Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Skalpovaná, rozdrcené kosti, bez očí, nosu a rtů. Tak skončila žena napadená domácím mazlíčkem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pearly-Peach,www.pixabay.com

Vlastnit exotické zvíře není v současnosti ničím až tak neobvyklým. Myslet si ovšem, že z takového zvířete můžeme mít zcela bezpečného kamaráda, je obrovská naivita. Někdy to vyjde, někdy ale může přijít tragédie.

Článek

V mnoha směrech nás ovlivňuje to, co vidíme a slyšíme. Kdo z nás dospěláků by si nepamatoval třeba seriál o Skippym. Klokan, který byl velmi inteligentní a měl rád své dětské kamarády. Ve skutečnosti je klokan velmi nebezpečné zvíře, které dokáže snadno ublížit. A co takhle příběh Tarzana a jeho šimpanzí kamarádky Čity? Většina takových příběhů v lidech vyvolává rozněžnělost a touhu takové úžasně milé zvířátko vlastnit. Je známo mnoho příběhů lidí, kteří si exotické zvíře pořídili a to jim pak předvedlo sílu svého druhu.

Jeden takový smutný příběh prožila žena, která byla majitelkou šimpanzího samce Travise. Travis se narodil v Missouri 21.října roku 1995 v chovném areálu Missouri Chimpanzee Sanctuary. Když mu byly pouhé tři dny, byl odebrán své matce. Jako mládě ho koupila rodina Heroldových. Ta si ho odvezla do svého domova ve Stamfordu v Connecticutu. Sandra i Jerom Heroldovi ho brali všude s sebou. Z Travise se stala místní celebrita.

V rukou lidí se naučil chovat jako dítě. Sám se oblékal, jedl u stolu příborem, pomáhal u domácích prací. Zbožňoval zmrzlinu a velmi rychle se naučil, kdy jezdí zmrzlinář okolo domu. Naprosto úžasné a inteligentní zvíře. Rozhodně musel být i roztomilý. Oba manželé ho brali jako své dítě a tak se k němu i chovali. Takové chování ke zvířeti není nikdy zdravé. Můžeme milovat, ale snaha o polidšťování takových zvířat je obrovskou chybou.

Sandra a Jerom Heroldovi přišli roku 2000 při ošklivé autonehodě o své jediné dítě. O dalších pár let přišla Sandra i o svého milovaného muže, který se nějakou dobu snažil vyhrát nad zákeřnou rakovinou. A tak zůstala se svým kamarádem Travisem sama. To bohužel způsobilo, že ho začala ještě více rozmazlovat. Jedl s ní a dokonce u ní spal v posteli. Jenže ještě v době, než Sandře manžel zemřel, začal mít Travis problémy s chováním. Choval se nepředvídatelně až agresivně.

Rodinná přítelkyně Charla Nash, která ještě v době, kdy byl Travis mládě, k rodině často chodila na návštěvy. Znala tedy šimpanze velmi dobře a on ji. Osudného dne 16. února roku 2009 přišla Charla na návštěvu. Travis měl však svoji náladu. Ukradl Sandře klíče od auta a utekl ven z domu. Sandra i Charla se snažily Travise nalákat zpět do domu. Na pomoc si Charla vzala hračku, kterou měl Travis velmi rád a byla jeho nejoblíbenější.

To, co se následně událo, mohlo mít několik příčin. Toho dne měl Travis jednu ze svých horších nálad a Sandra mu podala Xanax na uklidnění. Ten má ale bohužel mnoho nežádoucích účinků. Charla Nash si navíc změnila barvu vlasů a v kombinaci s Xanaxem, který v sobě Travis měl, to mohlo způsobit jeho naprosto extrémní agresivní chování. Travis na Charlu zaútočil tak brutálně, že sama Sandra byla poměrně dlouhou dobu v šoku, než zareagovala.

Rozzuřený šimpanz opakovaně Charlu Nash kousal do obličeje. Ukousl jí nos, vyrval jí oči a zaživa ji skalpoval. Ruce se jí snažil odtrhnout od těla. Vybíjel si na ní nepředstavitelnou silou svoji frustraci. Sandra se ho snažila omráčit lopatou. Bohužel se ale nepovedlo a Travis pokračoval ve své krutosti. Nakonec musela Heroldová použít i nůž, kterým ho opakovaně bodla do zad. Útok však nepřestával. Volala na policejní stanici a zoufale prosila o pomoc. Neustále opakovala, že ji zabije a že prosí, ať někdo přijede.

Policejní hlídka dorazila na místo útoku a na Travise několikrát vystřelila, aby ho zahnala. Nakonec byl několikrát střelen a zraněn utekl do domu, ve kterém se cítil bezpečně. Na následky střelné rány uhynul. Charla Nashová byla transportována do nemocnice, kde se podrobila rozsáhlé a několikahodinové operaci. Doktoři jí museli rekonstruovat celý obličej. Prošla i experimentální transplantací rukou. Nové ruce však její tělo nepřijalo.

Majitelka Travise zemřela pouhé dva roky od incidentu.

Po tomto útoku se zvedla obrovská diskuze ohledně vlastnictví exotických zvířat. Byl podán i návrh, který ale zcela neobstál. Prošel pouze lehkou úpravou. Stanice, ze které Travis pocházel, byla uzavřena. Bylo zjištěno, že tam zvířata žila v nevhodných podmínkách a některá byla dokonce týrána.

Šimpanz není pouze roztomilé zvíře. V divoké přírodě žije v tlupách, kde vládne silná hierarchie. Navíc v mnoha dokumentech můžeme pozorovat, že jejich chování vůči některým členům tlupy je velmi agresivní. Rádi si dopřejí i maso a některé skupiny jsou vyhlášené svým uměním ulovit i guarézu (primát). Jejich útok je velmi agresivní, doprovázen děsivým křikem. Když guarézu chytnou, v podstatě jsou schopni ji zaživa roztrhat na kusy. Když něco takového vidíte, rozhodně si o šimpanzích nebudete myslet jen to, že je to roztomilé zvířátko. Uvidíte v nich něco víc. Jsou to na svoji velikost neuvěřitelně silná a mrštná zvířata, která se někdy ve svém agresivním chování doslova vyžívají.

Když už má někdo potřebu vlastnit exotické zvíře, měl by k němu přistupovat jako ke zvířeti, které má silně zakořeněné určité instinkty a dle nich se k nim i chovat. Zabezpečit je a chovat je v co nejvíce podobném prostředí, ve kterém přirozeně žijí. Zabezpečit jim potravu, která je pro ně přirozená. A hlavně, nesnažit se je polidšťovat. Takové zvíře může i na svého „milovaného“ pána zaútočit, způsobit mu ošklivá zranění nebo ho dokonce usmrtit.

Mnoho takových majitelů exotických zvířat jsou lidé, kteří nevědí, co s penězi, nebo mají určitou potřebu si něco dokazovat. Často taková zvířata doplňují jejich image. Většinou jsou to ale právě zvířata, která svým životem doplatí na lidskou potřebu vlastnit něco zajímavého. Pomohla by určitě větší kontrola u majitelů takových zvířat. Dnes je zcela běžné, že se i v obchodech se zvířaty hlídá určité welfare. Stejně tak by se mělo hlídat u majitelů vlastnících exotická zvířata.

Zdroje:

https://zoom.iprima.cz/zajimavosti/simpanz-travis-utok-198600

https://www.peta.org/blog/chimpanzees-rescued-missouri-primate-foundation/

https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-vedci-zaznamenali-prvni-smrtelne-utoky-simpanzu-na-gorily-40367370

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/simpanzi-tlupa-zbila-zabila-a-pojedla-sveho-byvaleho-tyranskeho-vudce

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2011/cislo-7/vyhubeni-guerez-simpanzi.html

https://21stoleti.cz/2011/05/19/simpanzi-mozna-brzy-vyhubi-guerezy/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz