Hlavní obsah
Aktuální dění

Letem českým poltickým světem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

O podrazech v hnutí Spolu

Článek

Můžeme si položit otázku, kdo je větším podrazníkem ve vládní koalici Spolu. Zda je to předseda ODS nebo předseda Pirátů nebo v pozadí číhající předseda Starostů. Všichni jsou prý nositeli politické korektnosti a politické kultury a opozice je nositelkou politické nekultury.

Je možno konstatovat, že pod volebním neúspěchem se vyostřily vnitrostranické vztahy ve vládním a koaličním hnutí Spolu. Již se tiše neokopávají kotníky a najednou vystupuje do popředí hledání na jednotlivých koaličních stranách nejlepších pozic do sněmovních voleb v roce 2025. Začalo též existenční hledání dvou koaličních stran o udržení se v poslanecké sněmovně. Již neexistuje vládní pětikoalice a existuje vládní Čtyřkoalice, stále s většinou poslanců v poslanecké sněmovně.

Vládní koalice Spolu vyjádřila sice podporu odstavení ministra a předsedy hnutí Pirátů z vládní pozice. Předsedy, který rezignoval na svou funkci předsedy strany pro volební neúspěch, ale zcela necitlivým způsobem byl vyhnán z vlády. Toho využil a zneužil předseda Starostů ke kritice předsedy ODS a zároveň k vyjádření morální podpory odstupujícímu předsedovi Pirátů a nepřímo i celému pirátskému hnutí. Tímto postojem však zesílil odstředivost jednotlivých stran koalice, nejen v koaličním prostředí, ale uvnitř jednotlivých stran. Začalo období předvolebních a povolebních podrazů. V období, kdy na krajské úrovni se mísí již vládní a opoziční stranictví, kdy se všichni soustřeďují spíše na pragmatické záležitosti, a to bez ohledu na zájmy vrcholové politické reprezentace. V současnosti je těžké rozlišení, která strana a její reprezentace nakydá více kalu na druhou  – v zájmu obstát ve volebním boji a v povolebním vyjednávání.

Koaliční smlouvy – cáry papíru

V demokratickém a občanském prostředí a v současném civilizačním vývoji jsou koaliční smlouvy asi nejvíce v dějinách lidství jen momentální účelovou záležitostí. Do popředí vystupuje více jejich p r a g m a t i s m u s a momentální účelovost. Jsou více projevem slabosti a nutnosti získání času pro vlastní zesílení v mocenských a politických zápasech.

Koaliční smlouvy se v demokratickém provedení staly účelové, jak vyřadit silnějšího politického protivníka z politické hry o státní moc. Vnucovat demokratické veřejnosti nějaké průnikové programové průsečíky a většinou jsou v rozporu s tím, co si voliči přáli při stranické volbě, a komu dali důvěru na určitou časovou jednotku. Pocity nedůvěry pak ještě zesiluje realita, že se vládní koalice uzavírají jinak na vládní úrovni a jinak v samosprávné oblasti. Více účelové koalice nepřispívají ke stabilitě v občanské společnosti, ale naopak zeslabují možné efektivní a stabilizující občanskou státnost pro nějakou současnost a její perspektivnost. Spíše se ukazuje jako optimální model dvojčlenných koalic i střídání se u moci dvou politických subjektů za nabídky dvou programů vždy pro současnost a základy budoucí perspektivy státu a společnosti.

Koalice Spolu necelý rok před sněmovními volbami

Před volbami v roce 2025 již nemáme Pětikoalici, ale jen Čtyřkoalici. Zároveň se dvě strany s vyšším politickým potenciálem a dvě na straně volitelnosti a bývalou koaliční stranu směřující do opozice v předvolebním období. Ve všech zbývajících stranách vzniká rozdílné politické chvění, ohrožující současné vrcholové stranické reprezentace ještě před volbami, ale i po volbách. Zákonně vzniká porušení vnitrostranických rovnováh a hledání u jednotlivých stran lepšího výchozího postavení do volební soutěže, kdy koalice Spolu asi nebude mít dostatek sil k volebnímu vítězství, kdy změny vrcholových reprezentací se stanou politickou a mocenskou nutností.

Čtyřkoaliční hra o ministerstvo zahraničí

Do popředí se dostává nová již čtyřkoaliční hra o post ministra zahraničí. Pro koho je osobnost a funkce ministra zahraničí v nové koalici zajímavá? Lze říci, že pro všechny nové čtyřkoaliční hráče. Ve hře je však jedna nepříjemnost, že Pirát, když vystoupí ze své strany, je lákavé marketingové politické zboží, až na to, že se stane odpadlíkem a zrádcem, který je ochoten pošlapat pirátský hodnotový a morální systém. Je možno klást otázku: Zda vzniká politická výhoda nebo spíše nevýhoda pohltit pak politicky nekorektního politika – v předvolebním období.

Polické střípky nebo skřípění

Páni kapitáni!

Hej kapitáni flotily společnosti Spolu! Hej kapitáni, na obzoru je bouřlivé počasí a vlny se zvedají a vítr sílí! Hej kapitáni, krysy již lezou z podpalubí a posádky se chvějí strachy. Kapitáni, do podpalubí již zatéká a  bouře již kymácí stěžní a posádky se modlí o záchranu. Hej kapitáni, která z lodí se asi potopí, která zůstane na hladině, a která popluje asi dál, až se obloha a moře umoudří?

Vyhlašuje se soutěž

Je pan ministerský předseda kašpar nebo jen kašpárek! Kašpar v politickém smyslu nebo milý kašpárek pro děti v politické mateřské školce. Seriózně řečeno, není ani jedno a ani druhé. Je jen osobností, která cupá a cupá a ručky rozhazuje a sliní a sliní jak se všichni dobře máme po jeho osvíceneckém vedení.

Kdy a jak dlouho bude stát na piedestalu, a kdy klopýtne z vyvýšeného politického podstavce.

Občané soutěž se právě vyhlašuje!!!

Myslivecké politické troubení

Už troubějí k mysliveckému politickému honu! Politické hávy se míhají a lovecké mušky se zaměřují. Bum a bác se ozývá českou krajinou. Již se neloví jen antibabiš, ale i antifiala. Kdopak asi bude uloven? Štěbetají vrabci, nejlépe by bylo, kdyby padli za slávu do politické propasti. Českou krajinou se již znovu troubí a již se schází politické hávy k nové sezóně!!

Je ta lidská sláva leckdy polní tráva!!!

Senátní doplňovačky

Nízká volební účast, kdy z možných volitelů přišla k volebním urnám jen pětina z možných voličů, signalizuje naprostou nechuť, lhostejnost a nezájem v českém obyvatelstvu. Je to jen signálem, že něco není v pořádku v demokratické a občanské státnosti. Nějaká zatuchlost, laxnost a nespokojenost i bezradnost ze současných poměrů vládnoucím pod na půl stožárů spuštěnou a splihlou a opelichanou vládní a koaliční vlajkou.

České politické stranictví do pozoru ! Nastal čas na politická rozhodnutí na krok vpřed a nebo na krok vzad, ale ne na zastavení. Politici – do pozoru !

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz