Hlavní obsah
Lidé a společnost

Popelka Eva Hrušková - těžký život za normalizace, alkohol v rodině a štěstí v podobě Jana Přeučila

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomi Forik, AI pomocí PicsArt

Eva Hrušková se v televizi objevila už v 11 letech. Normalizace ale negativně ovlivnila celou rodinu, tatínek bojoval s alkoholem, poté i manžel. Nakonec však našla svého prince na bílém koni v podobě Jana Přeučila a dnes se těší ze svých vnuček.

Článek

Přestože řada lidí si pod jménem Popelka vybaví především Libušku Šafránkovou z pohádky Tři oříšky pro Popelku, ten, kdo měl příležitost zhlédnout černobílou verzi Popelky s Evou Hruškovou, na ni rozhodně nemůže zapomenout. Pohádka plná hereckých es a nevinná Popelka Hrušková měla a stále má svoje kouzlo. Pro milovníky starých filmů je tak její verze Popelky nepřekonatelná. Stejně jako v pohádce, tak ani ve skutečnosti však Eva Hrušková neměla na růžích ustláno.

Eva Hrušková a její mládí

Narodila se na jaře roku 1952 v České Skalici v severovýchodních Čechách nedaleko krásného Babiččina údolí. Její rodiče byli velmi mladí a pracovně vytížení v Hradci Králové. Tatínek pracoval jako aranžér, zatímco maminka pracovala v Československém svazu mládeže. Společně žili v aranžérně, kde nebyl prostor pro malou Evičku. Ta tak vyrůstala v České Skalici v péči své prababičky, která se o ni starala dlouhých sedm let. Tato léta považuje sama Eva za jedno z nejkrásnějších období svého života.

Když jí bylo sedm let, narodila se její sestra Jana a celá rodina se sestěhovala do Hradce Králové, aby byli pospolu. O čtyři roky později se naskytla příležitost, aby se malá Eva přihlásila do pořadu pro děti, kterým provázela Štěpánka Haničincová. Každý, kdo uměl zpívat, se mohl přihlásit do konkurzu a vítěz pak mohl zpívat v pořadu Hledáme písničky pro děti. Eva zvítězila v konkurenci více jak jednoho tisíce dalších dětí, což ji naplnilo radostí a pýchou.

V 16 letech dostala svoji životní hereckou nabídku od režisérky Vlasty Janečkové, aby zahrála Popelku ve stejnojmenném pohádkovém filmu. Eva nabídku přijala a ztvárnila tak nezapomenutelnou Popelku se svým hereckým kolegou Jiřím Štědroněm alias princem Mojmírem. Film měl premiéru v roce 1969 a Eva se stala celorepublikově známou. Bohužel, film se musel přestat po roce 1977 vysílat, neboť Jan Tříska, který pohádkou provázel, emigroval do zahraničí.

Zatímco mnozí by úspěchu využili k dalšímu rozvoji kariéry a tak nějak to všichni čekali i u Evy Hruškové, realita byla poněkud odlišná. Sama Eva Hrušková to připisuje vícero příčinám, mezi které počítá především svoji neprůbojnou povahu. Zároveň v té době přibrala kolem 10 kilo a najednou tak nebyla tím typickým prototypem štíhlé princezny. Při studiu na DAMU si také vybrala jiný obor, který ji oslovil víc než klasické herectví - loutkoherectví. Přesto se objevila ještě v několika méně známých pohádkách, v některých zpívala a hrála např. v Divadle bez opony.

Anketa

Pokud jste viděli obě verze Popelky, která se vám líbí víc?
černobílá verze s Evou Hruškovou
37,5 %
barevná verze s Libuší Šafránkovou
62,5 %
Celkem hlasovalo 24 čtenářů.

Bolestná ztráta tatínka

Následující léta nebyla úplně lehká. S nástupem normalizace přišel tatínek o post ředitele hradeckého Kulturního domu a rodina upadla v nemilost režimu, což bylo zřejmě důvodem, proč začal pít. Eva se svojí sestrou změnu u tatínka nevnímaly. Viděly, že býval veselý a bezstarostný, ale nespojily si to s tím, že by důvodem mohl být alkohol. Ani maminka nedávala zpočátku před dcerami nic najevo. Svého manžela milovala, i když jejich vztah byl temperamentní. Navenek působil stále velmi dobře, maminka Eva často poslouchala, jak fajn manžela má. A jen ona věděla, jak to je ve skutečnosti a s čím se její muž potýká. Byly doby, kdy byl v podstatě neustále pod vlivem alkoholu.

S postupem času nebylo možné tento problém před dcerami tajit, i když už u rodičů nebydlely. Eva žila v Praze a domů jezdila na návštěvy. Občas spolu o tom s maminkou mluvily, i když dcera Eva si myslí, že to nejhorší si maminka i tak nechávala jen pro sebe. Řeč přišla i na možnou léčbu, ale tatínek ji odmítal s tím, že se zná a že by stejně pak pil znovu.

Čas šel dál a alkohol si zřejmě začínal vybírat svoji daň na psychice tatínka, který začal naznačovat, že odejde za kamarádem, který už nežil. Maminka Eva se mu tyto myšlenky snažila rozmluvit a dokonce šla za lékařem, aby si tatínka vzali do léčebny. Jenže bez souhlasu to nebylo možné. Druhý den po návštěvě lékaře, když se maminka vrátila domů, našla manžela oběšeného na půdě. Alkohol tak vzal rodině to nejcennější, co měla - manžela a otce.

Nevydařená manželství a další alkoholik

Osobní život Evy také nebyl procházka růžovým sadem. S prvním manželem vydržela pouhé dva roky. Pak poznala Zdeňka Rohlíčka, který pracoval jako vrchní číšník v jednom podniku. Eva se zamilovala, přestože Zdeněk zpočátku city příliš neopětoval a především byl ženatý. Jiskra však postupem času vzplanula a Zdeněk se rozvedl, aby mohl žít s Evou. Společně měli dva syny. Alkohol však v životě Evy zasáhl podruhé. Zdeněk totiž také pil, zpočátku ne příliš, nebo alespoň to tak Evě nepřišlo. Množství se však zvyšovalo a Zdeněk přestal zvládat i svoji práci. Slova blízkých, kteří Evu varovali, že se to bude jen zhoršovat, začala docházet naplnění. Když šel jedné noci domů, pravděpodobně opilý, upadl a zlomil si nohu v krčku. Skončil v nemocnici, ale po dvou dnech se Evě ozvali z léčebny v Bohnicích, že její muž má delirium tremens. K manželovi ji lékaři pustili až po deseti dnech.

Poslední kapkou však pro Evu byl okamžik, kdy svého muže našla ležet opilého v předsíni a syny kolem něj. V tu chvíli se rozhodla, že musí jít od sebe, protože tohle není něco, čemu by děti měly být svědky. Se Zdeňkem, který z toho pochopitelně radost neměl, se tak rozvedla, ale v dobrém a umožnila mu se se syny vídat s jediným omezením - nesměl být opilý.

Potřetí se vdala za divadelního kritika Jiřího P. Kříže, s nímž má syna Pavla. Ani tento vztah však neměl být tím osudovým. Ten pověstný princ na bílém koni žil paradoxně ve stejném domě jako ona a nebyl jím nikdo jiný než šarmantní Jan Přeučil se svým podmanivým hlasem. A Eva se rozvedla potřetí, aby dala šanci poslednímu vztahu, který se ukázal být tím pravým.

Svého prince nakonec Popelka našla…

Sám Jan Přeučil měl podobný osud, neboť jeho žena Štěpánka Haničincová trpěla stejným problémem - alkoholismem, který i ji připravil o život. Vztah s Evou Hruškovou považuje také za osudový, vzájemně se naplňující a obohacující. Oba jsou spolu velmi šťastní, tvoří pár nejen v soukromí, ale i pracovní, pro děti pořádají loutková představení. Jan Přeučil vychází se syny Evy dobře a společně se radují z vnuček.

Popelka tak i ve skutečném životě nakonec našla štěstí a svého prince.

Foto: Chmee2 – Vlastní dílo, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15473767

Eva Hrušková

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

13. komnata Evy Hruškové (dostupné z: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1186000189-13-komnata/208562210800022/)

https://www.csfd.cz/tvurce/33377-eva-hruskova/biografie/

https://www.dotyk.cz/magazin/film-popelka-eva-hruskova-20201114.html

https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/773397/televizni-popelka-eva-hruskova-manzelka-jana-preucila-alkohol-prokleti-me-rodiny.html

https://www.idnes.cz/onadnes/vztahy/eva-hruskova.A120615_152753_spolecnost_job

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz