Hlavní obsah
Umění a zábava

Lady Gaga - The Fame Monster (Retro recenze). Další příběh královny popu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Lady Gaga v roce 2009 vydala EP „The Fame Monster“. Zatímco předchozí album se soustředilo na lesk a slávu, „The Fame Monster“ se ponořilo do temnějších vod.

Článek

Lady Gaga nám na EP naservírovala jen osm skladeb. Každá z nich ale představuje svůj vlastní svět. 8 písniček, 8 tváří strachu a 8 různých druhů monster, která číhají na každého z nás.

Příběh EP je ale poněkud složitější. Vydavatelství původně chtělo dvě nebo tři nové písničky, které se měly přidat k hvězdnému albu „The Fame“ a vydat jako reedice. Lady Gaga ale neukočírovala svoji kreativitu a složila prakticky celé nové album.

Později si však uvědomila, že větší počet písní, rozmělňuje koncept a osekala tracklist. Vzniklo tak EP, které se přidalo k původnímu „The Fame“ i když vyšla i jeho samostatná verze.

Do koše letělo mnoho písniček, které se mohly stát hity. Některé z nich se ale objevily na dalším albu. To byl například případ i skvělé „Bloody Mary“.

Nyní se ale podíváme na to, co nakonec opravdu vyšlo a výsledek, rozhodně stál za to.

Vše začíná taneční „Bad Romance“. Na první poslech se jedná o hravou taneční písničku. Pod povrchem ale bublá něco mnohem temnějšího. Textově se věnuje toxickým vztahům a vnitřním konfliktům, které z nich vyplývají.

Druhé monstrum přichází s písní „Alejandro“, pomalá elektronická balada s latino nádechem. Vypráví příběh o ztrátě našich milovaných.

„Monster“ má všeříkající název. Taneční ale stále pochmurná atmosféra. Text je temný a popisuje muže jako „monstra“, která jí lámou srdce.

„Speechless“ překvapí svou barovou atmosféru. Hlas Lady Gaga zde zní opravdu zajímavě. Královna popu se zde ukazuje jako zranitelná osoba.

„Dance in the Dark“ už podle názvu, nebude moc veselá písnička. Temný zvuk a text o sebepoškozování, nejistotách a tlaku na dokonalost od okolí.

„Telephone“ nás překvapí poněkud veselejším zvukem. Text ale výborně zapadá do tématu alba. Není to ale jediná překvapující věc, která nás tu potká. V písničce zazní i zpěvačka Beyoncé, která vše vytáhne ještě o stupeň výše. „So Happy I Could Die“ je tanečnější oslavou sebelásky a přijetí sebe sama. Jde o klidnější taneční pop s jemným, hypnotickým beatem.

„Teeth“ je surová a dravá skladba, která vyprávění uzavírá. Jde o skvělý závěr za celým EP.

„The Fame Monster“ je poutavou zpovědí. Lady Gaga nám naservírovala opět kousek své vlastní duše. Ukazuje zde ale i svoji všestrannost a uměleckou vizi. Tímto EP Lady Gaga jen upevnila své místo na popovém trůnu a ukázala nám, že není jen královnou popu ale i královnou překvapivých věcí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz