Hlavní obsah
Lidé a společnost

Petr Zelenka: Čech a jeden z nejhorších sériových vrahů světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Triggermouse, www.pixabay.com

Pojem „sériový vrah“ se nevyhýbá ani naší republice. Petr Zelenka je na žebříčku nejhorších sériových vrahů. Bezcitný člověk, který zabil sedm lidí a dalších deset se pokusil zabít.

Článek

Petr Zelenka se narodil předčasně v sedmém měsíci těhotenství 27. 2. 1976 jako prvorozené dítě v bývalém Československu. Narodil se do středoškolsky vzdělané rodiny. Sám vystudoval střední zemědělskou školu v Jihlavě, kde i úspěšně maturoval. Vždycky chtěl pracovat ve zdravotnictví a proto také absolvoval pomaturitní studium v Brně, v oboru zdravotnický záchranář.

Po narození jeho sestry, která byla o dva roky mladší, měl pocit, že hraje druhé housle. Hlavní slovo v rodině měl jeho otec. Ten byl velmi zásadový, přísný a až direktivní. Jeho matka byla spíše milá, citlivá dáma, která byla velmi submisivní. V devíti letech Zelenky byla jeho matka pro psychické problémy a deprese hospitalizována na psychiatrii.

Po ukončení studií Zelenka vystřídal několik zaměstnání ve zdravotnictví. Byl ale velmi nespolehlivým zaměstnancem, který měl i několik absencí. Byl proto vždy ze zaměstnání propuštěn. Díky jeho nezodpovědnosti se zhoršoval i jeho vztah s otcem, který nezodpovědnost netoleroval a neustále mu ji vyčítal. Jeho vztah také poznamenal fakt, že byl Petr Zelenka homosexuál.

První homosexuální zkušenost měl až ve svých šestadvaceti letech. Svoji orientaci si ale uvědomoval již mnohem dříve. Jeho životní situace se pomalu ustálila. Našel si partnera i nové zaměstnání. V zaměstnání působil jako ochotný a pracovitý kolega. Dokonce byl v kolektivu oblíbený. V novém zaměstnání v havlíčkobrodské nemocnici setrval 7 let. Během nich absolvoval třetí maturitní zkoušku z ošetřovatelství. Tím si také rozšířil kvalifikaci ze záchranářské na všeobecnou.

Zelenkův přítel změnil zaměstnání a rozhodl se informovat svého otce o jeho orientaci. V té době Zelenka pocítil touhu se zviditelnit. Začal lhát o svém vzdělání a tvrdil, že vystudoval vysokou školu a že jeho rodiče zemřeli. Bohužel se ale jeho lži začaly provalovat. Začal mít deprese a konzumoval více alkoholu. Střídaly se u něj nálady jako plačtivost a agrese. V té době začal se svým prvním pokusem si svoji frustraci vybít na pacientech.

Jeho první pokus spočítal v podání kombinace léků ze skupiny benzodiazepanů a inzulinu. Tato kombinace se mu ale nezdála tak úspěšná a nepociťoval žádnou spokojenost. Následně pak vyzkoušel lék zvaný „heparin“, který snižuje krevní srážlivost. Při výběru oběti se na nic konkrétního nezaměřoval. Prošlo mu pod rukama tolik lidí, že ten, koho si vybral, byl jen další „kus“. V nemocnici a zrovna na oddělení anesteziologicko-resuscitačním se stávalo, že někdo náhle zemřel. Měl tak pocit, že ho nikdo nemůže dopadnout.

Případů, při kterých po operacích pacient začal silně krvácet a zemřel, začalo být více. První, kdo tato podivná a častá úmrtí začal řešit, byl primář MUDr. Pavel Lagin. Ten konzultoval krvácivost po operacích s kolegy z jiných nemocničních zařízení. Začal mít podezření, že se mu na oddělení děje něco nekalého. Zbystřil, když zjistil, že po dobu Zelenkovy dovolené se nic nestalo. Kdyby tehdy Zelenka opět změnil zaměstnání a z nemocnice odešel, byla by jen velmi malá nebo spíše nepravděpodobná šance ho odhalit a usvědčit jako vraha.

Petr Zelenka jako vrah vybočuje ze všech světově známých kauz a to hlavně v motivu vraždy. Doposud známé a popsané profily vrahů, kteří vraždili v nemocničním prostředí s ním nekorespondují. V jeho profilu naleznete stejné znaky s vrahy jako je vrah z milosrdenství (angel of killer), vrah, který zabíjí z pohnutek moci a nadvlády (power killer) nebo ze vzrušení či potěšení (hedonist killer). Zelenka má z každého kousek. Místa činu i oběti jsou podobné, ale při přelíčení vyšlo najevo, že vraždil hlavně proto, že cítil touhu dostat lékaře do pozic bezradnosti a nevědomí. Uspokojovalo ho vidět lékaře, kteří tápou a hledají důvod, proč se stalo to, co se stalo.

Zelenka necítil žádnou lítost. Dalo by se říct, že se jednalo spíše o „výčitky svědomí“, ale i ty údajně dost rychle zmizely. Nikdo z kolegů ho nepodezříval. Později bylo řečeno, že v době vraždění byl jistým způsobem podrážděný, ale jinak velmi pečlivý a milý kolega. Své oběti, pacienty, používal jako nástroj k pomstě a manipulace s nadřízenými. Své činy měl dobře promyšlené a vždy vyčkával na vhodnou chvilku, aby heparin mohl aplikovat a způsobit tak další smrt. Pak zcela bez výčitek odešel a šel se věnovat jiné práci.

Tato kauza nebyla zcela šťastná. Zelenka byl konfrontován přímo primářem MUDr. Longinem. Vše bylo předáno na ředitelství nemocnice. Následovaly však dlouhé týdny chaotické policejní a právní práce. Zelenka během této doby nastoupil dokonce do jiné nemocnice. Tam kdykoliv „mohl“ své řádění opakovat. K zatčení došlo až poté, co se opět do případu zapojil primář Longin.

Po této kauze se spustila vlna ve všech nemocničních zařízení ohledně podávání heparinu. Zavedly se přísné kontroly ohledně veškerých informací o tomto léku. Dále byly zapojeny všechny administrativní úkony spojené s podáváním heparinu.

Psycholog Slavomil Hubálek dělal posudky na více než sto vrahů. Napsal také knihu, ve které se zmiňuje i o heparinovém vrahu. S většinou vrahů měl jedno či dvě sezení. Se Zelenkou jich měl pět. V jeho povaze vypozoroval stopy bezcitnosti, touhu po nadvládě, ale také vyplašenost či ustrašenost. Tento vrah byl odsouzen na doživotí za spáchání 7 vražd a 10 pokusů. Mohlo jich však být mnohem víc. Bylo by však hloupé a naivní si myslet, že nemůže přijít někdo jako on. Dle psychologů je takových lidí opravdu hodně. Naštěstí málo z nich si troufne své činy praktikovat.

Zdroje:

https://www.stream.cz/hlasy-zlocinu/cesky-seriovy-vrah-vytocil-zkuseneho-psychologa-zabil-tolik-lidi-a-pak-mi-rekne-tohle-zuri-64745635?fbclid=IwAR0LemiQXa80nz4k1MsRiiymoo6MV6wQAaJiXguwVJzSBBUQMC-ngOQPAWk#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=videoportal.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest242_shorts_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Kniha Psychologie sériových vrahů od Andreje Drbohlava

https://zoom.iprima.cz/historie/heparinovy-vrah

https://jihlavsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/psycholog-vzpomina-na-heparinoveho-vraha-20130215.html

https://www.lidovky.cz/serialy/heparinovy-vrah-vrazda-petr-zelenka-soud-policie-mord.A230713_155616_ln_specialy_ape

https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Zelenka_(s%C3%A9riov%C3%BD_vrah)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz