Hlavní obsah
Názory a úvahy

Politika je někdy drsná. Ale Babišovy metody v ní odmítám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomi Forik, pomocí AI PicsArt

Ministr Lipavský naštval Andreje Babiše. Ten jako reakci si vyžádal kompromitující informace na ministra včetně jeho rodiny. Kompro v rámci politiky asi není nic ojedinělého. Zatahování osobního života včetně rodiny je však těžce za čárou.

Článek

Vše začalo v neděli, kdy ministr Lipavský označil Babiše za potenciální nebezpečí pro českou bezpečnost. Reagoval tak na vyjádření Andreje Babiše, který kritizoval přerušení společných česko-slovenských konzultací a prohlásil, že český premiér tak ničí vzájemné vztahy.

Podle Lipavského není vhodné a ani bezpečné, aby se politik takto veřejně vyjadřoval proti zahraničním aktivitám. Kritika vlády je samozřejmě na místě a žijeme v demokratické zemi, ale vzhledem k okolnostem, které nyní panují, považuji i já minimálně za dost nešťastné a opravdu až nevhodné, aby vysoce postavený politik, což Babiš stále je, podrýval jednotu naší země v jednání s jiným státem. A zejména, pokud se to týká země, která pod vedením nového předsedy vlády - Roberta Fica - veřejně propaguje smířlivý přístup k agresivní zemi, kterou Rusko nyní je, a naopak odmítá pomoci napadené zemi - Ukrajině.

Můžeme diskutovat o tom, jestli pomoc Ukrajině protahuje válku, nebo ne. Faktem ale zůstává, že to bylo Rusko, kdo napadl suverénní stát, a Ukrajina se brání. A žádný stát by nechtěl jen tak pustit značný kus území. Kromě toho nejde jen o kus území a Ukrajinu. Jde o princip - jestli ustoupíme agresorovi, nebo ne. Teď bojuje Ukrajina, ale za chvíli to můžeme být klidně i my.

Čím větší jednotu státy společně prokážou vůči agresivnímu jednání, tím větší bude jejich síla a silnější vyjednávací pozice. Ficovo jednání a vyjadřování, a nyní i velmi podobný postoj Babiše, jen rozbourává naši jednotu. Ať o tom debatují za zavřenými dveřmi, pokud chtějí. Ale ne veřejně.

Lipavský neodmítá pokračování našich česko-slovenských vztahů, ale nemohou být nyní na tak důvěrné úrovni, když oba státy vyznávají opačný postoj. Náš premiér se velmi staví na stranu Ukrajiny a snaží se vysvětlit důležitost pomoci, zatímco Fico tvrdí opak. Osobně jsem za postoj našeho premiéra velmi rád a souhlasím s ním.

Ne tak ovšem Andrej Babiš, kterého prohlášení o možném bezpečnostním riziku z jeho strany, zřejmě velmi popudilo. Sepsal mail, ve kterém požadoval řadu informací, které se měly týkat nejen samotného Lipavského, ale i jeho blízkých.

Konkrétně v něm mimo jiné píše:

Udělejte mi teze, podklady na tohoto z***a. Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v Doha, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba.“

Mailové vlákno obsahuje životopis, odkazy na mediální články či zmínky o Lipavského dceři a údajné manželce. „Má děti? Jazyky?“ dotazoval se například Babiš.

Tento mail adresoval svému poradci Janu Rovenskému, dále mluvčímu ANO Vodičkovi a svému asistentovi Kyselovi. Kamenem úrazu však bylo, že existuje ještě jiný Jan Rovenský, nestraník za ANO a e-mail přišel právě jemu. Zveřejnil jej, protože i jemu toto jednání přijde za hranou. Ač ctím listovní tajemství, jsem rád, že dostala přednost morálka a etika před stranickou (i když je zrovna nestraník) příslušností. Politici se mají v prvé řadě zpovídat voličům.

Babiš se hájí tím, že chtěl pouze vědět o dětech, aby se v rámci debaty mohl Lipavského zeptat, zda by své děti poslal do války. Pokud by to byla pravda, stačila mi minuta na Googlu, abych se dozvěděl, zda má děti. A pokud by ani Google nevěděl, přeci není problém se v rámci debaty optat - máte děti? Babišovu vysvětlení tak vůbec nevěřím. Stejně tak celé vyznění mailu včetně označení Lipavského vulgarismem rozhodně nepůsobí tak, že by šlo o potřebu podkladů k rozumné diskusi. Dále se hájí, že právě za jeho vlády byli vyhoštěni ruští diplomaté. Ano, ale také proč? Protože vyšlo najevo, že za vrbětickými výbuchy muničních skladů stáli ruští špioni. Reakce tak musela přijít, i kdyby nechtěl. Ale věřím, že tehdy chtěl, protože i nálada společnosti byla taková, že tu ruské diplomaty nikdo nechtěl. A Babiš vždy rád udělá to, co mu přidá politické body.

Podobným stylem se mohou bavit hospodští štamgasti, ale tento styl rozhodně nemá co dělat v pracovním prostředí a tím politika je. Naopak by měla mít ještě vyšší úroveň než cokoliv jiného.

Andrej Babiš mi tak svým chováním neustále potvrzuje, že člověk jako on nemá v politice co dělat (samozřejmě podobných bychom našli víc, ale jemu se podařilo koncentrovat i značnou moc, čímž se stává nebezpečnějším než jiní). A rozhodně nechci, aby to v Parlamentu bylo jako ve čtvrté cenové. Jeden politik s naprosto nevhodným až odpuzujícím chováním už naštěstí skončil a nevrátí se. Opravdu tam chceme někoho podobného, kdo se neštítí podobných způsobů a chování?

Je mi jedno, kterou stranu nebo strany si národ zvolí, budu respektovat výsledek voleb, i když třeba vyhraje strana, kterou nechci. Ale opravdu bych nerad, aby se Babiš stal opět premiérem. Tento člověk, vzhledem ke své minulosti a především současnosti, do politiky, kde může ovlivňovat životy nás všech, rozhodně nepatří.

Anketa

S kým souhlasíte, s ministrem Lipavským, nebo s Andrejem Babišem?
Naprosto souhlasím s Lipavským a odsuzuji Babišovu reakci.
90,1 %
Naprosto souhlasím s Babišem a jeho reakce byla adekvátní.
7,5 %
Souhlasím s Lipavským, ale Babišova reakce mi nepřijde přes čáru.
0,4 %
Souhlasím s Babišem, ale jeho reakce mi přijde přes čáru.
0,5 %
Nesouhlasím ani s jedním.
1,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 737 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-lipavsky-babis-zacina-byt-kvuli-svym-vyrokum-bezpecnostnim-ohrozenim-ceska-247480

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-vyhosteni-rusove-opousteji-cesko-40361712

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-ma-deti-babis-si-objednal-slozku-na-lipavskeho-jenze-mail-poslal-kam-nemel-40463733

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz