Hlavní obsah
Rodina a děti

Pořídili jsme si dítě kvůli rodičovskému příspěvku. Chci těch 50 tisíc navíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: bristekjegor, www.freepik.com

Rodičovský příspěvek je určen rodičům dětí do čtyř let. Od roku 2024 stoupla jeho výše o 50 tisíc. Řada rodičů dětí narozených před půlnocí to bere jako křivdu a bouří se.

Článek

Nový rok 2024 přinesl kromě jiného i novinku ve výši rodičovského příspěvku. Ještě v roce 2023 náleželo za nejmladší dítě v rodině 300 tisíc korun, přičemž si rodič mohl zvolit, v jaké výši a po jakou dobu chce tento příspěvek pobírat. Parametry si mohl i měnit v průběhu času. Limitován byl pouze maximální délkou do čtyř let věku.

Od roku 2024 může rodič čerpat 350 000 Kč, tedy o celých 50 000 více. Limitován je maximální délkou do tří let věku dítěte. Zvýšení příspěvku reaguje na rostoucí náklady a má pomoci rodičům pokrýt potřeby spojené s výchovou malého dítěte.

Řada rodičů se bouří, že zvýšení rodičovského příspěvku se nevztahuje i na děti narozené před rokem 2024, samozřejmě splňujících maximální věkový limit. Známý je případ pana Staňka, advokáta a rodiče, který tento fakt považuje za diskriminaci na základě věku a jako takový je podle něj nepřípustný. Svoji nespokojenost vyjádřil žalobou k Ústavnímu soudu.

Změna výše rodičovského příspěvku není ničím novým, došlo k ní i dříve a tehdejší politici taktéž řešili, jakým způsobem změnu zavést. Nastavit jasný termín je pouze jednou z mnoha možností. Možná ne příliš šťastnou, na druhou stranu ji ale nepovažuji ani za diskriminační.

Když budu zvažovat, zda chci založit rodinu a vychovat dítě, budou myšlenky o finančním zázemí a možnostech zcela jistě na prvních místech, protože všechno něco stojí. Pokud budu zadlužený a budu mít hluboko do kapsy, se založením rodiny počkám, aby dítě nestrádalo hned po narození, ale přišlo do připraveného zázemí. Budu nepochybně rád za možnost čerpat rodičovský příspěvek, protože mi to pomůže s nezbytnými náklady. Ale budu jej brát jako bonus, který mi ulehčí práci, respektive pošetří peněženku, nikoliv jako něco, na čem bude záviset, zda budu finančně schopný se o dítě postarat.

Rodičovský příspěvek nevzniká z ničeho, peníze nepadají z nebes. Stát na něj bere od nás všech. Tak jako na ostatní výdaje. A je jen správné, že přemýšlí i nad tím, aby to bylo udržitelné. Teď pominu fakt, že v mnoha ohledech stát rozhazuje a chová se všelijak, jen ne zodpovědně. Ale když už tak učiní, tak je to dobře. Jinak by to bylo stejné, jako kdyby zloděj hájil svoji krádež tím, že jiní přeci taky kradou. Budeme bezmyšlenkovitě rozhazovat, protože jiní také rozhazují.

Navýšit příspěvek všem rodičům, kteří jej nyní pobírají, by možná bylo příjemné, ale pro státní kasu by to bylo více než citelné. Navíc když si rodiče pořizovali děťátko, nemohli počítat s tím, že někdy v budoucnu dojde ke zvýšení. Museli počítat s 300 tisíci a s tím by se měli spokojit. A přát novým rodičům, že ti už dostanou zase o něco víc.

Souhlasím s tím, že rodiny s malými dětmi by stát měl dostatečně podporovat. Ale současně se mi nelíbí hamižnost některých lidí, kteří by chtěli od státu brát, co to jde, místo aby se postarali především sami. Je rozdíl 50 tisíc opravdu důvod, proč zahlcovat Ústavní soud? Pořizovali si snad děťátko jen kvůli příspěvku? A pokud bez těch 50 tisíc nebudou schopni dítě zajistit, co budou dělat, až povyroste a nabalí se další náklady?

Co si o tom myslíte? Měl stát nastavit jinou typ hranice než přelom roku? Měli by mít na zvýšený rodičovský příspěvek nárok i ti, kteří už jej pobírají podle předchozích pravidel? Napište do diskuse.

Anketa

Souhlasíte se zvýšením rodičovského příspěvku?
Ano a nějaký limit se nastavit musel.
31,4 %
Ano, ale nastavil bych jiný limit.
3,3 %
Ano, ale zvýšil bych jej všem, kteří jej v současnosti pobírají včetně těch, kteří jej pobírali už před rokem 2024.
52,7 %
Ne, zvyšovat se neměl.
12,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 687 čtenářů.

Článek byl napsán na základě vlastního názoru a informací z následujících zdrojů:

https://www.uradprace.cz/-/rodicovsky-prispevek-zmeny-od-1-1-2024

https://www.mpsv.cz/rodicovsky-prispevek1

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-nepripustna-diskriminace-rodice-si-kvuli-nizsimu-rodicaku-stezuji-u-soudu-245592

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-rozdil-sekundy-a-padesati-tisic-nadzvedl-rodice-40432078

https://eurozpravy.cz/domaci/boj-o-vyssi-rodicovsky-prispevek-lednovym-navysenim-se-bude-zabyvat-ustavni-soud.q4pnxb2r

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz