Hlavní obsah
Názory a úvahy

Globalizovaná politika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidská civilizace na hraně mocenských a sociálních změn.

Článek

V civilizačním období 21. století, kdy existují demokratické, autoritativní a totalitní státy, a to všechny pohromadě pod hlavičkou Organizace spojených národů a různých mezinárodních organizací, všechny mávají mírovou vlajkou a ohání se lidskými a občanskými právy. Má to však jeden háček: vzájemná nevraživost a stálý zápas o mocenské postavení v globalizovaném lidském společenství. Politická a mocenská asymetrie, to je současnost na planetě. Druhou současností je, že začalo období hybridního válčení, které se pomalu rozlézá po celé planetě. Jinou záležitostí je, že v multikulturní společnosti v množině a různorodosti hodnotových systémů se vytrácí morální, lidské hodnoty. Za hodnoty jsou prohlašovány různé militantní hodnoty lidského násilí, vedoucí až ke genocidě. Dezinformace vstoupila do mezinárodní i státní politiky, tak jako stále nové vojenské zbraňové systémy.

Světová mocenská rovnováha se povážlivě kymácí a místo mírového soužití na planetě se vychyluje k válečným situacím více se nakloňuje i k jadernému válčení na pevnině, v mořích i ve vzduchu. Stejně povážlivé jsou klimatické a ekologické vychýlení z normálu a stále více znečišťování životního prostředí. Stále více se rozevírají civilizační nůžky v sociální oblasti. To je lidský svět dneška, kdy umělá inteligence a robotizace vstupuje do lidství v kladném i záporném smyslu. Kola dějin se však stále točí a obyvatelstvo planety neví, do jaké budoucnosti a perspektivě s e t o č í !

K politickému stranictví v globalizovaném lidství

Evropská a americká civilizace ve svém vývoji stále přináší etapy vzniku a zániku mocenských státních politických systémů. Vznik, zrod, rozkvět, pád a stagnaci a zánik, ve kterém se vždy rodí něco nového. Vznikají nové politické formy, přichází nové generace a vznikají i nové vize, jak vidět budoucnost místní, lokální a globální optikou.

Dříve se hledala rovnováha v mocenské oblasti na místní, později na lokální a dnes na globální úrovni současného lidství. Mění se i formy lidského sdružování a lidský poznávací proces a prostředí pro lidské úděly.

Změny postihují i formy lidské komunikace i vývoj v ekonomické oblasti a v sociálním rozvrstvení obyvatelstva. Podívejme se blíže na vývojové trendy v politickém stranictví od 18. do 21. století. Dříve v evropském pojetí existovalo členění na šlechtu, měšťanstvo a duchovenstvo s omezeným volebním právem. Francouzská revoluce vedle symbolu lidského rozumu přinesla volnost, rovnost, bratrství, ale také gilotinu. Vznikly národní revoluce a rozvinula se spolková činnost, která přerostla v politické a zájmové stranictví. Vzniklo všeobecné hlasovací právo, které se postupně rozšířilo i na ženy. Vznikly různé politické a ideologické ismy na nemilitantním i militantním základě, vznikla třídní společnost, vznikla teorie a praxe jedné strany, vznikly politické a mocenské internacionály. Vyvíjelo se i politické stranictví, jeho různé struktury, programy a cíle. Lidství dospělo do stádia lidských a občanských práv a snahy o mírové soužití. V demokratické státnosti vznikla i občanská společnost, se kterou se vyvíjejí demokratické mechanismy přímé nebo nepřímé demokracie.

Politické stranictví se rozvinulo do mnoha forem a obsahové rozdílnosti. Ve vývoji demokratické státnosti dospělo do forem vzniku nejdříve nepolitických hnutí, nepolitického sdružování a různých zájmových aktivit. Z nepolitické platformy vznikala a vzniká politická platforma. Platforma, která zatlačuje politické ismy a do popředí vytlačuje nové společenské a sociální problémy. Je to životní úroveň obyvatelstva, sociální jistoty. Jsou to problémy, související se změnou životních podmínek, změnami sociálního charakteru v místním, lokálním a globálním prostředí. Občanská demokracie v demokratickém prostředí vytvořila mocenské politické a ekonomické elity, které svými životními postoji a životním stylem se vymykají stále více ze životních a sociálních možností většiny obyvatelstva. V občanské a demokratické společnosti začal již probíhat proces degenerace forem a obsahu politického stranictví, které se začíná proměňovat v novou formu občanského veřejného angažování i občanské pasivity. Nebývalý rozvoj informatiky (od formy pojízdných formanů, přes tištěné noviny, dospěl do období internetu a sociálních sítí). Do popředí vystupuje vedle životní úrovně i jiné lidské záležitosti nedostatek energetických a životně důležitých zdrojů a zvláště vody. Mění se liská orientace a lidská bytost stále více bude hledat nové demokratické mechanismy a své veřejné zástupce, přinášející na různých planetárních teritoriích možnost duchovního a materiálního prožití lidských údělů – v mírovém prostředí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám