Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Investujte čas do svých podřízených ve firmě, vrátí se Vám to stonásobně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Uzdravujeme Firmy

Delegování

Nechte podřízené, aby sami něco vymysleli a pak je jenom usměrněte. To je práce šéfa, podřízení vymyslí často věci, které by Vás nenapadly.

Článek

Delegování pravomocí ve firmách.

Když necháte svým podřízeným prostor, aby něco vytvořili sami, tak se velice často odvděčí loajalitou a spoustou nápadů, které bychom sami ani nevymysleli.

Příběh je z jedné velké firmy a vypráví ho její majitel.

Nedávno jsem se zeptal jednoho našeho pracovníka zeptal, jak si vede jakýsi nový zaměstnanec. „Bude to schopný borec,“ odvětil, „ale zatím je to příšerný. Musím věnovat 5 hodin tomu, co bych sám zvládl za 5 minut.

V této jediné větě se odráží:

- Nejzávažnější blokující faktor v delegování pravomocí (velká časová investice, než někoho naučíme to je pro nás snadné).

- Neoprávněné podceňování podřízených.

- Potřeba udržet si zacvičené zaměstnance.

Důvod, proč se některé podniky příliš nerozvíjejí (protože nechtějí investovat čas do nováčků) a raději „si manažeři vše udělají sami“.

Naštěstí tento pracovník jasně chápal logiku delegování pravomocí, protože věděl, že tato časová investice se mu vrátí za čas, kdy mu tento nováček ušetří spoustu času svojí samostatností.

Důvodně se domnívám, že mnozí manažeři nechápou, že jestliže někoho naučí svoji práci, kterou provádějí sami, tak získají mnohem více času na důležitější úkoly.

Takoví manažeři se ale většinou nedostanou na špičková místa, tráví spoustu času plněním povinností, které mohl zvládnout někdo jiný a proto jsou tak nepostradatelní v těchto svých funkcích, že vlastně ani nemůžou povýšit na významnější posty.

Lidé, kteří pro Vás pracují, když budou svoji práci dělat s nadšením, tak zvládnout vykonat tolik dobré práce, že tomu nebudete věřit.

Investujte čas do svých podřízených, vrátí se Vám to stonásobně.

NEBOJTE SE DELEGOVAT ve Vaší firmě, uvidíte, jak schopné lidi ve firmě máte.

#UzdravujemeFirmy

#JsmenaČíslazlepšímetaVaše!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz