Hlavní obsah
Lidé a společnost

David Duchovny alias Fox Mulder, proslavil ho seriál Akta X, bojoval se závislostí na sexu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: By David Shankbone - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15006197

Paranormální jevy jsou pořád pro mnoho lidí něčím lákavým. V době, kdy přišel seriál Akta X snad nebylo mladého člověka, který by ho nesledoval. Herecké obsazení se povedlo a David Duchovny se díky němu proslavil.

Článek

Když se poprvé v roce 1993 na televizních obrazovkách objevil seriál Akta X, nikdo nečekal, že bude mít tak obrovský úspěch. Dva agenti FBI vyšetřující nevyřešené případy a paranormální jevy, kde hlavní roli detektiva Foxe Muldera ztvárnil David Duchovny a jeho parťačku Scullyovou skvělá Gillian Anderson. David Duchovny se díky tomuto seriálu proslavil a dokonce za roli získal Zlatý glóbus.

David Duchovny

Narodil se 7. srpna roku 1960 v New York City v USA. Jeho židovský otec byl publicistou a spisovatelem. Možná právě po něm sdělil David talent na psaní. David měl další dva sourozence. Staršího bratra Daniela a mladší sestru Laurie. Matka Margaret byla emigrantkou ze Skotska a byla luteránkou. Zajímavostí je, že otec Duchovnyho si vynechal z příjmení písmeno H, protože se setkával s tím, že bylo jeho jméno špatně vyslovováno, a tímto to vyřešil.

David byl šikovný a zdatný student. Studoval na The Collegiate School For Boys, kde byl jeho spolužákem John F. Kennedy. Následovalo studium na skvělé univerzitě Princeton, kde se věnoval hlavně literatuře a hrál basketbal v juniorském univerzitním týmu. Dle dostupných informací měl velké sportovní nadání. Jeho cesta ho však zavedla zcela jinam.

Jeho kariéra začala vždy nějakou menší rolí. Mnoho lidí si ho vybaví v menší roli ve filmu Beethoven. Následovalo několik dalších vedlejších menších rolí. Později však přišla nabídka role do seriálu Akta X. Měl hrát agenta FBI, který je konspiračním teoretikem a věří, že jeho sestra zmizela kvůli únosu mimozemšťany. Dokonce do role vnesl některé charakteristické myšlenky, které postavě velmi pomohly. V thrilleru Kalifornie si roku 1993 zahrál po boku skvělého herce Brada Pitta.

David Duchovny je i spisovatelem. Jeho kniha Kráva nebeská, která je takovou pohádkou pro dospělé, měla velký úspěch. Pro někoho je to něco „uhozeného“, pro jiného skvělé čtení. Románů napsal více a jak už to bývá, někdo jeho styl kritizuje, jinému se líbí. Sama jsem od něj nikdy nic nečetla, ale třeba někdy zkusím. Znám ale lidi, kteří od něj něco přečetli a přesně se dělí na dvě poloviny. Někdo říká, že se do psaní vůbec neměl pouštět, že je to až trapné a další bere jeho tvorbu jako zajímavý počin, který má pouze svůj zvláštní styl.

David Duchovny se také nikdy netajil tím, že má problém se závislostí. Tak jako má někdo problém se závislostí na alkoholu či drogách, nám známý agent bojoval se závislostí na sexu. Tato závislost jako každá jiná má své dopady. Takový člověk většinou nemůže sám ovlivnit své chování. Kvůli tomu to má většinou negativní dopad na rodinné vztahy. Takto závislý člověk může trpět úzkostí nebo depresí. Jako u každé závislosti může pomoci léčba.

Jeho závislost byla dle jeho slov virtuální. Čili byl závislý na internetové pornografii a nikdy prý nebyl nevěrný. Byl dokonce první známou osobností, která přiznala závislost na sexu. Jeho přiznání dokonce pomohlo i jiným osobnostem v tom, nestydět se takovou závislost přiznat. Zda jeho závislost vedla i k rozpadu manželství, to je otázkou. Nicméně ani podstoupení léčby nepomohlo udržení jeho manželství s Leoni. S ní má Duchovny dvě děti. Dceru Madelaine a syna Kyda. S Leoni se pokusili manželství udržet, ale ani při druhém pokusu se nepovedlo.

Anketa

Pamatujete si seriál Akta X a líbil se vám?
Ano, viděl/a jsem všechny díly.
87,3 %
Ano, seriál znám, ale nedíval/a jsem se.
7,6 %
Ne, vůbec jsem ho neviděl/a.
5,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 79 čtenářů.

Zdroje:

https://www.reflex.cz/clanek/zpravy/96691/david-duchovny-neni-jen-agent-mulder-ze-serialu-akta-x-vite-ze-je-take-autor-uspesnych-knih-a-sexualni-zavislak.html

https://www.tvguru.cz/david-duchovny-uspech-mel-az-po-akta-x-a-resil-zavislost-na-sexu/

https://www.kinobox.cz/clanky/serialy/26963-akta-x-jsou-televiznim-milnikem-maji-nejvetsi-komunitu-fanousku-a-prvni-zakazanou-epizodu

https://www.reuters.com/article/lifestyle/david-duchovnys-sex-disorder-likened-to-alcoholism-idUSN28358478/

https://www.today.com/health/david-duchovny-not-alone-sex-addiction-wbna26545329

https://en.wikipedia.org/wiki/David_Duchovny

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz