Hlavní obsah
Aktuální dění

Vzestup a pád Dominika Feriho. Rozsudek adekvátní, sebereflexe bohužel nulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Show Jana Krause, FTV Prima – Enhanced screenshot (time 10:11), 10. 5. 2017 CC BY 3.0

Dříve jeden z nejoblíbenějších politiků, dnes odsouzený sexuální predátor. Rozsudek, který patří mezi ty povedenější, však nemusí mít potřebný efekt. Dominik Feri si je totiž naprosto jistý svojí nevinou.

Článek

Dominik Feri, mladý právník, politik, influencer a nově také sexuální násilník. Měl před sebou zářnou kariéru, mnoho (nejen) mladých lidí ho obdivovalo a o případné partnerky by určitě neměl nouzi. Přesto zahodil všechno, protože byl přesvědčen, že si může vzít cokoliv bude chtít, i přes nesouhlas druhých. Rozhodnutí, které se ukázalo jako fatální…

Úspěšný student a politik

Dominik Feri se narodil v severních Čechách v roce 1996. Maminka je rodilá Češka, ale z otcovy strany má předky v Etiopii. Vystudoval gymnázium a následně Právnickou fakultu Univerzity Karlovy.

Už jako mladý člověk a student byl občansky aktivní a zajímal se o dění kolem sebe a ve svém městě, kde žil. Postupem času rozšiřoval své aktivity a podařilo se mu stát se teplickým zastupitelem poté, co lídr kandidátky odstoupil. Dva roky poté kandidoval do Zastupitelstva Ústeckého kraje za TOP 09, ale zvolen nebyl. Když mu po dalších dvou letech vypršel mandát teplického zastupitele, rozhodl se znovu nekandidovat, protože tou dobou byl již rok poslancem.

V roce 2017 totiž kandidoval do Poslanecké sněmovny za TOP 09 v Praze a přestože zaujímal na první pohled beznadějnou poslední pozici kandidátky, díky preferenčním hlasům se dokázal dostat až na 2. místo s více jak 15 tisíci hlasy. V jeho bezkonkurenčním výsledku mu do značné míry pomohla jeho aktivita na sociálních sítích, zejména na Instagramu, kde měl více jak milion sledujících.

I v Poslanecké sněmovně byl velmi aktivní, účastnil se různých rozprav, interpelací, byl členem výborů i podvýborů, nechyběl na hlasováních. Stručně řečeno - tak nějak by si člověk představoval politika, který se opravdu věnuje své práci a i když s ním člověk nemusí názorově souhlasit, svoji práci dělá dobře. Tato aktivita a minimální absence Dominiku přidávala další body, základna jeho přívrženců utěšeně rostla, a Dominik Feri se tak mohl směle označit nejen za nejmladšího poslance v historii, ale také za velmi úspěšného a oblíbeného politika, což může říct jen málokdo.

Dalšího nárůstu popularity, a nutno říct, že zaslouženě, dosáhl v období koronavirové pandemie. Zatímco vláda chaoticky řešila kritickou situaci a pravidla se kolikrát měnila ze dne na den, Dominik využil svých schopností a množství sledujících na Instagramu a pomáhal komunikovat všechny změny a nová nařízení skrze svůj účet, kde potřebné informace podával jednoduchou, ale jasnou formou. Pomáhal též s tvorbou webu, kde se zveřejňovaly důležité informace týkající se covidu, byl jedním z tvůrců pandemického zákona, a celkově se aktivně angažoval v této problematice.

Skvěle rozjetá kariéra slibného politika, který mohl zažehnout zájem o politiku v mnoha mladých lidech. Politik, který měl potenciál ukázat, že politika se dá dělat i jinak, než jsme znali od jiných, aférami zatížených politiků. To vše skončilo náhle a nečekaně. Na konci května 2021 oznámil rezignaci v reakci na řadu obvinění ze sexuálního násilí.

Feri jako sexuální predátor

Přestože to pro mnoho lidí bylo velkým a nepříjemným překvapením a mnozí si odmítali připustit, že by to mohla být pravda, popř. celou situaci zlehčovali, svědectví o jeho nepřijatelném chování přibývalo.

Ozvalo se několik žen, které prohlásily, že je donutil v předcházejících letech k sexu, o který nestály. Vše se mělo odehrávat často v opilosti a možná dokonce i s použitím léků, které měly utlumit jejich reakce. Postupně se ozývaly i další dívky a ženy, které svědčily o jeho nepřístojném chování a sexuálním obtěžování.

Sám Feri pod nátlakem svědectví připustil, že se možná někdy choval nevhodně a negetlemansky, ale rozhodně odmítl jakýkoliv nepřijatelný nátlak či násilí. Natož znásilnění.

Řada jeho příznivců a spolupracovníků vznesená obvinění bagatelizovala. Pro některé z nich to bylo natolik nepředstavitelné, že nebyli schopni ani připustit, že by něco z uvedeného mohl být pravda. O to horší byla situace žen, které svědčily nebo které se k tomu chystaly, neboť oblíbenost Dominika Feriho a celkově vlažný přístup velké části společnosti k oznámením o sexuálním násilí byly velkou překážkou, která by odradila mnoho z nás.

Dominik Feri k soudním stáním a k obviněním přistupoval zpočátku velmi uvolněně, přesvědčený o tom, že všechna obvinění budou smetena ze stolu jako nepodložená. Faktem je, že některá obvinění byla odložená a Feri věřil, že tomu tak bude i se zbývajícími. Jeho jistota však vzala za své, když byl obžalován ze dvou případů znásilnění a jednoho pokusu.

Při jedné komunikaci s novináři prozradil jméno i povolání jedné z údajných obětí, což mu vyneslo velkou kritiku. O den později to obhajoval tlakem, pod kterým se cítil být, ale prozrazené oběti nevěnoval ani jediné slovo omluvy.

K dalšímu velkému přešlapu nedošlo jeho vinou. Soudní stání, které mělo být zčásti neveřejné kvůli citlivým informacím, bylo zároveň nahrávané. Některé informace by pak měly být vystřiženy, nicméně na veřejnost se dostal živý záznam všeho, co se v soudní síni odehrávalo, a tak došlo i ke zveřejnění jmen tří obětí.

Ženy, které Feriho obvinily, tak musely čelit značnému stresu, tlaku, pocitu odhalení a také nevybíravým reakcím části veřejnosti, která fandila Ferimu a poškozené považovala za prospěchářky, které se snaží přiživit na populárním člověku.

Jak celá aféra dopadne, to si nikdo netroufal odhadovat.

Konečně rozumný rozsudek

Dnes už máme jasno. Dominik Feri byl odsouzen ke třem letům vězení za dvě znásilnění a jeden pokus.

Rozsudek osobně považuji za průlomový. Znásilnění je u nás sice trestné, ale mnoha násilníkům jejich chování projde nebo je trest až směšně nízký. Někdy je to kvůli příliš pozdnímu nahlášení a celý skutek je už promlčen, někdy není dostatek důkazů o tom, že se jednalo o znásilnění apod. Prokázat něco takového je velmi těžké a ženy často čelí nedůvěře nejen ze strany veřejnosti, ale třeba i samotných policistů, kterým skutek nahlašují. Řada žen tak nic nenahlásí, protože si myslí, že by jim nikdo nevěřil. Také si myslí, že i kdyby jim soud dal za pravdu, pachatel by vyváznul maximálně s podmínkou. Pro některé je to nedostatečný trest, kvůli kterému jim nestojí za to procházet celou tou stresovou situací znovu a raději mlčí.

Stejně tak i veřejnost mnohdy neposkytuje těmto ženám potřebnou podporu. Činy násilníků jsou často bagatelizovány, ženy údajně lžou nebo si to přikrášlují, snaží se zviditelnit apod. Jen málokdo je schopný si uvědomit, jak neskutečně těžké musí být něco takového přiznat, znovu se k tomu vracet a celé to prožívat.

Na druhou stranu, bohužel jsou i ženy, které těmto obětem prokazují doslova medvědí službu, protože akt znásilnění skutečně zneužívají ve svůj prospěch, falešným obviněním dokážou muži doslova zničit osobní i profesní život. Jejich případy pak snižují důvěryhodnost všech skutečných obětí.

Dominik Feri byl odsouzen k vězení, což je adekvátní trest k tomu, za co byl souzen. Pro oběti to může být zadostiučinění, pro Feriho by to měl být zdvižený varovný prst a možnost se napravit. Bohužel, Feri i dnes zcela odmítá jakoukoliv vinu, vůči obětem vystupuje povýšeně a z mého pohledu si trest prostě odpyká, ale výchovný efekt bude asi jen minimální.

Je však dobře, že soud dal jasně najevo, že znásilnění nemusí být jen fyzicky násilný akt, ale že oběť se nemusí nutně bránit a přesto se jedná o znásilnění, protože dala předem najevo, že o styk nestojí. Častou reakcí mnoha obětí je tzv. zamrznutí, kdy nejsou schopny žádného odporu. Ale nečinnost neznamená souhlas.

Sympatická je i argumentace soudce i státního zástupce, kteří si byli vědomi toho, že Feri zneužil svého dominantního postavení a nezkušenosti mladých dívek, z nichž jedné ještě ani nebylo 18 let. Byli schopni posoudit veškeré okolnosti, které se mohou zdát nepříliš důležité a jen dokreslující, ale ve skutečnosti měly na dívky velký vliv. Nezlehčovali výpovědi dívek, ale zato si všímali i povýšených reakcí Feriho, jeho smíchu při výpovědi jedné z dívek, nulové sebereflexe či nějaké lítosti.

Kromě trestu žaláře musí Feri těmto třem dívkám vyplatit i odškodnění.

Začneme jako společnost přistupovat ke znásilnění s větším respektem, citlivostí a zároveň nekompromisně vůči pachatelům sexuálního násilí? Nebo se jedná o výjimečný případ a oběti to budou mít těžké tak jako doposud? Doufejme, že boj těchto žen nebyl marný a kromě alespoň jakési satisfakce vybojovaly i snazší cestu pro případné další oběti sexuálního násilí. Ruku v ruce s tím však musí jít i stejně tvrdé tresty pro ty, kteří (nebo které) si znásilnění falešně vymyslí, například za účelem pomsty.

Anketa

Souhlasíte s trestem, který dostal Feri?
Ano, přijde mi adekvátní.
17 %
Ne, měl být vyšší.
75,6 %
Ne, měl být nižší.
2,3 %
Ne, nevěřím, že je vinen.
5,1 %
Celkem hlasovalo 176 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dominik_Feri

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-pysny-pachatel-verohodne-obeti-proc-jde-feri-na-tri-roky-do-vezeni-250392

https://echo24.cz/a/HkRfB/zpravy-domov-top-09-nema-silu-se-omluvit-musime-prijmat-i-nespravedlive-rozsudky-tvrdi-feri

https://www.reflex.cz/clanek/komentare/124341/michaela-studena-dominik-feri-byl-odsouzen-podekujme-hrdinkam-a-doufejme-ze-se-system-pouci.html

https://www.kafe.cz/celebrity/dominik-feri-obeti.html

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/soud-dominik-feri-zverejneni-identit.A231102_102948_domaci_prch

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-proc-zverejnil-jmeno-zeny-ktera-proti-nemu-svedcila-neni-obet-rekl-feri-225826

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz