Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Nejoblíbenější kočičí plemena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Přestože jsou psi v našich končinách nejoblíbenějšími domácími mazlíčky, kočky je postupně dotahují a jednoho dne možná přeberou prvenství. Jaká jsou u nás nejoblíbenější plemena koček?

Článek

Češi jsou známí svojí oblibou v chovatelství a množstvím domácích mazlíčků. Zatím stále jednoznačně vedou psi, které vlastní skoro polovina obyvatel. Kočku vlastní zhruba poloviční množství lidí, ale jejich počet neustále narůstá.

Obliba koček může mimo jiné spočívat i v nárůstu množství a náročnosti každodenních povinností, kdy lidé nemají dostatek času, aby se mohli věnovat pejskovi, který potřebuje pravidelné vycházky. Kočku můžete mít celý den doma a když přijdete unavení z práce, nebude se dožadovat vycházky, ale bude ráda, když si s vámi lehne na kanape a budete ji drbat na zádech nebo hladit po boku, zatímco bude spokojeně příst. A když budete mít kočky dvě, zabaví se i ve vaší nepřítomnosti. Není totiž pravda, že by kočka byla samotář, naopak. Ale záleží také mimo jiné i na konkrétním plemeni a povaze daného jedince, co mu vyhovuje nejvíce.

Než si pořídíte kočičku nebo kočičky, prostudujte si charakteristiky jednotlivých plemen, neboť každé je specifické něčím jiným, a zatímco jedno plemeno se k vám bude hodit, druhé by nebylo to pravé ořechové. Nebo můžete navštívit útulek a dát domov obyčejné kočičce, která vám udělá stejnou radost jako šlechtěná. Zaměstnanci útulku mají pravděpodobně odkoukáno, jak se která kočička chová a co jí vyhovuje, a tak vám mohou poradit, která u vás bude nejspokojenější.

Když si pořizujete koťátko, ujistěte se, že je dostatečně staré, aby mohlo jít do nového domova. Koťata by měla ze zákona zůstat se svojí matkou do věku 12 týdnů. Počítejte s tím, že první dny může být nesmělé, než se rozkouká. To samé platí i u dospělé kočičky, i ona bude pravděpodobně potřebovat nějaký čas, než si na vás a svůj nový domov zvykne.

1. Mainská mývalí kočka

O mainkách se říká, že jsou vlastně takoví kočkopsi. Majestátní kočky a kocouři, kteří připomínají zmenšeného lva s mohutnou hřívou nebo díky štětičkám chlupů na uších rysa. Pocházejí z amerického státu Maine, kde byly vyšlechtěny jako pracovní plemeno. Oblíbenými se staly nejen díky svému majestátnímu vzhledu, ale především kvůli povaze. Jsou přátelské, nebojácné, komunikativní, rády asistují při každodenních činnostech, zkrátka perfektní parťáci. Pokud je navyknete, budou s vámi chodit i na postroji na vycházky.

Jsou velmi společenské, a tak se u nich doporučuje, aby byly dvě, zejména pokud chodíte do práce a nemůžete se jim věnovat celý den. Jedná se o pozdně dospívající plemeno, a tak počítejte s tím, že své konečné velikosti mohou dosáhnout až zhruba ve věku tří let.

Jejich nevýhodou může pro některé lidi být, že mají středně dlouhou srst, která se pravidelně obměňuje a tak budete mít pravděpodobně chlupy úplně všude. Zároveň se rády cachtají ve vodě. Když jim dáte misku s vodou, buďte si téměř jisti, že budou do vody pravidelně plácat packou, aby ji rozčeřily. Výsledkem však bude, že voda bude všude, jen ne v misce. Z toho důvodu u nich bývají nepraktické fontánky, neboť z nich vodu vycákají a čerpadélko jede naprázdno.

Foto: Freepik

Mainská mývalí kočka

2. Ragdoll

Ragdoll je hned po mainské mývalí druhá největší kočka. Sdílí s ní i podobně dlouhou srst, takže pokud nemáte moc rádi chlupy, nezapomínejte jí pravidelně vyčesávat kožíšek. Podobně jako mainky jsou ragdollky společenské plemeno, velmi inteligentní a klidné. Často se využívají i k felinoterapii. Jsou velmi typické tím, že při uchopení do náruče zcela uvolní svoje svalstvo a působí tak jako hadrové panenky (odtud jejich název rag-doll).

Pokud se rozhodnete pro ragdoll, počítejte s tím, že se jí budete muset dostatečně věnovat, protože samotou a nezájmem poměrně dost trpí. Pokud již nyní víte, že máte období, kdy nemáte dostatek času, zvažte pořízení kamaráda. Pokud máte pejska, kočička se bez problémů spřátelí i s ním (pokud bude pejsek přátelství také nakloněn).

Ragdoll kočky jsou díky své povaze velmi vhodné k dětem. Rády si hrají, jsou tolerantní a v případě konfliktu raději utečou, než aby zatnuly drápky. Nemají ani tendenci ničit vybavení bytu, věšet se na záclony apod. Prostě skvělí parťáci do rodiny.

Foto: timolina, Freepik

Ragdoll

3. Britská kočka

Britské kočky se drží v žebříčku oblíbenosti neuvěřitelně dlouho. Mohou být dlouhosrsté, ale častější je varianta krátkosrstá. Hlava je kulatější, což jim dodává typický vzhled. Velikostí patří k větším kočkám, zejména kocouři mohou být poměrně velcí a těžcí.

Jsou samostatné a většinu času tráví někde ve výšce, na skříni, škrabadle, poličce… Mají rády rozhled a klid. Když dostanou chuť se mazlit, samy si za vámi přijdou. Probírání se jejich hebkým kožíškem je uklidňující samo o sobě, ale uklidní vás i jejich mírná povaha. Jsou tedy vhodnější do klidné domácnosti, kde má všechno svůj čas, ale klidně i do rodiny s dětmi - když budou mít hraní dost, vyšplhají do výšky, odkud budou už jenom pozorovat. Vhodné jsou i pro lidi, kteří část dne tráví v práci a nemohou mít více jak jednu kočičku.

Foto: 8photo, Freepik

Britská krátkosrstá kočka

4. Bengálská kočka

Šelmička. Slovo, které bengálky vystihuje snad nejvíce. Aktivní kočičky s elegantním štíhlým tělem. Pokud máte rádi klid, pak si ji rozhodně nepořizujte, protože ona po klidu netouží. Naopak, nutně potřebuje „sportovní“ vyžití, dostatek prostoru a času na hry, škrabadla a prolézačky. Pokud hledáte kamarádku, s kterou se nebudete nudit, pak bude pro vás ta pravá.

O běhacím kole pro křečky jste možná už slyšeli. Ale víte, že existují běhací kola i pro kočky? Pro bengálky jsou jak splněný sen. Kromě toho mají také rády vodu a jejich lovecký pud je velmi silný - pokud chováte ještě nějaké drobnější zvíře jako křečka nebo andulku, umístěte je radši do vedlejší místnosti, kam bengálka nebude moci. Obecně patří bengálky spíše do zkušenějších rukou a větších prostor.

Foto: master1305, www.freepik.com

Bengálská kočka

5. Sphynx

Nahé krásky exotického vzhledu. To jsou sphynxové. Často vyhledávané alergiky, kteří touží po kočce, ale kvůli své alergii si nemohou dovolit chlupatici. Přestože i sphynxové mohou vyvolávat alergii (kvůli alergizující látce ve slinách), nezpůsobují takové problémy jako jiná plemena. Pro řadu lidí je jejich bezsrstý vzhled naopak odrazující.

Jejich tělo není úplně bezsrsté, pokrývá ho místy jemné chmýří. Na dotek působí pokožka neuvěřitelně sametově a je příjemně teplá. Sphynxové jsou inteligentní kočky, přítulné, přátelské a společenské. Potřebují dostatek pozornosti, jinak velmi strádají. Pokud tedy již dopředu víte, že jste na tom někdy s časem na štíru, pak si sphynxe radši nepořizujte.

Foto: Racool_studio, Freepik

Sphynx

Žebříček nejoblíbenějších kočičích plemen by mohl pokračovat dál. Některá plemena jsou v něm stálicemi, jiná se v průběhu času střídají. Jisté však je, že kočka se posunula z pozice pracovníka pomáhajícího v boji proti myším a potkanům na pozici oblíbeného domácího mazlíčka, jehož instinkty lovce sice zůstaly zachovány, ale zároveň může nabídnout i mnohem více.

Jednotlivá plemena mají různé charakteristiky a povahové vlastnosti, můžete si tedy vybrat takové plemeno, které bude nejvíce odpovídat tomu, co od kočičího člena rodiny očekáváte. Za vaši péči se vám bohatě odmění. Vůbec totiž neplatí, že kočky jsou solitéři, kteří se o vás začnou zajímat jen ve chvíli, kdy jim podáváte krmivo.

Anketa

Máte kočku?
Ne, nemám, neměl jsem a neplánuji pořízení.
6,3 %
Nemám, ale zvažuji pořízení.
2,1 %
Nemám, ale míval jsem.
9,8 %
Mám, a dokonce jedno ze zmíněných plemen.
34,6 %
Mám, ale jedná se o jiné plemeno, než která jsou uvedena v článku.
8,5 %
Mám, klasickou „vesnickou“ kočičku.
20,7 %
Mám více koček.
18 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3415 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě informací z vlastního chovu a následujících zdrojů:

https://hobbio.cz/nejkrasnejsi-kocky/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ragdoll

https://cs.wikipedia.org/wiki/Britsk%C3%A1_kr%C3%A1tkosrst%C3%A1_ko%C4%8Dka

https://cs.wikipedia.org/wiki/Beng%C3%A1lsk%C3%A1_ko%C4%8Dka

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sphynx

https://www.idnes.cz/hobby/mazlicci/deset-nejoblibenejsich-plemen-kocek-v-cesku.A170509_103747_hobby-mazlicci_mce

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2013-21#p2

https://www.catround.cz/standard/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz