Hlavní obsah
Cestování

Vezměte děti na výlet do Rudíkova

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Třebíčsko

V Rudíkově na Třebíčsku si užijí zábavu hlavně děti.

Rodinné odpoledne plné zábavy a ponaučení si užijete v Rudíkově na Třebíčsku. Zábavnou formou se vzdělejte v areálu u rybníčků, objevte vodojem ve stylu ponorky a vydejte se k Raubířským skalám.

Článek

Do Rudíkova dojedete pohodlně vlakem. Leží na trati mezi Studencem a Velkým Meziříčím. Do vesnice je to od vlakové zastávky přibližně kilometr. V Rudíkově nebo v jeho blízkém okolí objevíte tři zajímavá místa.

Skály, kde se schovávali poddaní před vojnou

Foto: Třebíčsko

Raubířské skály jsou ukryté v lesích, cesta k nim není značená, ale není těžké je najít.

Mezi Hodovem a Rudíkovem byly vždy hluboké lesy. Rozsáhlé lesy můžete prozkoumat i dnes. Jen kousek od vlakové zastávky jsou v lese ukryté Raubířské skály. Cesta k nim není sice značená, ale určitě nezabloudíte. Od nádraží se vydejte k silnici, přejděte most přes koleje a na křižovatce se dejte vpravo na sjezd k poli a po polní cestě kolem kolejí dojděte až k lesu, cesta pokračuje lesem, asi v polovině lesa jděte po cestě vlevo a vyjdete na kraji lesa. Pokračujte stále kolem lesa mezi ostrůvky s balvany v poli. Jakmile dorazíte do míst, kde je proluka mezi dvěma lesy, dejte se první cestou do lesa a asi po 200 metrech dorazíte ke skupině balvanů, kterým se říká Raubířské skály.

Foto: Třebíčsko

Ve skalách jsou různé průlezy a skrytá zákoutí.

Podle pověsti se ve zdejších lesích schovávali mladí chlapci před vojnou, a protože také loupili, říkalo se jim raubčíci. Později se ze slova raubčík vyvinulo slovo raubíř, který používáme v češtině dodnes. Velitelem raubčíků byl udatný Janek z Náramče. Zamiloval se do krásné dívky, na kterou si ovšem myslel i správce, Ten ji unesl a když se to Janek dozvěděl, vydali se dívce na pomoc, osvobodili ji ze správcova domu a správce přivázali u stromu s velkým mraveništěm. Balvany ukrývají různé průlezy a chodbičky. Schovka je to jak dělaná. Zahrajte si tady s vašimi dětmi na schovávanou nebo na raubíře a správce.

Hornina, ze které jsou Raubířské skály tvořené, se nazývá žulosyenit a jedná se o sopečnou vyvřelinu Třebíčského masivu. Kámen posloužil také jako stavební materiál, je z něj postavena také bazilika sv. Prokopa v Třebíči, památka UNESCO.

Foto: Třebíčsko

Skály jsou tvořené ze žulosyenitu. Vyvřeliny typické pro Třebíčský masiv.

Raubířské skály se nachází v Přírodním parku Třebíčsko. Roztroušené ostrůvky na loukách, v polích a lesích jsou typické pro místní krajinu.

Netradiční vodojem v Rudíkově

Od Raubířských skal se vraťte k nádraží a od něj do Rudíkova. Po přejití silnice se dejte vpravo k fotbalovému hřišti, pokračujte cestou k vysílači. Poté polní cestou a za lesíkem se dejte vpravo. Na návrší v lesíku přijdete k ponorce. Říkáte si, co dělá v lesích kdesi na Vysočině? Jedná se o vodárenský objekt. Zvenku uvidíte jen vršek ponorky z pozinkovaného plechu, která má zcela reálné rysy, včetně periskopů, které v tomto případě slouží jako větrací otvory. Ponorka je volně přístupná.

Foto: Třebíčsko

Netradiční vodojem ve stylu ponorky je volně přístupný.

Od ponorky se vraťte do Rudíkova. Dominantou návsi je kostel sv. Petra a Pavla. Od kostela můžete seběhnout po schodech kolem fary na dětské hřiště. Po silnici se vydejte dále obcí, až přijdete k nové dominantě Rudíkova. Tou je malá rozhledna. Původně zde byla pouze vyhlídková plošina, ale během prázdnin byla přistavěna 13 metrů vysoká vyhlídková věž. Na dvou podlažích se otevírá pohled na jihovýchod. Můžete dohlédnout k lesu, kde jsou Raubířské skály, uvidíte také Nárameč, odkud pocházel podle pověsti velitel Raubířů Janek a v dáli i chladírenské věže Jaderné elektrárny Dukovany. Jižním směrem spatříte Třebíč nebo Klučovskou horu s vysílačem. Původní vyhlídková plošina zůstala zachovaná a je součástí stavby.

Foto: Třebíčsko

Původní vyhlídková plošina byla navýšena o vyhlídkovou věž, která je volně přístupná.

U vyhlídkové věže je další dětské hřiště. Jsou zde také velké balvany, se kterými jste se mohli setkat v okolí Rudíkova. Jen kousek od vyhlídkové věže je skupina rybníčků. V horní části najdete edukační prvky, jako jsou věže poznání nebo různé informační tabule. K odpočinku láká altán mezi rybníky. Přes různé mostky mohou vaše děti běhat po celém areálu.

Foto: Třebíčsko

Vaše děti se zabaví v areálu u rybníčků nedaleko vyhlídkové věže.

Pokud hledáte netradiční ubytováním najdete ho v Rudíkově. Na dolním rybníku si můžete dopřát dovolenou na vodě. Dva vodní domky na břehu jsou super místem a zážitkem. Můžete si tady i zarybařit.

Foto: Třebíčsko

Bydlení na vodě? Vyzkoušejte vodní domky v Rudíkově, netradiční ubytování pro vaši dovolenou.

U nás si to zamilujete!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz