Hlavní obsah
Lidé a společnost

Se sympatickým hercem a psychoterapeutem Pavlem Křížem se život nemazlil. Dnes je ale opět šťastný

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Veronika Jelínková, AI Picsart

Kdo by tohoto charismatického a sympatického herce neznal? Jeho role Štěpána Šafránka ve filmové hexalogii Básníci byla nezapomenutelným zážitkem. Kdo pravidelně sledoval seriál Ulice, mohl tohoto skvělého herce vidět i v roli Ing. Boháče.

Článek

Práce herce je zaujmout diváka a perfektně se do své role vžít. S takovým darem se člověk musí narodit. I když se to mnoho herců učí celý život, ne každému se to podaří. Někoho by člověk raději na obrazovkách neviděl. To určitě není případ charismatického a sympatického herce Pavla Kříže. Už od svého útlého věku navštěvoval dětský soubor Divadla na provázku a souboru Pírko.

Rodák z Brna, který se narodil 18.4.1961  toužil po studiu medicíny, a tak se hlásil na gymnázium, kde byl bohužel z politických důvodů odmítnut. Rozhodl se tedy jinak a odjel studovat herectví na Pražskou konzervatoř. Po úspěšném absolvování se roku 1984 stal hostujícím hercem v divadle E.F.Buriana a později to bylo jeho první stálé angažmá. Po třech letech se však rozhodl pro změnu a jeho novým hereckým domovem se stal Činoherní klub. Herectví však nebylo jediné, co Pavla Kříže lákalo. Jeho velkou touhou bylo pomáhat lidem.

V roce 1988 se rozhodl emigrovat. Jeho první zastávkou byla Velká Británie, odkud se později přesunul do Kanady. Právě tam se rozhodl částečně splnit svůj sen a  na University of British Columbia vystudoval obor psychoterapie. Po úspěšném absolvování začal pracovat v kanadských domovech pro seniory. A tak částečně naplnil svoji touhu pomáhat lidem.

Za jeho nedovolené opuštění republiky mu byl do Kanady doručen rozsudek, kde stálo, že je odsouzen na pět let nepodmíněně. I když ho jeho přátelé informovali o amnestii, která mu byla udělena, byl ze svého návratu v roce 1993 mírně nervózní. Od té doby se do rodné vlasti vracel pravidelně. Ještě v letech jeho studia ho oslovil režisér Dušan Klein, který mu navrhnul hlavní roli Štěpána Šafránka do série filmů o Básnících. Na natáčení posledního z dílů se dokonce vrátil zpět z Kanady.

V Kanadě se rodák z Brna zamiloval do Bonnie Glover. Bonnie pro něj byla osudovou láskou, a tak ji požádal o ruku a nakonec si ji vzal za ženu. Bonnie Glover byla filmovou animátorkou a Pavel Kříž ji velmi miloval. Společně se později mohli radovat z očekávaného potomka. Když se měl Pavel Kříž vracet do Čech na natáčení, domluvil se s manželkou, že poletí také a vlastně si tak udělají pěkný výlet. Bohužel osud s jejich životy zamával, když se Bonnie na letišti udělalo nevolno a o svoji nenarozenou holčičku oba přišli.

Pro oba to byla ta nejtvrdší rána. Jejich láska byla natolik silná, že se na sobě stali oba závislými. Když se však společně snažili najít opět klid, přišla pro Pavla Kříže další obrovská rána. Jeho milovaná žena mu náhle zemřela. Je logické, že se po takových událostech nechtěl zdržovat v místech, kde mu jeho rodinu vše připomínalo. Protože mu neustále chodily nabídky na role u nás, přijal je a svoji bolest začal zahánět prací.

Pavel Kříž dostal další šanci na šťastný život. Kolem roku 2017 se seznámil s krásnou ženou Jolanou Kijonkovou, která je o patnáct let mladší a pracuje jako ředitelka domova pro seniory. Pavel Kříž se stejně jako mnoho herců snaží své soukromí bránit. Protože je velmi známý a oblíbený herec, tak bohužel určitě není snadné žít poklidným a nerušeným životem bez novinářů a fotografů.

K hercově významné roli patří také pohádkové ztvárnění Mikeše v pohádce O statečném kováři, která je, troufám si říct, jednou z nejhezčích pohádek našich dob. Za zmínku stojí také zahraniční film Mission Impossible-Ghost Protocol, kde hraje slavný Tom Cruise a v něm se také Pavel Kříž objevuje. Jeho herecké umění můžeme vidět také v mnoha seriálech. V seriálu Ulice již nehraje, ale mnoho řad hrál skvělého Ing.Boháče, kterého alkohol dostal až na samé dno. Nutno podotknout, že nebylo snadné věřit tomu, že alkoholové opojení herec pouze hraje.

Zdroje:

https://www.denik.cz/film-a-televize/predstavitel-filmoveho-stepanka-z-basniku-slavi-sedesatiny-20900416.html

https://www.fdb.cz/lidi-zivotopis-biografie/20053-pavel-kriz.html

https://zeny.iprima.cz/celebrity/nove/pavel-kriz-zivot-se-s-nim-nemazlil-prisel-o-dite-i-milovanou-zenu

https://www.kondice.cz/zivot/herec-pavel-kriz-tragedie/

https://www.csfd.cz/tvurce/1019-pavel-kriz/biografie/

https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/387483/tajemstvi-pavla-krize-alias-stepanka-z-basniku-u-soudu-dostal-5-let-natvrdo.html

https://www.dotyk.cz/magazin/pavel-kriz-manzelka/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pavel_K%C5%99%C3%AD%C5%BE

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz