Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pane premiére Fialo, nechlubte se, když není čím. Čekalo se od vaší vlády víc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: David Sedlecký – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=127027205

Fialova vláda je rozhodně lepší než Babišova. Ale být lepší než absolutní katastrofa neznamená, že je dobrá. Mnoho voličů čekalo od Fialovy vlády mnohem více, než ve skutečnosti předvedla. Sliby - chyby?

Článek

Vážený pane premiére,

když se v roce 2021 konaly volby do Poslanecké sněmovny, bylo znát, že lidem záleží na budoucnosti. Minimálně o tom svědčila velmi vysoká volební účast, která překročila 65 %. Pravda, pořád tak zbývalo 35 % lidí, kterým to bylo jedno, nebo kteří se z nějakého důvodu nemohli nebo nechtěli dostavit k volební urně.

Vy a vaše strana jste šli do voleb v koalici s dalšími stranami (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL). Pravděpodobně jedině díky této koalici jste měli šanci porazit Andreje Babiše a jeho stranu ANO. Výhra to však byla jen o těsný chlup. Vlastně by se tomu ani výhra říkat nemělo. Taková remíza. Kromě vás a ANO se pak do Sněmovny dostaly další strany, koalice Pirátů se Starosty a SPD Tomia Okamury. Jejich výsledek už však nebyl nijak závratný.

Dodnes mě překvapuje, jak silnou voličskou základnu Babiš má. Po tom všem, co (ne)předvedl, je stále riziko, že se opět dostane do vedení země. Byl jsem tak rád, podobně jako řada jiných, že jste dokázali vytvořit funkční uskupení, kterému mu dokázalo odolat, působí solidně a nadějně. Vy sám jste na mě působil velmi dobře a věřil jsem (věřím dodnes), že jste opravdu měl a máte stále zájem zlepšit politickou a ekonomickou situaci v zemi.

Možná jste si tehdy ani neuvědomoval, že to není tak jednoduché, jak se může mnohým zdát. Ono je snadné remcat v hospodě u piva a vědět, jak se má všechno dělat. Kdo si to nezkusil a nenarazil na bezpočet překážek, ať už ze strany samotných zákonů, tak i ze strany ostatních stran, nejen těch opozičních, ten si prostě nemůže představit, jak těžké to někdy je.

Babišovi voliči vám dlouhou dobu vyčítali a předhazovali vaše spojení ODS s dalšími stranami. Pohrdavě vašemu uskupení přezdívali Pětikolka a podobně. Přitom schopnost se semknout a dokázat spolupracovat byla jedním z plusů, které jsem z toho vnímal. Ano, bezpochyby se to dá brát i tak, že se pro místo u koryta dokážete spojit, jen abyste si mohli chrochtat. Ale pokud bychom to hned zpočátku brali takto, tak se nikdy nikam nedostaneme. Proto věřím, že vaše spojení bylo opravdu hnáno mj. snahou vytvořit subjekt, který bude zastupovat nejvíce voličů. Že díky politické pestrosti dokážete vytvářet smysluplné kompromisy, vzájemně se budete upozorňovat na nedostatky apod.

I když jste měli několik rozbrojů a asi si občas nemůžete ani přijít na jméno, kvituji, že jste schopni to spolu táhnout až dosud. Škoda, že jste společnou práci lépe nekomunikovali směrem k obyvatelstvu. Takhle se do hledáčku médií dostávaly častěji vaše vzájemné neshody, a to může způsobovat mylný dojem.

Když jste přebíral vedení země, měli jsme za sebou čtyři roky Babišovy vlády. Vlády rozhazování, uplácení některých skupin obyvatel, vrcholnou ukázku populismu, zhrubnutí politické kultury, prostě ničeho hezkého. Vysocí úředníci dostávali rekordní bonusy, na nechtěné firmy se „zaklekávalo“, spřízněné (třeba Agrofert) si chrochtaly ve větším přísunu všemožných dotací. Jeho vláda měla zpracovat Státní energetickou koncepci, ale ani na ní nezačala pracovat. Havlíček zvládal několik ministerstev najednou, zatímco Schillerová se nechávala fotit v parku s pávem. Ministři zdravotnictví se střídali rychleji než data v kalendáři. A státní schodek vylétnul do oblak. Nutno ovšem přiznat, že se vláda musela vypořádat s pandemií covidu, což bylo něco, co nikdo nečekal. Některá rozhodnutí nebyla špatná, některá byla doslova prachmizerná. Ale chyběly informace, lidstvo obcházel strach, nebylo by správné komukoliv vyčítat, že se rozhodl pro něco, co se později ukázalo jako nepříliš moudré. Po bitvě je totiž každý generálem. Takže chyby v rámci covidu bych Babišově vládě nevyčítal.

Dalo by se říct, že ať už by po Babišovi nastoupil kdokoliv a vládnul jakkoliv, bylo by to vždy lepší než to, co předvedl on. Když jste tedy vyhrál a posléze i sestavil vládu Vy, vypadalo to, že se konečně blýská na lepší časy. Neměli jste moc času se rozkoukat, protože přišla válka na Ukrajině. Byl jsem hrdý na to, jak rychle jste se za Ukrajinu postavil a také byl jedním z prvních politiků, kdo se na Ukrajinu osobně vydal. Bez ohledu na brblání řady Čechů, kteří zřejmě zapomněli, jaké to bylo, když Rusáci, tehdy Sověti, obsadili nás. Nebo to ani nezažili.

Začal jste tedy dobře, přestože jste se podobně jako Babiš s covidem dostal do těžké a nepředvídatelné situace. Kromě samotné války došlo jejím vlivem i k drastickému nárůstu cen energií a paliv. Vše se vzájemně ovlivňovalo a hnalo ceny vzhůru. Možná jste mohli reagovat mnohem lépe, co se pomoci firmám a obyvatelům týče. Ale jako nevyčítám covidová rozhodnutí Babišovi, nebudu vyčítat válečná rozhodnutí vám. Řada věcí se mohla udělat lépe, ale také hůř.

Situaci jste tedy neměli vůbec jednoduchou. Ale to k politice a vedení země prostě patří. Na začátku jste slibovali, jak dáte dohromady státní rozpočet, ozdravíte veřejné finance a celkově zlepšíte fungování státu. Každému muselo být tehdy jasné, že to prostě bude bolet, ale bez toho to nepůjde.

Dnes se chlubíte, jak se vám to pěkně povedlo a že zadlužení se snížilo. No, pane premiére, popravdě jsem poněkud v rozpacích. Opravdu máte pocit, že se vám podařilo dát veřejný rozpočet do pořádku a že jste snížili naše zadlužení? Vážně? VÁŽNĚ???

Zvedáte daně a všelijaké poplatky. Budiž, ale kde je za to adekvátní protihodnota od státu? Odvádíme peníze na něco, co je nám k ničemu nebo co takovou hodnotu prostě nemá. Trochu mi to připomíná hojně debatované koncesionářské poplatky pro Českou televizi - je jedno, že ji nesleduju a sledovat nehodlám. Že mi nenabízí nic, co by mě zaujalo a stálo by mi za to, abych si to pustil. Prostě jim budu muset odvádět koncesionářský poplatek. V době, kdy si televize svoji produkci může dát za paywall a nechat si to platit jen od těch, co mají skutečně zájem.

Stát jste chtěli zefektivnit, ale kde je ten efekt? Příjmy jste si zvedli jen díky zvýšení daní, windfall tax a dividendám z ČEZu. A výdaje? Chlubíte se, jak jsou nižší, ale jsou nižší jen nepatrně a ani ne tak zásluhou vašich opatření. Pořád však jde o schodek!

A teď, když se začínají blížit další volby, tak se pravděpodobně chystáte uplácet voličské skupiny, nyní konkrétně státní zaměstnance, kterým slibujete zvýšení platů. Přitom výdaje na mzdy státních zaměstnanců jsou OBROVSKÉ. Na to, jak malá jsme země, máme doslova mohutný státní aparát. Přitom by stačila jen jeho část. Zbytek lidí ať jde pracovat do soukromé sféry, které zoufale chybí pracovní síla.

Ne, opravdu nechci, aby školní kuchařky živořily o minimální mzdě. Tabulkové platy jsou opravdu směšné a nejnižší třídy na hraně zákona. Takže určitě jsem pro, aby se těmto konkrétním skupinám přidalo. A individuálně, nikoliv plošně, aby se přidávalo opravdu špičkovým zaměstnancům, které si ve státní správě potřebujeme udržet. Ale aby se jim mohlo přidat a přitom jsme nezatížili státní rozpočet (a naopak mu ulevili), bylo by potřeba, aby se počet státních zaměstnanců výrazně snížil. A to opravdu výrazně. Státní správa je přebujelá, nepotřebujeme armádu úředníků, potřebujeme špičkové pracovníky.

Obávám se však, že jak se blíží konec vašeho funkčního období, už nebudete mít moc příležitostí s tímto problémem ještě něco zásadního předvést. Naopak se bojím, že to ve snaze udržet si hlasy voličů, ještě zhoršíte. A tak si zase nijak nepomůžeme kromě toho, že se na vás dá alespoň dívat a dáte se poslouchat. Na rozdíl od Babiše.

Nemyslím si tedy, že byste se mohli chlubit zrovna zlepšením stavu veřejných financí. Zatím je to spíš zklamání. Ale ještě máte čas to trochu zlepšit.

Budete však chtít?

Anketa

Jak jste spokojeni s vládou Petra Fialy?
Rozhodně spokojen.
1,7 %
Spíše spokojen.
0,6 %
Žádný zázrak, ale lepší než Babiš.
3,3 %
Spíše nespokojen.
1,9 %
Naprosto nespokojen.
92 %
Nevím, nedokážu vyhodnotit.
0,5 %
Celkem hlasovalo 8819 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě vlastního názoru a na podkladě informací z následujících článků:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-stat-v-pololeti-vybral-na-danich-6941-miliardy-o-77-procenta-vice-nez-loni-25503

https://www.hrot24.cz/clanek/rozpocet-je-v-nejlepsim-stavu-za-pet-let-stale-je-ale-v-tezkem-schodku?

https://faei.cz/vlada-hospodari-nejlepe-od-roku-2019-a-to-i-pres-mimoradnou-inflaci-minulych-let/

https://echo24.cz/a/HXMwh/zpravy-ekonomika-statni-rozpocet-schodek-kalousek-stanjura-ekonomove

https://www.finmag.cz/byrokracie/458697-vlada-vysava-penize-z-byznysu-a-pumpuje-je-do-eraru-ma-snad-takhle-fungovat-stat?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz