Hlavní obsah
Názory a úvahy

Volební zoufalství. Biden je špatná volba. Trump je ale ještě tragičtější

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomi Forik, AI pomocí PicsArt

Američané budou brzy volit nového prezidenta. Bohužel, jak to tak bývá, výběr je dost mizerný a ani jedna volba se nedá považovat za kvalitní a perspektivní.

Článek

Na podzim letošního roku, konkrétně 5. listopadu 2024, se budou v Americe konat volby prezidenta USA. Velká událost, která plným právem přitahuje pozornost celého světa, protože ne nadarmo se říká, že prezident USA je jedním z nejmocnějších mužů světa. Alespoň oficiálně, neoficiálně můžeme dát prostor různým konspiračním i nekonspiračním teoriím, kdo všechno může a opravdu tahá za nitky ve vysoké politice.

Přestože se však jedná o tak významnou pozici s možným celosvětovým dopadem, hlavní kandidáti jsou, alespoň podle mého názoru, velmi smutnou ukázkou toho, že ani Spojené státy nemají zřejmě co nabídnout, pokud usuzuji z kvality kandidátů.

Nabídka je velmi omezená, což je ale možná i dobře, protože se hlasy netříští pro příliš mnoho zájemců. Jako obvykle jsou dvě možnosti, jeden kandidát je podporovaný republikánskou stranou, druhý kandidát je podporovaný demokratickou stranou. Osobně se mi líbí tento duální systém nejsilnějších stran. Politických stran je samozřejmě i v USA mnohem víc, ale celostátně mají největší význam tyto dvě. Jestli v budoucnu dojde k nějaké změně, těžko říct, jejich podpora a význam jsou ale zatím stabilní. Podobně je tomu i u prezidentských kandidátů, kterých je také více, ale většina z nich si obvykle ani „neškrtne“.

Volby probíhají v USA jinak než u nás. Zatímco v ČR máme nyní přímou prezidentskou volbu, kdy prezident vzejde z hlasování občanů, ve Spojených státech sice lidé také volí prezidenta, ale následně štafetu přeberou tzv. volitelé. Každý stát má podle lidnatosti určený počet volitelů. Když lidé odhlasují a jejich hlasy se sečtou, vítěz hlasování získává na svoji stranu všechny volitele toho daného státu. A volitelé pak volí prezidenta. Může se tedy stát, že kandidát získá třeba o několik málo procent méně hlasů od občanů, ale díky tomu, že uspěl ve „správných státech“, získá více hlasů od volitelů a tím může porazit kandidáta, který získal občanských hlasů o něco více. Aby to ale nebylo tak jednoduché, volitelé nejsou ve skutečnosti nijak vázáni k tomu, aby opravdu zvolili toho kandidáta, který v jejich státě získal nejvíce hlasů. Jen velmi vzácně však tento zaběhnutý zvyk poruší a zvolí jinak.

Podle předpokladů můžeme tedy očekávat stejný souboj jako při minulých volbách, kdy se utkal Joe Biden s Donaldem Trumpem. Donald Trump vstupoval do voleb jako stávající prezident. Nyní se situace obrátila a jako stávající prezident vstupuje do voleb Joe Biden. Jejich preference jsou podle výzkumů hodně vyrovnané, pravděpodobně však s mírným náskokem Donalda Trumpa.

Proč (ne)volit Joe Bidena?

Osobně si myslím, že Joe Biden byl dobrej chlap, schopnej politik a řada jeho názorů mi je celkem blízká. Vystudoval právničinu, ale jako student byl celkově spíš podprůměrný. Jeho studium mu zkazilo první prezidentskou kandidaturu v roce 1988, protože se vydával za studijně úspěšnějšího, než ve skutečnosti byl a přišlo se na to. Kromě této nepříjemnosti byl ale v politice poměrně úspěšný, po dlouhou řadu let byl senátorem a když v prezidentských volbách zvítězil v roce 2008 Barack Obama, stal se Biden v lednu 2009 jeho viceprezidentem.

Mezi hlavní důvody, proč bych Joe Bidena volil, patří:

  • Podpora dostupnosti zdravotního pojištění pro chudé (tzv. Obamacare zákon). Zdravotnictví není v USA nic levného a ne každý si může dovolit drahé pojištění. Obama se zasadil o to, aby i chudší lidé měli k pojištění lepší přístup. Systém funguje tak, že podle příjmů mají lidé tzv. daňové kredity - dotace, určené právě na zdravotní pojištění. Čím nižší příjmy, tím vyšší dotace. Zdravotní péče se tak stala dostupnou i pro chudší vrstvy. Biden tento zákon podporuje.
  • Podpora homosexuální menšiny. Joe Biden je v tomto směru otevřený, podporuje větší svobodu a stejné možnosti homosexuálů jako mají heterosexuálové.
  • Nepodporuje myšlenku „pro prachy cokoliv“ a záleží mu i na životním prostředí. Tak jako mnoho dalších zemí by se věnoval snižování emisí oxidu uhličitého. Pokud by se nejednalo o opačný extremismus, pak je mi tento názor blízký, protože bychom se o své životní prostředí měli starat. Nemám však na mysli zelený fanatismus, který razí někteří politici z Evropské unie.

Celkově ho považuji za člověka, který je poměrně liberální, svobodomyslný a podporuje rovnoprávnost.

Proč mi však i přesto nepřijde jako dobrá volba?

  • Věk a zdravotní potíže. S věkem přichází nadhled a zkušenosti, ale čeho je moc, toho je příliš. Biden už je hodně starý, což se projevuje na jeho kognitivních schopnostech, na vyjadřování, na paměti apod. Pro něco může mít člověk pochopení, ale na pozici jednoho z nejmocnějších mužů světa očekáváte někoho, kdo je prostě fit. Když ne fyzicky, tak zcela určitě mentálně. Biden je na tuto pozici prostě už příliš starý.
  • I když to nebude nejspíš špatný člověk, čistý jako lilie také není a sám si prošel několika aférami. Když odhlédneme od afér jeho synů, on sám čelil například stejné aféře jako Trump - doma měl hromady spisů tajných informací.
  • Přežblepty a špatná paměť mohou někdy působit úsměvně, někdy však trapně a někdy to může některé zúčastněné i urazit. Zahraniční politika se tak může ocitnout v nezáviděníhodné situaci, nepřátelské státy budou „cítit krev“, přátelské státy budou na rozpacích. To Spojené státy prostě nepotřebují.

Proč (ne)volit Donalda Trumpa?

Donald Trump už byl jednou prezidentem Spojených států, takže nějakou představu o jeho vedení už máme. Jako jeden z mála neobhájil druhé volební období a skončil po prvním. Považuji ho za člověka, pro kterého je „byznys“ nade vše a klidně by šel i přes mrtvoly, i když to je jen velmi subjektivní názor, jak na mě působí. Jeho názory a činy však považuji za extrémní až nepřijatelné, rozdmýchávající především negativní vlastnosti a chování lidí.

Proč bych ho volil?

  • Jediný důvod, proč bych ho byl schopen upřednostnit před Bidenem je asi ten, že je nepatrně mladší a mentálně snad trochu víc fit. Nicméně tento důvod rozhodně není dostatečný, aby převážil důvody, proč bych ho nevolil. Částečně bych mohl zmínit i jeho opatrnost vůči Číně, která je určitě na místě a prosazování politiky, kdy by se Amerika tolik „necpala“ do záležitostí jiných států. Vše by ale mělo být s mírou, nicméně Trump to obvykle žene až do extrému.

Proč bych ho nevolil?

  • Xenofob a populista. Hraje na nízké pudy a frustraci lidí a využívá toho ke svému prospěchu, na úkor řady jiných lidí, obvykle z menšin, cizinců atd.
  • Zemi by obestavěl zdí, jen aby se do ní nedostali cizinci, které neváhá obviňovat z kdečeho. Hraje na notu rádoby vlastenectví, fanatizuje davy.
  • Neštítí se překrucovat fakta, vytvářet konspirace, a to vše pro zlepšení vlastní pozice a popularity.
  • Když prohrál prezidentské volby s Joe Bidenem, vyzýval k nepokojům, obviňoval všechny z volebních podvodů a stál tak do velké míry za násilným proniknutím davu lidí do Kapitolu.
  • Potýká se s řadou afér, od nevhodného chování sexuálního charakteru, přes daňové úniky až po tajné spisy uschované doma (podobně jako Biden).
  • V neposlední řadě odmítá, odstupuje či nesouhlasí s řadou kroků, které by mohly zlepšit situaci - Obamacare, snižování emisí atd.

Trump jako prezident spíše rozděluje společnost, a to je špatně. Sice se nedá říct, že by všechna jeho rozhodnutí byla špatná, ale jeho celkové chování, přístup, názory a přesvědčení nepatří do vedení země, která má takový vliv na světové dění. Navíc země, jejíž obyvatelé jsou z velké části potomci přistěhovalců ze všech koutů světa a která by měla mít pochopení pro odlišnosti. Samolibý člověk, který v sobě nemá ani špetku pokory a sleduje především vlastní zájmy.

A co vy, koho byste volili, kdybyste mohli?

Anketa

Koho byste volili, pokud by bylo na výběr z těchto dvou?
Joe Bidena.
71,4 %
Donalda Trumpa.
28,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě vlastního názoru a informací z následujících zdrojů:

https://archiv.hn.cz/c1-67292930-proc-zase-kandiduji-ti-dva-starici-biden-versus-trump-kdo-v-usa-vyhraje-volby

https://cz.usembassy.gov/cs/our-relationship-cs/politika-historie/jak-probiha-volba-prezidenta-usa/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Obamacare

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-dalsi-tajna-akta-biden-se-ponoril-do-afery-az-po-krk-40420135

https://cs.wikipedia.org/wiki/Donald_Trump

https://cs.wikipedia.org/wiki/Joe_Biden

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz