Hlavní obsah
Cestování

Vizovice jsou hlavním městem slivovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Václav Staněk

Pokud rádi cestujete Českem, rozhodně zavítejte do Vizovic. Toto město nedaleko Zlína nabízí mnoho atraktivních míst k navštívení.

Článek

Zámek Vizovice

Pár minut od centra se nachází místní zámek, který nabízí tři prohlídkové okruhy. Prvním z nich jsou reprezentativní prostory umístěné v prvním patře zámku. V průběhu prohlídky projdeme celkově 24 pokojů a navštívíme například lovecký nebo hudební salónek. Během hodinového výkladu se dovídáme legendu o založení zámku nebo pověru o dvou sochách v zámeckém parku. A jaké to jsou? To Vám řeknou právě na této prohlídce.

V rámci druhého okruhu procházíme obytné prostory zámku z druhé poloviny 19. a první poloviny 20. století. Zajímavostí této prohlídky jsou autentické osobní věci bývalých majitelů zámku. Proč tu zůstali? To se rovněž dozvíte na prohlídce zámku.

Třetím prohlídkovým okruhem je zámecká kaple. Zde mne zaujalo, že se do kaple dříve chodilo jinou cestou nežli nyní.

Nejcennější sbírkou je ovšem kolekce obrazů z 16.–19. století českých a nizozemských mistrů.

Po prohlídce zámku si můžete projít zámecký park nebo navštívit galerii Mariette, kde naleznete stálou prodejní výstavu nejen vánočních ozdob. A je pojmenovaná podle hraběnky Marie Stillfriedové, jedné majitelce zámku.

A na úplný závěr doporučuji navštívit zámeckou čokoládovnu, která nabízí mnoho čokoládových výrobků a nápojů.

Hasičské muzeum

Nedaleko zámečku v areálu technických služeb se nachází pěkné hasičské muzeum, ve kterém se dozvíte mnohé o historii vizovických hasičů nebo o vzniku písničky Chlapi! Herdek! Hoří! od kapely Fleret.

Likérka

Určitě všichni víte, že Vizovice jsou hlavním městem slivovice. Ve městě totiž sídlí likérka Rudolf Jelínek, kterou je možno navštívit a v rámci komentovaných prohlídek i projít. A na začátku i konci prohlídky na návštěvníky čeká i drobné pohoštění v podobě panáků slivovice.

Janův hrad

Necelou hodinu pěší chůze od hasičského muzea se nachází Janova hora, na jejímž vrcholu se nachází zřícenina Janova hradu. Ve skutečnosti to ale hrad nebyl. Jedná se o zříceninu hospodářského dvora, který nechal vystavět hrabě Prokop Gervas Gollen  v letech 1710-1713. V aktuální době prochází objekt revitalizací. Ve vybraných termínech se zde konají různé akce, které bývají zveřejňovány na www stránkách Janova hradu.

Šibeniční vrch

Přibližně půl hodiny pěší chůzí po žluté značce, která vede mimo jiné kolem místního kulturního domu, dojdete na vyhlídku Šibeniční vrch. Zde na turistické ceduli se dovídáme, že Vizovice měli skutečně hrdelní právo. Dnes vám zde naštěstí nic nehrozí. Naopak se můžete kochat výhledy na město a okolí.

Další tipy

Ve Vizovicích a okolí se toho dá navštívit ještě mnohem více. Navštívit můžete ještě například Glass Ateliér Morava - tradiční sklářský závod - nebo si projít Vizovické vrchy. Krásnou celodenní procházku nabízí výstup na rozhlednu Doubravu. Ve Vizovicích se rovněž koná metalový festival Masters of Rock, Trnkobraní nebo Vizovické zámecké kulturní léto.

Zdroje:

https://www.zamek-vizovice.cz/cs

https://www.mariette.cz/piskovani/

https://januvhradvizovice.cz/

https://januvhradvizovice.cz/historie/

vlastní zážitky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz