Článek
Taky pravidelně přemýšlíte, co si dát k večeři? Brouzdáte kolem lednice a máte už dost obložených chlebů? Tak to jsme na tom stejně. Čas od času mám chuť zaexperimentovat a nedávno jsem narazil na recept, který mi dopřál naprosto lahodnou večeři. A o čem je řeč? O španělské bramborové omeletě. A to nejlepší na ní je, že s minimem nádobí a surovin máte během chvíle vydatné teplé jídlo.
Co na ni potřebujete?
Základ je opravdu jednoduchý. Pro jednoho člověka potřebujete dvě vajíčka minimálně z podestýlkového chovu, tři menší brambory a půlku cibulky. Co k tomu přidáte dál, je už samozřejmě na vás. Můžete do základu například nakrájet chorizo, šunku, nebo zkusit třeba špenátové listy. Na internetu určitě narazíte na celou řadu „gastrofašistů“, kteří vám budou tvrdit, že omeleta je jen jedna jediná a ta, kterou připravovala bohyně Julia Child a zbytek jsou prapodivné paskvily. Moje rada zní – nevšímejte si jich a připravte si jídlo tak, aby vám chutnalo. Vždyť je to jedno z největších životních potěšení. Pokud zrovna nehubnete do plavek.

IMG_9371
Tak. Suroviny máte vyskládané. Co dál?
Klasika. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Dál si připravte brambory, které oloupejte a nakrájejte na stejně tenké plátky široké přibližně 1 cm nebo tenčí. Pokud se vám s tím nechce krájet, klidně popadněte struhadlo a použijte tu stranu s dlouhým ostřím. Brambory pak opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Nebo pokud jste líní jako já, tak nemusíte. To už je na vás. Do misky si ještě rozklepněte vajíčka, přidejte sůl, pepř a případně další koření. Já si udělal hezký večer a přisypal trochu sušeného česneku.
A jdeme na to!
Vezměte si k ruce nepřilnavou pánev, která o svoji super schopnost přišla po prvním umytí v myčce a polijte olivovým olejem. Tak akorát. Můžete samozřejmě použít i slunečnicový nebo řepkový, i když je to barbarské.
Plotýnku rozpalte na nižší až střední stupeň a dejte pánvičce s olejem chviličku, aby se stihly dobře prohřát. Pak můžete přidat plátky brambor, které osolte a dokořeňte podle chuti. Po chvíli přisypte i cibulku a případné další dobroty. Doporučuji je tam nedávat hned s bramborami, protože se mohou začít připalovat.
Bramborové plátky potřebují alespoň deset minut. Cílem není je opéct dozlatova, ale aby změkly. I když trochu té barvičky jim rozhodně neuškodí. V průběhu je klidně otočte, aby se propekly rovnoměrně. Jakmile budou hotové, můžete ještě trochu stáhnout výkon plotýnky a přidat vejce. Nechte je, aby pokryly celé dno pánve a dopřejte jim prostor, aby ztuhly. Nic nemíchejte. Já snížil teplotu na minimum a ještě omeletu přikryl pod pokličku. Vajíčka pak lehce získají na objemu. Ale nenechte je tak dlouho, aby zůstala ještě vláčná. Právě mě ještě napadlo, že pokud byste chtěli být opravdu hodně dekadentní, můžete na povrch naskládat hermelín na plátky.
Finále
Španělskou omeletu stáhněte z pánve a svoje mistrovské dílo dotáhněte do konce. Posypejte ho nasekanou pažitkou a parmezánem. Pokud si potrpíte na čerstvé bylinky, pár lístků čerstvého tymiánu vystřelí tuhle dobrotu do oblak. Celé si to pak pokazte tím, že strávíte půl hodiny aranžováním pro fotku na Instagram a jídlo vám vystydne. A rodina vám následně nevzdělaně poděkuje za francouzské brambory. Nechte si chutnat!