Hlavní obsah
Lidé a společnost

Křik a lámání kostí. Tak byl zachycen poslední moment života známého Timothy Treadwella

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Veronika Jelínková, UI Pixart

Známý dokumentarista, environmentalista a milovník medvědů zasvětil část svého života divoké přírodě, kde rád pozoroval život divokých medvědů. To se jemu i jeho přítelkyni stalo osudným. Oba zemřeli krutou smrtí.

Článek

Pohybovat se divokou přírodou má jistě své kouzlo a určitě to v člověku zanechá krásné vzpomínky. Pokud se ve stejné krajině pohybují divoká zvířata, může to být nezapomenutelný zážitek. Setkání s predátory může lidem, kteří touží po adrenalinu, utišit jejich touhu po něm. Tady je ale nutné počítat s tím, že se krásná chvíle může změnit v holý boj o život. Lidé, kteří setkání s útočícím predátorem přežili, mohou vyprávět. Někdo ale takové štěstí mít nemusí a útoku predátora podlehne. Takové štěstí neměl známý milovník přírody Timothy Treadwell, známý jako Grizzly Man, a jeho přítelkyně.

Timothy Treadwell (Timothy William Dexter)

Timothy se narodil 29.4.1957 v Mineole (New York) v USA. Byl velmi dobrým potápěčem a členem plaveckého týmu. Vystudoval vysokou školu Bradley University. Už jako dítě miloval přírodu a když jeho kamarád přišel s nabídkou odjet na Aljašku pozorovat medvědy, neváhal ani okamžik. Když se mu povedlo poprvé zahlédnout medvěda, věděl, že je to přesně to, co chce a co ho naplňuje. Podle jeho slov medvědům vděčil i za to, že se mu povedlo zbavit drogové a alkoholové závislosti.

Timothy většinou kempoval v oblasti známé jako Big Green. Jednalo se o oblast v zátoce Hallo, kde byl hojný výskyt medvědů. Natočil více jak sto hodin filmu. Bohužel při svém natáčení porušoval všechna pravidla, která porušit šla. Hlavně co se bezpečnosti a pohybu mezi predátory týče. Dostával se k medvědům do těsné blízkosti. Dokonce na některé sahal. Pokud měl šanci, sahal a hrál si s medvíďaty. Tvrdil, že si s medvědy vytvořil jistý vztah a oni jeho společnost akceptují. V podstatě si vůbec neuvědomoval, do jakého nebezpečí se pravidelně dostává.

Správci parků s ním měli neustále konflikty. Zdržoval se v oblastech delší dobu, než bylo povoleno. Bral do divoké přírody turisty a kempoval s nimi, aniž by použil ochranné prvky. Vždy mu bylo doporučeno, aby s sebou nosil spreje, které by v případě, že by se medvěd přiblížil, mohl použít k ochraně. Nepoužíval elektrické ohradníky (ploty), které by místo kempování chránily. Potraviny neuchovával tak, aby nelákaly predátory do jejich tábořiště. Můžeme tedy říct, že jeho chování bylo svým způsobem dost povrchní. Když vezmeme v potaz, že nedostával do nebezpečných situací pouze sebe, ale i turisty, byly tyto jeho skutky velmi sobecké. Většina jeho dokumentů byla natočena jinou osobou, byť tvrdil, že byl v přírodě sám.

I když spousta lidí s jeho stylem práce nesouhlasila nebo ji dokonce zavrhovala, nepolevoval ve své snaze. Jezdil do škol, kde vyprávěl o svých zkušenostech s medvědy. Často vystupoval jako ekologický aktivista a tím získával pozornost médií. Svým způsobem tak mohl mluvit o tom, o čem chtěl, a to byla ochrana přírody a ochrana medvědů. I přes to, že byl jeho život mezi medvědy silně kritizován, je nutno říct, že s nimi přežil 13 let. Dá se mluvit o obrovském štěstí, i když se jednalo o naprosté šílenství a celkový nerespekt k divoké přírodě. Takové hazardování však může skončit velkou tragédií. A ta se také stala.

Osudný den

Treadwell a jeho přítelkyně Amie Huguenard se společně roku 2003 vydali do Timothyho oblíbeného parku Katmai. Bylo známo, že si Timothy psal deníky, kde popisoval vše, co popsat šlo. V jednom z deníků jasně popsal, jak se Amie bojí a necítí se v parku a blízkosti medvědů dobře a že se těší, až bude z parku pryč. Není čemu se divit. Kemp postavili na místě, kde byl jen o kousek dál potok, ve kterém medvědi lovili ryby. Navíc v období, kdy bylo před zimou. Někteří medvědi neměli dostatečné zásoby tuku na zimu, a tak mohli být mnohem víc agresivnější než normálně. Na jednom z videí, které byly natočeny těsně před útokem, byl zaznamenán agresivnější medvěd, který se snažil lovit ryby.

Nicméně se blížil termín odjezdu a konečně přišel den, kdy měli oba odjet. Bohužel kvůli konfliktu ohledně cen letenek, se Timothy rozhodl, že počkají ještě týden a pak odletí. Navrhnul tedy, že se na ten týden vrátí do místa, kde oba kempovali. Kdyby se nevrátili, vše mohlo dopadnout jinak. Pravděpodobně byli připraveni na další natáčení, když na ně zaútočil medvěd. Dle videozáznamu, který zůstal natočený na zapnuté kameře, je slyšet, co se pravděpodobně stalo. Nejdřív medvěd zaútočil na Amie, která křičela a snažila se volat o pomoc. Medvěd ji nemilosrdně usmrtil. Nepatrnou chvíli poté je již slyšet křik a praskání kostí Timothyho, kterého medvěd zuřivě zabíjel. Ze zvukového záznamu naskakuje husí kůže. A i když není nic vidět, je zcela jasné, jakou silou a zuřivostí zvíře útočilo.

Ještě den před útokem bylo domluveno, že je následující den vyzvedne pilot. 6. října do jejich kempu přijel pilot, který je měl odvézt a odletět s nimi. Našel pouze prázdný kemp a opodál medvěda. Volal tedy o pomoc. Strážce parku medvěda, který se pohyboval v blízkosti ostatků, zastřelil. Při jeho pitvě bylo prokázáno, že se jednalo o velmi starého medvěda, který měl v žaludku ostatky Timothyho a Amie. Je pravděpodobné, že takto starý jedinec mohl mít problém sehnat potravu a mohl být silně frustrován. Oba pak pro něj mohli značit snadnou kořist. O kousek dál byl nalezen další medvěd, který byl o dost mladší a strážce parku medvěda také zastřelil. Bohužel, než mohlo dojít k pitvě, tak se do těla medvěda pustila jiná zvěř.

Někdy dojde k útokům opravdu velkou náhodou a nejsou nijak vyprovokovány. Někdy ale lidé zbytečně riskují. Ať už z nevědomosti, čirého pokusu o dobrou fotografii či záběr, z lehkovážnosti nebo ke svému životu potřebují adrenalin. Ať je to tak či jinak, pak mají taková setkání fatální následky. Člověk by si měl vždy uvědomit, že před predátorem, který loví kořist a je mnohem silnější než sám člověk, nemá většinou žádnou šanci. Proto dbejte na rady, používejte ochranné pomůcky a nechoďte na místa, kde by k setkání mohlo dojít. Nesnažte se na zvířata sahat, ať je to sebevíc lákavé a nikdy před predátorem neutíkejte.

Zdroje:

https://people.howstuffworks.com/timothy-treadwell.htm

https://www.yellowstone-bearman.com/Tim_Treadwell.html?utm_content=cmp-true

https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-medvedi-zabili-dva-sve-obdivovatele-271720

https://www.tvojechvilka.cz/spolecnost/grizzly-man-zasvetil-svuj-zivot-medvedum-trinactilete-souziti-se-selmami-vsak-skoncilo-tragicky/

https://en.wikipedia.org/wiki/Timothy_Treadwell

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz