Hlavní obsah
Lidé a společnost

Diskotéková hvězda Amanda Lear byla mužem. Prozradily ji fotografie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Amanda Lear

O svém původu, jménu, věku a především pohlaví Amanda Lear celý život mlží. Fotografie z jejího mládí ukazují chlapeckou tvář s lehce asijskými rysy v prostředí umělkyň drag queen…

Článek

Kde se narodila a kdo byli její rodiče, to nikdo jistě neví, protože diskotéková hvězda 70. let a 80. let s nezaměnitelným hlubokým hlasem, tuhle informaci celý život tají, a aby zmátla stopy, říká pokaždé něco jiného. Podle domény fanpage.it, se narodila jako chlapec Alain René Maurice Tap v Saigonu v roce 1939. Příjmení Tap ostatně zaznělo i v roce 2006, když přebírala francouzský řád Rytíř umění a literatury v Elysejském paláci. V mládí se Lear pohybovala v prostředí drag queen show a řada jejích tehdejších kolegyň to potvrzuje. Tuhle informaci přinesl italský deník La Stampa v roce 2016 a k tomu i několik fotek z té doby.

Foto: Autor: repro La Stampa

Alain Tap na repro fotografie, kterou otiskl italský deník La Stampa

Amanda Lear začala svou uměleckou kariéru v travesti show v režii tehdy populární Coccinelle a stýkala se intenzivně s představitelkou transgender komunity, modelkou a bavičkou April Ashley. Ta začátky původně chlapce Alaina René Tapa popsala ve své biografii April Ashley´s Odyssey. Lear s ní měla v 50. a začátkem 60. let spolupracovat v pařížských transgender revuích Madame Artur a Le Carrousel de Paris pod uměleckým jménem Peki d´Oslo a pod tímhle jménem pracovala i v londýnských klubech ještě v roce 1965. Na zpěvačku si vzpomíná také její další kolegyně, Romy Haag, transgender umělkyně žijící v Německu, která provozovala populární noční klub Chez Romy v Berlíně… Ale právě v Londýně zakotvila Amanda na delší dobu. Především potřebovala britský pas, a když si v pubu v Notting Hillu všimla skotského studenta architektury Morgana Paula Leara, byl její plán jasný. Podle magazínu Vanity Fair fr. již 11. prosince byla svatba a z Amandy Tap se stala Amanda Lear.

Možná by Amanda Lear vystupovala v travesti show dodnes, kdyby nebylo šťastné náhody. Podle April Ashley se v nočním klubu v Gotické čtvrti v centru Barcelony seznámila na sadomaso představení se Salvatorem Dalím. Tohle setkání znamenalo v životě budoucí Amandy Lear zásadní zlom. Změnilo jí od základu život. A to doslova. Nejen proto, že se díky němu dostala do uměleckých, politických, intelektuálních ale i šlechtických kruhů, kam by se sama nikdy nevyšplhala, ale získala společenský rozhled, kontakty a představu, jak se v kultuře uplatnit… Především ale proto, že si splnila díky financím a konexím Dalího svůj sen. Mohl prý za to plastický chirurg Georges Burou, který ji na své klinice Clinique du Parc v marocké Casablance přeoperoval na ženu. A s novou identitou vstoupila do showbyznysu.

Přes 15 let prý byla múzou Dalího a doprovázela ho na každém kroku, zpočátku k nelibosti jeho manželky Galy. Nakonec se sžili a vytvořili podle Vanity Fair fr. ménage a trois. Ale to už je omleté klišé, které zpěvačka vypráví v každém rozhovoru. Podstatné bylo, že ji Dalí v showbyznysu nasměroval a zároveň kolem ní vytvořil aureolu záhady, kontroverze a dekadence, prostě promo, které stoprocentně zabírá. To by ale samo o sobě nestačilo, kdyby Amanda Lear neměla talent, nebyla cílevědomá, neznala jazyky, neměla prořízlou pusu a sociální inteligenci, která jí otevřela ty správné dveře. A typický ironický nadhled.

Když například dostala před léty od prezidenta Francoise Mitterranda pozvání do Elysejského paláce, tak prý zpanikařila. „Nevěděla jsem co si vzít na sebe. A tak jsem zavolala Francoise Saganové. Mám si vzít klobouk, nebo závoj? ptala jsem se jí. Hele, to v žádném případě. Hlavně si vezmi čistý prádlo, protože nikdy nevíš!“ poradila jí prý zasvěceně spisovatelka. „Skočí na tebe…prostě musíš být připravená!“ vzpomínala Amanda Lear na radu Saganové v magazínu Gala. Představa, jak francouzský prezident skáče na Amandu Lear je úsměvná. Bylo to ale v době, kdy se na Mitterranda provalil skandál s dlouho utajovanou nemanželskou dcerou Mazarine a jeho sexuální aktivity a zálety se tehdy probíraly ve Francii na každém kroku. „Šla jsem za Mitterrandem a říkala si: A co když na mě vážně skočí? No tak co. Zavřu oči a budu myslet na Republiku!“ vzpomínala s humorem zpěvačka.

Mitterrand se na Amandu pochopitelně nevrhnul, ale zato byl strašně zvědavý. Lear měla v té době skvěle rozjetou kariéru televizní moderátorky v Itálii. V Berlusconiho impériu se bez ní neobešel prakticky žádný pořad, žádná show. „A vy jste se s Berlusconim vyspala?“ vyzvídal prý Mitterrand co stojí za jejím moderátorským úspěchem. „Ale to já, pane prezidente, zásadně nedělám, abych se vyspala s někým před kšeftem,“ vzpomínala na setkání pro magazín Gala. „Nejdřív musím dostat pracovní nabídku a až pak možná k něčemu dojde…“ vysvětlila mu prý Amanda Lear, která se od vystupování v drag queen show poté, co se z ní stala dlouhovlasá blondýna se vším všudy, přesunula na módní mola a předváděla řadu let kampaně pro nejznámější návrháře.

Pracovala ale i jako fotomodelka, zpěvačka, moderátorka, divadelní a filmová herečka. Samozřejmě, že pokud jde o sex, zase tak křišťálově čisté její obchodní vztahy a cesty na výsluní showbyznysu nikdy nebyly. Díky love story s Brianem Jonesem z Rolling Stones, Davidem Bowiem, který jí zaplatil kurzy zpěvu a tance a vydal v Berlíně její první desku, Bryanem Ferrym z Roxy Music, řadě modelů a herců, a dalším známostem se pokaždé posunula ve svém snažení o něco dál. Pokud jde o malování, protože o sobě tvrdí, že teď, ve svých 85 letech, je nejvíc ze všeho malířka, k tomu se posunula sama. I přes zásadní výhrady Dalího, který jí prý radil, ať s malováním přestane, že ženy malovat neumějí, ona je přesvědčená o opaku a vystavuje po celém světě.

V každém případě je Amanda Lear renezanční umělkyně, která dosáhla úspěchu díky talentu, houževnatosti a nějaké té love story. Nakonec získala vše, co chtěla. I šlechtický titul markýza. Ten má díky svému manželovi, hudebnímu producentovi Alainu-Philippeovi Malagnac d´Argens de Villele. Za tohoto bývalého milence spisovatele Rogera Peyrefitta se provdala 13. března 1979 v Las Vegas. Nesourodý pár se usadil na statku v Saint-Etienne-du-Gres, vesničce nedaleko Avignonu. V noci z 15. na 16. prosince 2000 statek z dosud neznámé příčiny zachvátil požár a lehl kompletně popelem. Alain-Philippe se udusil kouřem spolu se svým přítelem Didierem Dieufisem. Amanda byla v té době v Itálii. Po smrti manžela, se kterým prožila 20 let, vydala album na jeho památku a dala se podle Vanity Fair dohromady s nejkrásnějším italským modelem Manuelem Casellou. Strategický krok se vyplatil a přinesl jim oběma dobrý byznys v podobě moderování erotických pořadů Berlusconiho impéria.

https://www.gala.fr/l_actu/news_de_stars/amanda-lear-ses-confidences-sur-ses-rencontres-avec-francois-mitterrand-brigitte-et-emmanuel-macron_487671

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz