Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Arab: Vyniká svojí vytrvalostí a ušlechtilým vzhledem. Plemeno koně pocházející ze starověké Persie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Studio 10-27, www.pixabay.com

Kůň je jedno z nejkrásnějších a nejušlechtilejších zvířat, které je po boku člověka od nepaměti. Každé plemeno je něčím charakteristické a ani arabský plnokrevník není výjimkou.

Článek

Když se řekne arabský kůň, mnoho lidí si představí nespoutané a neuvěřitelně rychlé plemeno koně. Arabové patří jednoznačně mezi plemena velmi ušlechtilá a zajímavá. I přesto, že je to kůň velmi rychlý, jeho silná stránka je vytrvalost.

Arabský kůň

Jeho původ sahá až do doby 3000 let před naším letopočtem a i když není zcela jistě objasněn, předpokládá se, že pochází ze starověké Persie. Odtud se postupně dostal až na Arabský poloostrov a následně hlavně do Egypta. Tam ho po tisíce let chovali příslušníci nomádských kmenů, kterým se říká Beduíni. V té době to byl čistý arab, bez příměsi jiné krve. Kůň byl pro Beduína hlavním prostředkem pro cestování krutou pouští. Jejich vytrvalost byla nesmírná a pro tyto příslušníky kmenů se stali nenahraditelnými partnery.

Charakteristickým znakem tohoto plemene je jeho hlava, která má štičí profil (tzn. že je celkem výrazně prohnutá). Je to dobře osvalený kůň, ale jeho kohoutková výška je pouze něco mezi 144 až 153 cm. Dominantou na hlavě jsou také mimo štičí profil jeho velké a kulaté oči. Krk má celkem dlouhý a jeho prohnutí působí elegantním dojmem. Srst arabských koní je jemně hedvábná, stejně jako hříva a ocas. Existuje však více typů arabů a dle toho se rozdělují.

  • Saglavi - převládají bělouši, jsou velmi elegantní
  • Koheilan - převládají hnědáci a jsou nejpočetnější, je to nejušlechtilejší typ
  • Muniqui - převládají ryzáci, jsou velmi rychlí a vytrvalí
  • Hadban - jsou rychlí a mohutnější
  • Hamdani - jsou velmi milí a klidní, vytrvalí a nejmohutnější z typů

Arabové mají skvělou povahu, ale mluví se o nich často jako o koních jednoho pána. Mají velkou tendenci se na svého majitele napojit. Není pro ně tedy ideální střídání jezdců. Jsou to koně se skvělou povahou a až ohnivým temperamentem, ale dokáží být někdy i velmi vznětliví a nervózní. Jejich krev byla a je stále často využívána v chovu, kde předávají své vlastnosti. Asi nejznámější použití krve arabů je v chovu anglického plnokrevníka. Krom tohoto čistého plemene patří k arabům ještě například angloarabové, arabští koně shagya a také arabští polokrevníci.

Zajímavostí tohoto plemene je, že na rozdíl od jiných plemen disponuje pouze 17 páry žeber, 16 ocasními obratly a 5 bederními obratly. Ostatní plemena mají 18 párů žeber, 18 ocasních a 6 bederních obratlů.

Toto plemeno koně je velmi přizpůsobivé a dokáže vydržet poměrně dlouho na chudé stravě. Oproti tomu jsou však nároční na kvalitu vody. Plemeno patří díky vysoké kvalitě zdraví k dlouho žijícím a je zcela běžné, že i v 35 letech jsou stále v dobré kondici. Je to však živý tvor a i u nich se najdou výjimky, kdy zvíře trpí nějakým zdravotním problémem.

I když se toto plemeno využívá hlavně v chovu, je také skvělým jezdeckým koněm. Díky jeho dobrým chodům může vynikat v drezurních disciplínách, stejně jako dokáže být skvělým skokanem. Nejčastěji je však můžeme vidět na závodech vytrvalosti, což je pro tohoto koně nejpřirozenější. Kůň se svým jezdcem absolvuje různě dlouhé tratě, kdy se pohybují různým terénem a v různém tempu. Do cíle musí přijít kůň v pořádku, kde je podroben veterinární kontrole. Často jsou na trase chlazeni vodou, aby nedošlo k přehřátí zvířete.

Pokud nad pořízením tohoto plemene přemýšlíte, určitě se vyplatí obrátit se přímo na chovatele tohoto nádherného koně a zjistit si všechny informace. Ne každý je schopen takového koně zvládnout a nabídnout mu vše, co potřebuje. A to především dostatek společně tráveného času.

Zdroje:

https://mynewhorse.equusmagazine.com/2024/05/30/everything-you-need-to-know-about-arabian-horses/

https://www.horseboook.cz/blog/vedeli-jste-o-konich/vedeli-jste-ze-arabsti-kone-maji-o-jeden-par-zeber-mene.html

http://sites.zf.jcu.cz/projekty/atlasHZ/czech/kone_arab.html

https://completehorseguide.com/horse-breeds/arabian/

https://en.wikipedia.org/wiki/Arabian_horse

https://cs.wikipedia.org/wiki/Arabsk%C3%BD_plnokrevn%C3%ADk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz