Hlavní obsah
Umění a zábava

Do světa a zase zpátky. Genderové odlišnosti společné dovolené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Václav Novák

Už se to zase blíží. Cesty za hranice všedních dnů. Bývají různé, jindy hrůzné, ale všechny mají něco společného. Dovolená totiž není žádná legrace. Ta správná začíná hned po Třech králích, když pošta doručí nové katalogy cestovních kanceláří.

Článek

My muži zachováváme klid. Přežili jsme minulou, přežijeme i další a do léta je daleko. To naše drahé polovičky už začnou s přípravami. Mezi řečmi s jinými drahými polovičkami opatrně zjišťují, jestli na léto už něco plánují a vzájemně se ujišťují, že ne. Období napjatého neplánování končí tím, že první z nich prolomí ledy a připustí, že doma už o něčem „začali“ uvažovat. Odstartuje tak fázi vzájemné výměny informací, které ženy nastudovaly v době, kdy o dovolené neuvažovaly.

Do užšího výběru se vedle hlavní dostanou i dvě další, náhradní destinace. S pomocí kamarádek je seznam mnohokrát přepracován, vítěz pak vybrán, mužem, kterému je to většinou jedno, schválen a záloha zaplacena. Tím ovšem muka ženy nekončí, neboť až do odjezdu dál listuje v nabídkách cestovních kanceláří a ujišťuje se, že neprohloupila.

Žena plánuje stále a stále vybírá z miliardy možností. Ne proto, že by tolik toužila rozhodnout se správně. Naopak. Má strach, že se rozhodne špatně. Tato vlastnost má kořeny v daleké, temnotou zahalené historii vývoje lidstva a nejspíš nějak souvisí s rozmnožováním. Mužským zájemcům o bližší vysvětlení doporučuji, aby se v tom raději nepatlali.

Konečně odjezd. Pro muže začíná dovolená přemýšlením, jak je to daleko a kdy tam budou. Žena přehlédne účastníky zájezdu, objeví tlusťošku v nemožných šatech, co nemá kouska vkusu a neumí se ani namalovat a partnera na ni upozorní. Tu mladší, štíhlejší a lépe oblečenou ignoruje do doby, než si jí muž všimne a jasně srozumitelnou řečí těla mu naznačí, že s touhle krávou se bavit nebudou.

Pobyt v resortu probíhá podle následujících pravidel. Po příjezdu muž zjistí heslo na wifi a jaké pivo je k mání. Žena zhodnotí kvalitu ubytování a pohádá se s delegátkou. Potom přidělí místa na spaní, vyfotografuje koupelnu, několikrát se převlékne a vydá povel k odchodu na večeři, kde přikročí k socializaci s okolím, respektive s jiným párem. Spřátelí se se ženou, která je lehce pod jejím intelektem a zaručeně není partnerův typ. Pokud takovou nenajde, vezme na milost nemožně oblečenou tlusťošku, co se neumí namalovat. Vymění si s ní telefonní číslo a stranou partnerovi sdělí, že je to docela fajn ženská. Tu hubenou, vystajlovanou čůzu nevezme na milost ani náhodou.

Během pobytu žena bombarduje své známé doma fotografiemi písku, slunečníků, květin, západů slunce a talířů s ovocem. Muž odešle jedinou esemesku kámošům na Lipno, ve které se zeptá, jestli berou candáti. Odvážnější přidá poznámku, že tu jsou jedny parádní „kozy“. Pořídit jejich fotografii se odváží jen hrdina, nebo ten, co po návratu hodlá požádat o rozvod.

Další průběh dovolené je obvykle tak banální, že nemá význam něm mluvit. Důležité je vrátit se zpět.

Po návratu domů žena vystrká muže do hospody, zavolá matce a na fejsbůk dá novou profilovou fotografii, na které je omotána velikým, pestrobarevným šátkem za čtyři éčka, který má vyvolat dojem, že je místní tam a ne v Čáslavi nebo v Libni. Následuje kolotoč návštěv s vyprávěním, jaké to tam bylo a končí po Třech králích, čímž se kruh uzavírá.

Jak ženy doopravdy dovolenou vnímají, nevím. Nám mužům je útěchou, že vztah po ní asi ještě vydrží a víra, že candáti budou brát, až se na to Lipno jednou dostaneme.

Příjemný pobyt vám přeje Vašík Novák.

(A ty hnědý podšálky s uchem vracejte.)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám