Hlavní obsah
Finance

Nemáte děti? Podle lidovců byste za to měli zaplatit. Doslova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: kues1, pomocí AI, freepik.com

Pokud nebudete mít děti, měli byste si připravit peníze navíc. Aspoň tak vypadá návrh lidovců. Za svoje rozhodnutí budete totiž muset zaplatit.

Článek

Důchodová reforma je náročné téma, které se bude řešit ještě dlouho. Kromě nalezení funkčního řešení bude potřeba, aby mělo podporu napříč politickým spektrem a bylo tak stabilní a dlouhodobé. Řešení, které by se měnilo při každé změně vlády, by žádným řešením nebylo.

Je tak vcelku i pochopitelné, že bude padat řada nápadů, lepších i horších, co by se mohlo zrealizovat nebo zavést, aby byla reforma co nejlepší. Jedním z nosných témat, bez kterých se reforma zřejmě neobejde, je zvýšení věku pro odchod do důchodu. Nyní ale padl další návrh na změnu, a to přímo z pera lidovců.

Bezdětní lidé, kterým je více jak 35 let, budou odvádět vyšší sociální pojištění.

Zřejmě to má být nějaký způsob, jak by se bezdětní lidé měli společnosti revanšovat za to, že nepřivedli na svět nového daňového poplatníka. Už jen z tohoto náhledu by se dalo odvodit, že lidovci považují bezdětné lidi za méně platné než lidi s dětmi. Jak jinak vysvětlit dělení společnosti na dvě části jen podle toho, zda někdo má, nebo nemá děti?

Lidé jsou bezdětní z mnoha důvodů. Některým nepřeje příroda a bohužel děti mít nemůžou, i kdyby stokrát chtěli. Adopce a podobné způsoby, jak se stát alespoň nevlastním rodičem, není snadný proces, a ne každý jím chce procházet a být pod drobnohledem sociálky. Další skupinou jsou lidé, kteří by děti chtěli také, ale stát jim to nedovolí - ano, jedná se o homosexuální páry. Stát je tak hodlá trestat za něco, co jim sám nedovolí.

A pak u jsou lidé, kteří by děti mít mohli, ale nechtějí je. Někteří se necítí na to být rodiči, jiní žijí v nuzných podmínkách a nechtějí do takového prostředí přivést ještě děti. Další se mohou chtít angažovat v takových zaměstnáních, kde by nebyl prostor na kvalitní péči o děti. Zkrátka možností je mnoho.

Lidé, kteří nemají děti, bývají však pracovně velmi aktivní a mají také prostor si budovat kariéru a vydělávat postupně mnohem více než ti, kteří si děti pořídí, jsou s nimi na rodičovské, pak často na ošetřovačce a když se po letech vrací do pracovního procesu, často začínají zase na nižších pozicích. Samozřejmě ne všichni, ale bývá to poměrně časté, hlavně v případě žen. I proto se řeší, že pak mívají nižší důchody.

Už jen z tohoto principu bezdětní lidé odvádějí i dnes obvykle o něco více než lidé s dětmi. Protože mívají vyšší příjmy. Zároveň jsou schopni se lépe finančně zabezpečit (nemají výdaje kvůli dětem) a tak jen málokdy potřebují od státu pomoc ve formě sociálních dávek.

Mít děti je fajn, zvláště pokud máte rodičovské pudy a také jste schopni se o děti dostatečně postarat a vychovat z nich slušné lidi. Nemám nic proti tomu, pokud by se zvýšila sleva na dani na děti. To by byla dobrá podpora pro rodiny. Současně by ale rodiče bezpochyby uvítali i další formy podpory - flexibilnější úvazky, dostatek školek a podobně.

Trestat však lidi, kteří si z nějakého - jakéhokoliv - důvodu děti nepořídili, mi však přijde sprosté. Stát je tak degraduje na méně hodnotné, bude je obírat o další peníze, přestože od nich už takhle může mít na odvodech a daních více než od člověka s potomky.

Tímto návrhem by lidovci nevyřešili vůbec nic. Protože samotné zvednutí odvodu na sociální pojištění není žádnou podporou rodin, jak argumentují, a důchodový systém to také rozhodně nespasí. Pokud chtějí podpořit rodiny, pak mohou přijít s modelem nějakého systému, na jehož základě budou schopni (nejen) finančně ulevovat rodičům, kteří budou ve své rodičovské roli opravdu zodpovědní, jejich děti budou chodit do školy, rodiče budou investovat do jejich vzdělání atd. Protože teprve pak budou i jejich děti společnosti platné, narozdíl od rodin, kde se rodiče o děti téměř nestarají, nechávají je růst jako dříví v lese a po dosažení dospělosti se řada těchto dětí stává pro společnost spíše přítěží než přínosem.

Naštěstí lidovci asi nenajdou dostatek podpory od ostatních politických stran. Například Piráti už vyjádřili s návrhem svůj nesouhlas a argumentují svobodnou možností každého jedince se rozhodnout, zda děti chce, nebo nechce. Uvidíme, jak se k tomu budou stavět další strany, ale věřím, že návrh taktéž odmítnou.

Děkuji lidovcům, že nad tématem reformy přemýšlejí a dávají do placu návrhy. Tento se však příliš nepovedl, tak prosím další.

Anketa

Souhlasíte s lidoveckým návrhem, že by bezdětní lidé měli odvádět vyšší sociální pojištění?
Ano, souhlasím.
11,1 %
Ne, nesouhlasím.
88,9 %
Celkem hlasovalo 27 čtenářů.

Článek byl zpracován na základě vlastního názoru a informací z následujících zdrojů:

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-lidovci-navrhuji-u-bezdetnych-vyssi-odvody-na-duchod-40469309

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pirati-odmitli-lidovecky-navrh-na-zvyseni-odvodu-na-penze-bezdetnym/2510802

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz