Hlavní obsah
Cestování

Zlatý podzim v jihotyrolském Klausenu aneb Gurmánská turistika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: IDM

V teplém babím létě se na postupující čas nechce ani pomyslet. Ale věřte nebo ne, přijde. Naštěstí i zlatý podzim v Klausenu a okolí poblíž hlavního jihotyrolského údolí Eisacktal/Valle Isarco se může stát působivým a nezapomenutelným časem. Proč?

Článek

Stále přetrvává nádherné počasí na pěší túry, hiky, možná dokonce přicházejí ideální podmínky. Příjemné teplo, stabilní počasí, obvykle nejméně do poloviny října. Příroda se začíná každým dnem vybarvovat do jiných odstínů, malíř podzim vládne vskutku pestrou paletou. Ať už dole v údolí, nebo na sluneční terase s vrcholky hor na dosah.

Dozrává víno, jablka, švestky, farmáři se rádi pochlubí originálními chutěmi své produkce. A pokud chcete spojit „all-in-one“, vše v jednom, turistiku pro gurmány, vyrazte na tradiční Kaštanovou stezku (Keschtnweg) v období svátku Törggelen, který má svůj původ právě zde. Cílem procházek jsou ochutnávky čerstvých dobrot. A protáhnout aspoň trochu tělo při tom zůstává motivační podmínkou.

Klausen/Chiusa (ještě i ladínsky Tlüses) je městská komunita, jež leží okolo dvaceti kilometrů severně nad Bolzanem. Kromě „hlavního uměleckého městečka“ s křivolakými uličkami zahrnuje taktéž obce Feldthurns, Barbian (se šikmou věží a vodopády), a Villanders (už výše na alpských pastvinách). Žije zde asi pět tisíc obyvatel. Sezona tady nikdy nekončí a sílu turistického magnetu podporuje fakt, že patří do asociace I Borghi piú belli d´Italia – nejkrásnějších vsí Itálie.

Inspirujte se tedy a vydejte na smyslné výpravy za pohledy, vůněmi i chutěmi zlatého podzimu. Kam třeba? Už 2. září vypuknou dva Švestkové týdny v Barbianu, zasvěcené specialitám z modrého ovoce. Dokonce zde mají vytyčený i pěší okruh – Švestkový trail.

Gassltörggelen zahajuje už popáté sezonu 15.–17. září, kdy se ulice Klausenu promění v „outdoorovou tavernu“. Ochutnat můžete knedlíky, schlutzkrapfen, kaiserschmarn, párečky, kvašené zelí nebo pečené kaštany i místní vína, proslulá jsou zejména bílá s výraznějšími ovocnými ozvěnami. A volit se bude královna Törggelenu, nezapomeňte.

Později, 18.–24. září, věnují dvě malé vesničky Verdings a Pradell kulinářský týden hruškové mouce. Birmehl je starobylá selská potravina, která nahrazovala drahý cukr. Vznikla sušením a posléze rozemletím hrušek. Dokonce se zdejším vsím říkalo Birmehldorf. Naopak dnes už se s touto surovinou setkáte jen těžko, její výroba je velmi zdlouhavá… Tak se vydejte aspoň na poučnou stezku Birmehlweg.

Kaštanové týdny pak vypuknou v celém údolí Eisacktal od 13. října a potrvají až do 5. listopadu. Ve Feldthurnsu roste až 3300 kaštanových stromů a od roku 1997 zde probíhá festival zasvěcený kaštanům s průvodcovanými vycházkami, ochutnávkami, výstavami, koncerty i speciálním trhem Nigl.

Bez ohledu na termín můžete kdykoliv vykročit na barbianský Švestkový trail. Také na sedmikilometrový Latschenkiefer trail na Villanderské pastvině, kde se dostanete až do výšky 1966 metrů a užijete si vyhlídky na Dolomity. Vinná stezka Laitach vás provede čtyři kilometry podél vinic až k farmě Heinghof a zpět do Klausenu.

Asi nejvyhlášenější a rozhodně nejdelší je Kaštanová stezka od kláštera Neustift přes Feldthurns až do Terlanu/Vilpianu. Celá měří 90 kilometrů, dá se rozdělit na několik denních etap a mnoho farem na ní se otvírá návštěvníkům právě a jen teď. Užijete nejen výhledy do bukolické krajiny, ochutnáte regionální produkty, ale taky poznáte legendární místa, kde se odehrávají staré pověsti o vílách, duších a čarodějnicích.

I podzim umí být krásný! V Klausenu a okolí…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Jižní Tyrolsko

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz