Hlavní obsah
Cestování

Prodloužený víkend a podzimní prázdniny na Třebíčsku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bára Jahodová, se svolením autora

Podzimní Třebíčsko láká k výletům

Nadcházející volné dny lákají k výletům do podzimní přírody Vysočiny, návštěvě kulturních a gastronomických akcí nebo návštěvě památek.

Článek

Poslední říjnový víkend a podzimní prázdniny využijte k výletu na Třebíčsko. Některé památky zavírají své brány, byla by proto škoda je nenavštívit. Projděte se malebnou přírodou v paprscích tereziánského léta nebo si odvezte nezapomenutelný zážitek.

Vydejte se s dětmi na kozí farmu! Najdete ji v Ratibořicích jen kousek od Jaroměřic nad Rokytnou. Právě teď se rodí malá kůzlátka, nejen pro děti to bude nezapomenutelný zážitek. Kozí farma má pro veřejnost otevřeno každou sobotu od 14 do 17 hodin. Po prohlídce stájí si můžete vychutnat výrobky z kozího mléka v kavárně nebo v zahradě, kde si určitě najdete svůj oblíbený kout. V zahradě se vyřádí i vaše děti.

Foto: Bára Jahodová, se svolením autora

Na kozí farmě jsou právě teď desítky roztomilých kůzlátek.

V Jemnici se můžete v pátek 25. října od 17.30 vydat na Dýňovou stezku. Děti se zabaví při plnění úkolů i při stezce odvahy. Cestou uvidíte vyřezávané dýně a té, která se vám zalíbí nejvíce můžete dát hlas v soutěži. Po absolvování stezky si opečte u ohně špekáček. Pokud zapomenete na vlastní, nevadí. K zakoupení budou i na místě.

Foto: David Baštář, se svolením autora

Jemnice každoročně ožívá Dýňovou stezkou, vydejte si na ni v pátek 25. října.

Nedaleko Jemnice v obci Panenská si s dětmi projděte pohádkovou stezku. Stezka lesem je sjízdná i s kočárkem a cestou na vás čekají různé úkoly, prolézačky nebo dvě rozhledny. Stezku je možné absolvovat i na koloběžce. Děti se zabaví na dětském hřišti na začátku pohádkové stezky. S menšími dětmi se vydejte na Hastrmanovu ekostezku kolem rybníka na návsi.

Říká se, že Dalešická přehrada je nejkrásnější z paluby výletní lodi Horácko. Na svoji okružní plavbu vyplouvá od soboty 26. října do úterý 29. října vždy ve 13 a 15.30. Na palubu si můžete vzít kočárek, kolo i domácího mazlíčka. Loď vyplouvá z přístaviště Kramolín nedaleko hráze, která je se svými 100 metry nejvyšší sypanou hrází v Česku. Během plavby vám kapitánka nebo kapitán povypráví příběhy Dalešické přehrady a ukáží vám ta nejkrásnější místa.

Foto: Jakub Mertl, se svolením autora

Podzimní Dalešická přehrada.

Když budete na přehradě, nezapomeňte se zastavit na dalších místech v okolí. Snad tím nejznámějším pivovarem je ten v Dalešicích, kde se natáčely legendární Postřižiny. V restauraci připravili od pátku 25. do neděle 27. října steakové hody. V pivovaru se můžete vydat na prohlídku multimediální expozice, kterou vás provede pan správce a potkáte se i s Maryškou. V pivním obchůdku nezapomeňte koupit pivo nebo suvenýr spojený s Postřižinami.

Foto: Eva Fruhwirtová, se svolením autora

Multimediální expozicí v Pivovaru Dalešice vás provede pan správce.

Do podzimních barev se zahalil zámecký park ve Valči. Je v něm spoustu lákadel a skrytých zákoutí. Projděte se bylinkovou zahrádkou, vydejte se bloudit do bludiště nebo se vyfoťte u fotorámu. K procházce láká také Broňova alej. V areálu hotelu můžete navštívit unikátní Muzeum historických psacích strojů. Otevřeno je každou sobotu a neděli od 13 do 17 hodin. Výzvou je nepochybně vyzkoušení psaní na stroji. Hotel láká na báječné wellness. Užijte si bazény a saunový svět. Nezapomeňte na rezervaci.

Foto: Třebíčsko

Bludiště v zámeckém parku ve Valči je z rostlého habru. Park i hotel nabízí nespočet dalších atraktivit.

K návštěvě zve Státní zámek v Náměšti nad Oslavou. Na prohlídku interiérů se můžete vydat denně od 9 do 15 hodin. O víkendu a na státní svátek bude letos naposledy otevřená výběrová prohlídková trasa Královský a dětský apartmán. Reprezentační místnosti a Apartmán hraběte Haugwitze jsou otevřené denně. Zámek byl po druhé světové válce přebudovaný na letní sídlo prezidenta na Moravě. Upraveny byly zejména místnosti v 1.patře. Dominantou Náměště je kromě zámku také most s barokními sochami. Po Karlově mostě má ten v Náměšti nejbohatší sochařskou výzdobu. Náměšť je ideálním výchozím místem do údolí řeky Oslavy.

Foto: Jiří Polehla, se svolením autora

Zámek v Náměšti nad Oslavou se pyšní sbírkou tapisérií nebo barokní knihovnou.

Další ze zámků, který zve k návštěvě o prodlouženém víkendu je Budišov. Kromě zámeckých interiérů vyniká kaple sv. Anny. V okolí Budišova se rozkládá Přírodní park Třebíčsko. Krajina s lukami, lesy a remízky je doplněna ostrůvky s balvany. Ty jsou typické pro místní krajinu a roztodivné tvary a seskupení daly vzniknout řadě pověstí.

Foto: Roman Šulc, se svolením autora

Mezi zámeckými interiéry v Budišově vyniká kaple sv. Anny.

S příběhem města a zámku vás seznámí průvodci na zámku v Moravských Budějovicích. Zámeckými interiéry prochází historie spojená s rody Schaumburků, Wallisů a Schafgotschů. Druhá prohlídková trasa se věnuje řemeslům, v zámku jsou prezentována především městská řemesla jako je kloboučník, rukavičkář, švec, perleťář nebo zámečník a hodinář. Součástí expozice jsou také masné krámy s expozicí venkovských řemesel. Celou expozicí se táhne dětská interaktivní linka. Nedaleko Moravských Budějovic v lesích stojí zříceniny kaple sv. Víta. Téměř povinnou zastávkou je vesnice Jakubov. Každoročně tady najdete slamáky, letos je to Sněhurka a sedm trpaslíků. Slamáky z minulých let najdete u dětského hřiště.

Foto: Roman Šulc, se svolením autora

Na zámku v Moravských Budějovicích sídlí muzeum se dvěma expozicemi.

Jedním z nejkrásnějších zámků u nás se pyšní Jaroměřice nad Rokytnou. Barokní skvost ukrývá bohatě zařízené místnosti jako je Sál Předků, Taneční sál, Salla terrena nebo obrazárnu. K návštěvě lákají tři prohlídkové okruhy. Pro děti jsou vhodné Hračky z půdy bez průvodce. Nedílnou součástí je chrám sv. Markéty ve stylu vrcholného baroka. Nezapomeňte si projít francouzskou zahradu a anglický park.

Foto: Roman Šulc, se svolením autora

Čínský salonek na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou.

Pokud patříte k milovníkům techniky a technických památek, nenechte si ujít návštěvu Technického muzea ve Studenci. Najdete ho přímo u nádraží a má otevřeno od soboty 26. října do pondělí 28. října od 9 do 18 hodin. Další technickou památkou na Třebíčsku je větrný mlýn v Třebíči. Před jeho návštěvou si zajděte do některé z kaváren nebo cukráren na Třebíčský větrník a budete mít vstup do mlýna zdarma. Ve mlýně se nikdy nemlelo obilí, ale stromová kůra na tříslo používané koželuhy k čištění kůží. Na dohled od mlýna na Strážné hoře stojí vodojem s expozicí vodárenství a jedinečnou vyhlídkou na Třebíč. Město jako na dlani budete mít z městské věže. Mlýn, vodojem a věž jsou otevřené od soboty 26. října do pondělí 28. října od 10 do 17 hodin.

Foto: Roman Šulc, se svolením autora

Technické muzeum ve Studenci ukrývá řadu exponátů zemědělské, vojenské a letecké techniky.

V Třebíči si nenechte ujít návštěvu UNESCO památek. V bazilice sv. Prokopa se vydejte na státní svátek na rozšířené komentované prohlídky běžně nepřístupné trpasličí galerie v 10, 13 a 16 hodin. Bazilika je přístupná celoročně, stejně jako Zadní synagoga s Domem Seligmanna Bauera. Na prohlídce vám průvodci povypráví o židovských svátcích a životě v židovské čtvrti. Celoročně zve k návštěvě také Muzeum Vysočiny, najdete ho hned vedle baziliky sv. Prokopa. Jedná se totiž o původní klášter. Expozice muzea nechávají nahlédnout do života kláštera i šlechty, do regionálních dějin i do světa minerálů. V pátek a v sobotu vezměte děti do třebíčského planetária na zážitkové programy. Mezi 21 a 22 hodinou můžete pozorovat noční oblohu. Pro děti je připravena rovněž expozice Cesty časem v třebíčském Předzámčí, centrum Labyrint nad zámkem nebo ekotechnické centrum Alternátor.

Foto: Bára Jahodová, se svolením autora

V pondělí 28. října se můžete podívat na běžně nepřístupný prostor v bazilice sv. Prokopa - trpasličí galerii.

V Nových Syrovicích se narodil obávaný loupežník Jan Jiří Grasel. Okolím Syrovic prochází jedna z Graselových stezek, která vás provede dubohabrovými lesy. Ty jsou teď na podzim zabarvené do zlatavých a hnědých tónů. Cestou narazíte na tři drobné stavby – rotundu, špici a lusthaus. Podle pověsti představují věž, loď a presbytář kostela. Po procházce se odměňte v Penzionu Grasel na pečená kolena nebo žebra.

Foto: Adam Kubíček, se svolením autora

Na trase Graselovy stezky okolím Nových Syrovic narazíte na několik drobných staveb.

Závěr října je na Třebíčsku tradičně spojený s turistickým pochodem Podzimním Horáckem. Vychází se v sobotu 26. října od 6 hodin od základny Klubu českých turistů u Babáku. Můžete si vybrat z pěších tras od 13 do 54 km nebo z cyklo tras dle vlastního výběru s kontrolními body v Budíkovicích a Rudíkově.

Foto: Bára Jahodová, se svolením autora.

Podzim láká k výšlapům v malebné krajině Třebíčska.

Další akce najdete na webu www.destinace-trebicsko.cz

U nás si to zamilujete!

Zdroj: web turistické oblasti Třebíčsko – www.destinace-trebicsko.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz