. Ale kamarádka u svého lékaře bývá zhruba dvakrát do roka a netrpí žádnými potížemi. Požadavek na preventivní prohlídku tedy považuji za poměrně zbytečný, nebo alespoň mohl nabídnout, že vydá potřebný výpis, aby kamarádka mohla absolvovat vstupní prohlídku u zaměstnavatele a pak se vzájemně domluví na termínu běžné preventivní prohlídky…

Jaké jsou vaše zkušenosti?

V článku bylo kromě osobních zkušeností čerpáno z následujících zdrojů:

https://www.mudrjanu.cz/index.php/o-nas/vypis-ze-zdravotnicke-dokumentace

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz