Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vnučka Onassise prodala ostrov Scorpios Rusům i s hroby své rodiny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: commons.wikimedia.org/wiki/Category:Aristotle_Onassis#/media/File:Aristotle_Ona

A. Onassis s patriarchou Athenagorasem na ostrově Scorpios

Ikonický ostrov Scorpios, na kterém prožíval love story Aristo Onassis s Mariou Callasovou a oženil se s Jackie Kennedyovou, patří Rusům. Majitelka na něm staví gigantický resort pro superbohaté.

Článek

Scorpios prodala jediná dědička dynastie Onassisů, vnučka Aristotela Onassise Athina dceři ruského miliardáře Jekatěrině Rybolovlevové v přepočtu za tři miliardy korun. I s hroby své matky Christiny, jejího bratra Alexandera a hlavně svého dědečka Aristotela, jenž za svůj život nashromáždil nepředstavitelné bohatství, které si teď Athina užívá daleko od Scorpiosu, v Brazílii. Podle mluvčího nové majitelky, považuje prý Rybolovlevová koupi ostrova za skvělou dlouhodobou finanční investici. Na ostrově buduje gigantický rekreační resort s nejrůznějšími atrakcemi pro superbohaté, včetně luxusního hotelu a 22 apartmánových vil, sportovního areálu, bazénů a nejrůznějších zábavních atrakcí, se dvěma heliporty a novými přístavišti. A dokonce z něj chce udělat místo pro uzavřená mezinárodní jednání ve stylu Davosu… Malebný ostrov s nedotčenou přírodou z časů Aristotela Onassise je definitivně minulostí.

Kdyby to tušil nejslavnější a nejbohatší Řek, jak o sobě Onassis hrdě prohlašoval, obrátil by se v hrobě. Scorpios byl totiž za dlouhá léta s dynastií Onassisů úzce spjat a byl Onassisovou srdeční záležitostí, chloubou. Jeho koupě byla spontánním rozhodnutím, když plul náhodou kolem na své luxusní plachetnici Christině a zjistil, že ostrov je v podstatě neobydlený. Koupil ho v roce 1962 od řecké vlády za v přepočtu 300 tisíc korun. Nebyla na něm voda, nerostly stromy, neměl přístav ani heliport… A dokonce ani domek, kde by se dalo schovat před deštěm. Byly to v podstatě skály a háj olivovníků, který obhospodařovali dva starousedlíci. Onassis se do ostrova doslova zamiloval a začal ho postupně budovat podle svých představ. A není žádné tajemství, že do něj investoval miliony dolarů. Nakonec z něj vytvořil útočiště před světem, které kromě své luxusní plachetnice považoval za skutečné a jediné soukromí. Za 12 let z něj stvořil svůj ráj.

Ze všeho nejdřív nechal postavit přístaviště pro loď Christinu, kterou pořídil v roce 1954 za 50 tisíc dolarů. Za její přeměnu z kanadské fregaty na luxusní jachtu zaplatil čtyři miliony dolarů. Pak začal na ostrově stavět silnice, aby se mohl dostat na druhý konec ostrova, k heliportu a dalšímu přístavišti pro hosty, ale hlavně k domu, který tam chtěl na samém vrcholu ostrova vybudovat. V té době byl zamilovaný do Marie Callasové a s ní podnikal výpravy po Řecku ale i do zahraničí a kupovali stromy, keře, květiny… „Chtěl mít na ostrově lesy, ale také cypřiše, které mu připomínaly rodnou Smyrnu,“ uvádí v knize Onassis a jeho ženy jeho tehdejší sekretářka Kiki Mutsatsosová. „Na Scorpiosu se vysazovaly i mandloně a ořešáky, pinie, oleandry, fíkovníky… celkem 200 druhů dřevin. Osobně dohlížel na jejich sázení a často pomáhal. Bugainvillie, jasmíny a všechny druhy letních květin a trávy se sázely hned první rok. Hustou trávu nechal dovézt z Jižní Afriky a písek z ostrova Salamis pro umělou pláž nazvanou East Beach. A bílé poníky ze Švýcarska.“

Jenomže na ostrově nebyla voda a jediné řešení bylo dovážet ji z přístavu Nydri na sousedním ostrově Lefkada. A aby s tím místní souhlasili, vymyslel, že jim Callasová jako poděkování na nábřeží zazpívá. A tak světová operní diva zazpívala na pokyn svého milence pár árií a ostrované souhlasili. Onassis vždycky dosáhl svého.

Pak přišel na řadu dům, bungalovy pro personál a hosty, a také heliport. A dům doslova okouzlil další Onassisovu milenku a posléze manželku Jackie Kennedyovou. Nechala ho natřít na růžovo a každý rok úplně nově celý interiér domu přeměnila. Když trávila léto na ostrově, buď se opalovala nahá na terase k velké radosti paparazziů, anebo nakupovala sedačky, vázy, křesla, záclony a nejrůznější starožitnosti na pevnině a pak celé dny stavěla nábytek a zařizovala. A zatímco Jackie měla od Onassise k dispozici nejen jeho miliony, personál a volnou ruku ke všem změnám interiéru, Callasová v domě, když spolu chodili, nesměla ani pohnout křeslem. „Paní Callasová je zde jen host,“ instruoval prý důrazně Onassis personál.

Onassis nechal zvelebit i místní kapli, která v průběhu let zažila ty smutné i ty veselé události. Je zde pohřben Onassisův syn Alexander, kterého miliardář nesmírně miloval a jehož smrt mu doslova zlomila srdce. Zemřel při leteckém neštěstí v lednu 1973. Zjistilo se, že havárii způsobily přehozené klapky na křídlech a Onassis byl přesvědčen, že šlo o atentát. Křest malé Athiny, dcery Onassisovy dcery Christiny a pak i svatba samotného Onassise s Jackie Kennedyovou, patřily k těm veselejším událostem, které se zde odehrály.

Poslední dějství legendární dynastie se naplnilo v březnu 1975, kdy zde byl pohřben sám doyen rodu Aristoteles Onassis. Na jeho pohřeb přiletěla z New Yorku i Jackie Kennedyová, o níž byla rodina Onassisů přesvědčena, že přinesla prokletí… Marii Callasovou ale na pohřeb jejího bývalého milence, po jehož boku prožila devět let, nepustili. I přesto, že bylo veřejným tajemstvím, že se Onassis do poslední chvíle během svého manželství s Jackie, schází s operní divou v Paříži… Sám Onassis podlehl myšlence o kletbě, kterou rodu přinesla Jackie Kennedyová, po smrti syna Alexandera a své bývalé manželky Tiny Livanosové, jejíž přirozenou smrt dlouho zpochybňoval… A v náhlém pohnutí mysli na cestě letadlem z NY do Athén, nechal změnit závěť v neprospěch Jackie: 55 % získala dcera Christina a 45 % věnoval nadaci, kterou založil na počest svého syna Alexandera.

Posledním členem rodiny, který byl na Scorpiosu pochován, byla Onassisova dcera Christina, která zemřela za dosud nevyjasněných okolností v Argentině v listopadu 1988, rok po rozvodu se svým čtvrtým manželem, francouzským playboyem Thierry Rousselem. Ten je otcem poslední dědičky rodu Athiny. Dceru po smrti Christiny vychovával spolu se svou dlouholetou milenkou, dnes již manželkou, kterou mu řadu let Christina financovala…

Ostrovem Scorpios prošla historie, a to nejen klanu Onassisů. Prošla tudy historie i prostřednictvím řady světových osobností, které zde Onassis hostil. A z půvabného koutu divoké řecké přírody se stane disneylendový rezort pro zbohatlíky. Dnes má prý jeho ruská majitelka Jekatěrina Rybolovlevová jediné dilema: zrekonstruovat růžový dům Jackie jako sídlo pro svou rodinu, nebo z něj udělat muzeum…

Zdroj: Annie Edwardsová: Maria Callasová

Kiki Ferudi Mutsatsosová: Onasis a jeho ženy

https://www.lefigaro.fr/international/2013/04/17/01003-20130417ARTFIG00351-l-ile-de-skorpios-quitte-le-giron-des-onassis.php

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz