Hlavní obsah
Názory a úvahy

Povinné kastrace transsexuálů - zamrzli jsme ve středověku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomi Forik, pomocí AI PicsArt

Mezi politiky a širokou veřejností opět rezonuje téma povinné kastrace transgender osob. Jsme jednou z posledních evropských zemí, která na nucené sterilizaci trvá. Je to dobře, nebo jsme zamrzli ve středověku?

Článek

O transgender lidech už bylo napsáno mnoho a povědomí široké veřejnosti o této problematice v poslední době výrazně stouplo. I tak se najdou stále lidé, kteří příliš netuší, oč se jedná.

Transgender člověk je člověk, který se cítí být opačným pohlavím, než mu bylo biologicky dáno. Transmuž je tedy muž, který se narodil v ženském těle a transžena je žena, která se narodila v těle mužském.

Dnešní medicína umožňuje těmto lidem léčbu, která jim pomůže s přeměnou jejich fyzického těla, aby více odpovídalo pohlaví, kterým se daný jedinec cítí být. K dosažení této léčby je potřeba podstoupit řadu vyšetření a ke konečné chirurgické operaci se přistupuje až po určité době, kdy člověk užívá hormonální léky. Operace sestává z několika kroků a ne každý transgender člověk je chce absolvovat všechny. Někdo o operativní změnu ani nestojí. Důvody jsou různé. Finanční, sociální, časové, vnitřní přesvědčení… O co však tito lidé stojí vždy, to je touha, aby byli přijímáni takoví, jací se cítí být. A k tomu je někdy potřeba i správné písmenko v občance, jméno, potřebný tvar rodného čísla… Tomu se říká úřední změna.

Úředníka zajímá jediné - nechal/a jste se vykastrovat?

Je vcelku jedno, co člověk všechno podstoupil, nebo nepodstoupil. Pokud chce být i úředně uznán za toho, kým se cítí být, musí splnit jednu podmínku - nechat se vykastrovat. Pro ty, kteří s touto podmínkou souhlasí, protože si myslí, že když chce někdo změnit pohlaví, tak jedině se vším všudy, dodávám upřesnění - kastrace není to samé co změna pohlavních orgánů. Transžena může mít i nadále penis, transmuž přijde o vaječníky… vše ostatní může zůstat. I když vlivem hormonální léčby dochází i ke změnám u těchto orgánů, ale ne tolik výrazným, jako když si je nechá člověk chirurgicky pozměnit. Samotná kastrace tak nemá vliv na vzhled daného člověka. Pouze mu znemožní reprodukční funkci.

Je etické, aby stát nutil člověka vzdát se základní tělesné funkce - možnosti se rozmnožovat?

Můžeme se podívat do zemí, kde se sterilizace pro úřední změnu nevyžaduje. Nedošlo k žádnému významnému nárůstu problémů společenského nebo právního charakteru. Případné problémy, které se mohou týkat třeba rodičovství, je možné legislativně ošetřit. Proč tedy vyžadovat něco, co nemá žádný důležitý význam?

Někdo může namítnout, že pokud se žena cítí být mužem, pak chce jistě kompletní změnu, k čemuž patří i kastrace, stejně tak v opačném případě. Jenže tak jednoduché to není. Pro drtivou většinu transgender osob je základní potřebou přijetí společností - aby je společnost brala tak, jak se oni cítí. K tomu by nebyla potřeba žádná operace. Pro značnou část transgender osob, ale ne nutně pro všechny, je důležité i vypadat co nejvíce tak, jak se cítí být - tam už je předpoklad potřeby hormonální léčby, ale ještě ne nutně chirurgické operace. A pro větší část transgender osob je důležité podstoupit i operace, protože jejich tělesná dysforie (distres ohledně vzhledu vlastního těla a pohlavních orgánů) je tak silná, že je stresuje vše, čím disponují a přitom to souvisí s opačným pohlavím - pro transženu je tedy nepřijatelný penis a varlata, zatímco pro transmuže je nepřijatelný zejména žensky vypadající hrudník, ale i pohlavní orgány.

Každý pociťuje míru diskomfortu jinak a každý má také jiné možnosti. Proto je každý jedinec ochotný podstoupit proměnu - tranzici do jiné míry. Stupeň změny, do které je člověk ochotný „jít“ však nijak neurčuje, jak moc se cítí být „opačným pohlavím“. Tedy i když nechce absolvovat operaci, stále je transmuž stejným mužem jako ten, který do operace jde.

Jak by vůbec mohlo být v pořádku, že jako společnost tyto lidi nutíme k tomu, aby podstoupili něco, co v řadě případů nechtějí?

Trend opačného pohlaví

Řada lidí argumentuje, že kastrace jsou důležité pro změnu pohlaví, aby si každý dopředu rozmyslel, jestli to opravdu chce podstoupit a změnit pohlaví. Zároveň ale druhým dechem dodávají, že jsou tito lidé pomatení a změna by jim vůbec neměla být umožněna a že řada z nich si to po čase rozmyslí nebo toho lituje.

Za prvé, nerozmyslí. Rozmyslí nebo litují toho jen výjimečné případy, a to často kvůli tomu, že je z důvodu tranzice zavrhne rodina a okolí.

Za druhé, lidé, kteří si to rozmyslí nebo toho litují, byli obvykle chybně diagnostikováni a transsexualitou ve skutečnosti netrpěli. Je řada poruch nebo nemocí, které se mohou částečně projevovat podobně jako porucha pohlavní identity a být s ní zaměněny. Je pak logické, že proces tranzice nevyřeší problém a člověk je stále nešťastný, nespokojený.

V poslední době se navíc rozvíjí, zejména u mladých dívek, trend, kdy přicházejí k lékaři a tvrdí, že se cítí být opačným pohlavím. Podobně jako se kdysi rozmohla mezi mladými dívkami anorexie, rozmáhá se mezi nimi i pocit příslušnosti k opačnému pohlaví, popř. se cítí být někde mezi a označují se jako nebinární. V řadě případů ale touto poruchou netrpí.

Právě proto, že poruchu pohlavní identity není možné potvrdit nějakým testem, neměla by být vyžadována kastrace jako nevratný zákrok, po kterém není v tomhle směru cesty zpět.

S ukončením požadavku na povinnou sterilizaci souhlasí i odborní lékaři.

Pořád není politická shoda

Ministerstvo spravedlnosti již má potřebnou novelizaci zákona připravenou. Ta tam však leží bez povšimnutí. Některé politické strany se kloní k ukončení tohoto zákonného požadavku, jiné jsou v tomto směru roztříštěné a v rámci strany nejsou schopné nalézt shodu.

Pro ukončení jsou z vládních stran zejména Piráti, ale i TOP 09 STAN. ODS a lidovci jako zastánci konzervatismu, jsou vůči této změně zdrženliví, i když i mezi nimi se najdou lidé, kteří souhlasí s ukončením.

Dočkají se transgender lidé ukončení tohoto ne/zákonného a neetického požadavku?

Anketa

Souhlasíte s povinností sterilizace jako podmínky pro změnu pohlaví?
Ano, jednoznačně.
59,3 %
Ne, měla by být dobrovolná.
37 %
Nevím, nemám v tom jasno.
3,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 108 čtenářů.

Článek byl sepsán dle vlastního názoru a informací z následujících zdrojů:

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-pravidla-pro-uredni-zmenu-pohlavi-tristi-koalici-40459216

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-zmena-pohlavi-bez-kastrace-i-kvuli-mladistvym-40447710

https://jsmetransparent.cz/proc-chceme-zrusit-povinne-katrace/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz