Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ke kováři, ke kováři?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vytvořeno v grafickém editoru z volně dostupných zdrojů - PNGEgg

Ne, nemám koně ani nechci vyrobit náčiní ke krbu, ale bolí mě zub. Ano, dnes to zní jako blbej vtip, ALE mám obavy, že se brzy stane ještě blbější realitou.

Článek

Neboť zubní lékař či chcete-li stomatolog, který přijímá nové pacienty, je v zemích koruny české vzácnější než sníh v rovníkové Africe. A pokud už se někde zázrakem zjeví nová ordinace, má plno dávno před tím, než do ní vkročí první pacient. Na stomatologické pohotovosti se nemají čas ani nadechnout, jelikož je to pro řadu našich občanů jediná možnost, jak se dobrat k ošetření svého chrupu.

Teď mi řekněte, kdo za to může? Že by koloběh života? Ano, dosud jsme neobjevili elixír věčného bytí, tak staří praktici odcházejí. Ostatní dělají do roztrhání těla a do pozdního věku. A co mládí? Nemá zájem studovat tento perspektivní obor nebo prchá za lepším do ciziny?

Ano, máme soukromé stomatologické kliniky, ústavy a chirurgie s volnou kapacitou. To je pravda, ALE pro průměrného Čecha, to jest pracujícího člověka s podprůměrným platem je jakýkoliv zákrok na takovéto klinice finančně nedostupný. Jistě, v běžné ordinaci taky platíme sotva vezmeme za kliku a otevřeme ústa, nikoli však astronomické sumy a většinou dostaneme na výběr z více variant ošetření v různých cenových relacích. A co to zkusit v zahraničí? Zkusit to můžete, ALE s obdobným výsledkem jako na soukromé klinice v Čechách, ne-li dražší.

Hm, tak co dál? Asi prodám byt, odstěhuju se pod most, prodám auto a budu chodit pěšky. Za to si nechám udělat nový běloskvoucí věčný chrup na prestižní stomatologické klinice. Teda nevím, jestli mi to bude stačit na celý… No nevadí, alespoň vepředu, ať mám zářivý úsměv! I když nevím, čemu se pod tím mostem budu smát.

V žádném případě nejsem zastáncem minulého režimu a doufám, že už se žádný „mus“ nevrátí, ALE lékařská péče byla před sametem na vysoké úrovni a dostupná všem! A nyní se kromě kovaříčků dostanou ke slovu i šarlatáni a další vymýtači nemocí, jelikož se nám nedostává rovněž dalších specialistů. Nemáte-li vlivné známé či tučné konto, nemusíte se potřebného lékařského zákroku ani dožít.

Závěrem trocha optimismu, neb vše špatné je k něčemu dobré. Začínám realizovat skvělý podnikatelský záměr: výrobu mražených hotovek v kašovité a tekuté formě. V brzké době to bude pořádnej byznys!

A pro vás mám taky jednu výzvu: Kdo vymyslí, jak z této bryndy ven, zaslouží si Nobelovu cenu!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz